Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Puncstorta  recept
Puncstorta
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Praktikus

Pattogtass otthon, avagy popcorn házilag

A legrégebbi pattogatott kukorica emlékek ötezer évre tekintenek vissza, azóta sokat fejlődött a technika, és már otthon is könnyű pattogtatni. Készíthetünk sós, fűszeres és édes variációkat is.

Miért pattog a kukorica?

A kukoricában lévő vízmolekulák a hő hatására kitágulnak, a gőzös túlnyomás szétfeszíti a kukorica héját, és az hanghatás kíséretében szétpattan. A kukorica pattanás során fajtától függően különböző formákat vesz fel, lehet labda, felhő, gomba alakja is. Ráadásul pattogás közben megmaradnak benne a fontos tápanyagok, így a bélműködést segítő ballasztanyagok, az idegekre jó hatást gyakorló B-vitamin, a keringést segítő E-vitamin, a szívműködéshez elengedhetetlen magnézium és vas is. Persze a sózott vagy édesített változatok nem az egészséges életmód híveinek kedvencei, de nagyritkán azért megengedhetjük magunknak.

OlVASSATOK MÉG A KÜLÖNBÖZŐ KUKORICAFAJTÁKRÓL

Nagyon finom és egészséges is
Nagyon finom és egészséges is

Popcorn-történelem

A pattogatott kukoricát már 5000 éve fogyasztjuk, az Új-Mexikói indiánoktól származnak az első leletek ie. 3600-ból. Az őslakos indiánok mutatták meg az Amerikába érkező fehér embernek az apró, fehér hópelyhekre emlékeztető kukoricákat. Az első pattogatott kukorica-készítő masina a 19. században jelent meg Chicagóban, és a pattogatott kukorcia hamarosan nagyon népszerű lett a nagy gazdasági világválság alatt, főleg olcsósága miatt.

Sok idő eltelt az indiánok óta, azóta már az egész világon fogyasztják. Kína utcáin egy érdekes kukoricapattogató divat dívik, szabad tűzön, egy nyomásmérővel ellátott vasedényben forognak a kukoricák, majd mikor a nyomás megfelelő, leveszik a tetőt, és egy vászonzsákba robbannak egyszerre a kukoricák.

Manapság már kaphatók kicsi, otthoni pattogatók is, de nálunk a mikrós változat a legelterjedtebb, pedig az otthoni pattogatáshoz elég egy sima, fedővel ellátott edény is.

Pattogatni való kukorica
Pattogatni való kukorica

Hogyan készítsünk otthon pattogatott kukoricát?

A házi pattogatott kukoricához nem kell más, mint pattogatni való kukorica (piacon és nagyobb üzletekben kapható), só és némi fűszer.

Egy nagy lábos aljára kis olajat teszünk, felforrósítjuk. Beletesszük a kukoricát, a sót. Közepes lángon melegítjük fedő alatt, míg minden szem ki nem pattog. A fűszereket érdemes közvetlenül a pattogás előtt hozzáadni, nehogy megégjenek. Mehet bele fokhagyma granulátum, chili, pirospaprika, szójaszósz, stb. Teszteljük az edényünk kapacitását, elsőre csak kevés kukoricával próbálkozzunk.

Csinálhatunk édes kukoricát is: a só és fűszerek nélkül kipattogtatott kukoricát karamellen megfuttatjuk, és már készen is vagyunk. Érdekes színes kukoricákat is készíthetünk, ha a kész pattogatott kukoricát szörppel vagy természetes ételfestékkel színezett cukros folyadékon megfuttatjuk.

Színes pattogatott kukoricát is készíthetünk
Színes pattogatott kukoricát is készíthetünk

Mire használhatjuk?

A pattogatott kukorica nagyon jól szimbolizálja a hópelyheket, díszíthetünk vele karácsonyfát, ragaszhatjuk az ablakra de lehet belőle dobozfeltöltő anyag is.

A popcornból farsangi jelmezt is készíthettek.

Vigyázat, a kukorica apró darabkái kisgyerekeknél veszélyesek lehetnek. Akik fogpótlást vagy fogszabályzót viselnek, vigyázzanak vele, vagy mindig legyen náluk az apró darabok kipiszkálására alkalmas fogkefe.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.