Minden kétséget kizáróan ez a legalkalmasabb időpont a befőzésre és tartósításra. Egyrészt mert mindent megtalálunk, másrészt most a legolcsóbb. Mert ugye nem mindegy, mennyit is fizetünk... A bevásárlás előtt érdemes virtuálisan is körülnézni a piacokon...
Ha van egy szabad délutánod, jöhet a csalamádé, ecetes uborka, káposztával töltött paprika, esetleg szilvalekvár, őszibarackkompót...
A klasszikusok mellett ripsz-ropsz eltehetünk más finomságokat is a téli napokra.
- Ha például függő viszony alakult volna ki a családod és a padlizsánkrém között, de nem szeretnél majd a téli hónapokban vagyonokat fizetni 2-3 törökparadicsomért, érdemes most bespejzolni. Ha úgyis padlizsánkrémet készítesz, vegyél sok-sok padlizsánt, és egy sütőlemezen süsd meg őket. Vágd félbe a megsült zöldséget, kanállal kapard ki a belsejét, és porciózd zacskókba. Mehet a mélyhűtőbe, ahonnan alkalomadtán kivéve ízesítheted-készítheted a krémet.
- Az ételízesítő jó dolog, de a legjobb, ha magad csinálod. Hétvégi bevásárláskor pakold meg a kosarad fehérrépával, sárgarépával, zellerrel, karalábéval. Otthon pucold meg, majd robotgéppel aprítsd fel, egészen pépesre. Keverd össze jó sok tengeri sóval - ez konzerválja -, tedd kisebb üvegekbe, nyomkodd le, majd a tetejére önts egy kevés olívaolajat, hogy elzárja a levegőtől. Hónapokig eláll ez a *bio* ételízesítő.
- Mintha a természet csak azért küzdött volna egész nyáron, hogy az asztalunkra varázsolja a mediterrán csodák alapanyagait. Mert itt van például a hihetetlenül finom ajvár, aminek az alapja minden esetben paprika, paradicsom és hagyma, de fokozható padlizsánnal, fokhagymával is az ízhatás. Hasonlóan készül a zakuszka is, ott még több a variációs lehetőség, babbal, gombával is gazdagítható, és ebbe is mehet bőven padlizsán.
Aki nem vállalkozik befőzésre, mert fél a dunsztolástól, vagy nincs hűvös kamrája, pincéje, a fagyasztóba is pakolhat a most épp baráti áron beszerezhető zöldségekből és gyümölcsökből. És hogy mit hogyan érdemes fagyasztani?
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.