Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Az ünnepi egyik kedvelt, hidegtálra is pakolható eleme a töltött tojás, amely szerencsére számtalan megjelenési formával bír. A töltött tojás könnyen elkészíthető, nagyon jól variálható étel, vegetáriánusok számára is ideális előétel, amely az ünnep közeledtével egyre nagyobb mennyiségben fordul elő asztalainkon.

A töltött tojás alapját a keményre főtt tyúktojás adja, bár ha valakinek van kedve és ideje játszani, akkor amuse bouche-ként töltött fürjtojással is kedveskedhet a családjának, vendégeinek. A tojás tölteléke bármi lehet. A legtöbb esetben a félbevágott tojásból kiszedett sárgáját is a különféle krémekhez szokták keverni, de nem feltétlen kell ezt az utat járni, ha más kencével kívánjuk megtölteni a fehérjecsónakunkat, akkor nyugodtan félretehetjük a sárgáját, mondjuk egy rakott krumplihoz.

Klasszikus töltött tojás recept >>>

Nagyon jó választás lehet a különféle hal-, tengergyümölcsei konzervek felhasználása a töltelék készítésénél
Nagyon jó választás lehet a különféle hal-, tengergyümölcsei konzervek felhasználása a töltelék készítésénél

1. A szuper tojáskrém titka

A krém alapja – a sárgáján kívül – lehet sajtkrém, tejföl, tört túró, vaj, vajkrém vagy pürésített zöldség is. A krémeket kedvünk szerint ízesíthetjük. Nagyon jó választás lehet a különféle hal-, tengergyümölcsei konzervek felhasználása. Lazacmorzsával, tonhallal, szardíniával, rákkal, kagylóval vagy akár kaviárral is ízesíthető egy natúr sajtkrém, amit utána már csak finoman fűszerezni kell. Ehhez az ízvilághoz remek választás lehet a kapor, a kapribogyó vagy épp egy kis citrom- vagy lime héj, illetve ezeknek a citrusoknak a kifacsart leve.

Céklás töltött tojás recept >>>

2. így turbózd fel!

Természetesen nem csak halas krémeket készíthetünk. A szezon sztárja, a medvehagyma szintén jó alany, tört túróval, tejföllel elkeverve, picit sózva már kész is a friss és üde medvehagymás krém, amivel csak annyi a dolgunk, hogy a fehérjecsónakokba ültetjük. A tojásba kerülhet húsos krém is.

Avokádókrémmel töltött tojás >>>

A legtöbb esetben a félbevágott tojásból kiszedett sárgáját is a különféle krémekhez szokták keverni, de ízesítheted a tölteléket kaviárral is
A legtöbb esetben a félbevágott tojásból kiszedett sárgáját is a különféle krémekhez szokták keverni, de ízesítheted a tölteléket kaviárral is

3. Habzsákkal vagy anélkül

Darált sült húst vagy épp apróra vágott minőségi felvágottat, sonkát felhasználva nagyon izgalmas és tartalmas krémeket kreálhatunk. A tölteléket simán csak belekanalazhatjuk a fehérjébe, de ha igazán mutatós töltött tojást szeretnénk készíteni, akkor célszerű a krémet először habzsákba (vagy ennek hiányában egy sarkán finoman kivágott uzsonnás zacskóba) tölteni, s abból rózsákat nyomni.

Legjobb töltött tojás receptek >>>

 

Amit a tojásról tudni kell!

Egy nagyobb méretű tojás 6-8 gramm fehérjét és 5-7 gramm zsírt tartalmaz. A tej után a tojás a második - az emberi táplálkozás szempontjából - legfontosabb a fehérjék sorában: körülbelül negyvenféle fehérje található benne. A fehérjék elemi építőkövei az aminosavak, s az esszenciális aminosavakat szervezetünk nem képes előállítani, viszont elengedhetetlenül szükségesek az emberi test számára. A tojásban a C-vitaminon kívül szinte az összes vitamint megtaláljuk. Különösen gazdag B2- és B12-vitaminban, a legfontosabb D-vitamin forrásunk, megemlítendő az E-vitamin, és egy tojás a napi ajánlott A-vitamin-bevitel egyötödét tartalmazza. Az ásványi anyagok közül a foszfor, a vas, a jód és a cink mennyisége jelentős.

 

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.