A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Az ünnepi egyik kedvelt, hidegtálra is pakolható eleme a töltött tojás, amely szerencsére számtalan megjelenési formával bír. A töltött tojás könnyen elkészíthető, nagyon jól variálható étel, vegetáriánusok számára is ideális előétel, amely az ünnep közeledtével egyre nagyobb mennyiségben fordul elő asztalainkon.

A töltött tojás alapját a keményre főtt tyúktojás adja, bár ha valakinek van kedve és ideje játszani, akkor amuse bouche-ként töltött fürjtojással is kedveskedhet a családjának, vendégeinek. A tojás tölteléke bármi lehet. A legtöbb esetben a félbevágott tojásból kiszedett sárgáját is a különféle krémekhez szokták keverni, de nem feltétlen kell ezt az utat járni, ha más kencével kívánjuk megtölteni a fehérjecsónakunkat, akkor nyugodtan félretehetjük a sárgáját, mondjuk egy rakott krumplihoz.

A spanyol töltött tojás receptjét itt találod >>>

Nagyon jó választás lehet a különféle hal-, tengergyümölcsei konzervek felhasználása a töltelék készítésénél
Nagyon jó választás lehet a különféle hal-, tengergyümölcsei konzervek felhasználása a töltelék készítésénél
1. A szuper tojáskrém titka

A krém alapja – a sárgáján kívül – lehet sajtkrém, tejföl, tört túró, vaj, vajkrém vagy pürésített zöldség is. A krémeket kedvünk szerint ízesíthetjük. Nagyon jó választás lehet a különféle hal-, tengergyümölcsei konzervek felhasználása. Lazacmorzsával, tonhallal, szardíniával, rákkal, kagylóval vagy akár kaviárral is ízesíthető egy natúr sajtkrém, amit utána már csak finoman fűszerezni kell. Ehhez az ízvilághoz remek választás lehet a kapor, a kapribogyó vagy épp egy kis citrom- vagy lime héj, illetve ezeknek a citrusoknak a kifacsart leve.

Töltött tojás húsos bundában sütve >>>

2. így turbózd fel!

Természetesen nem csak halas krémeket készíthetünk. A szezon sztárja, a medvehagyma szintén jó alany, tört túróval, tejföllel elkeverve, picit sózva már kész is a friss és üde medvehagymás krém, amivel csak annyi a dolgunk, hogy a fehérjecsónakokba ültetjük. A tojásba kerülhet húsos krém is.

Avokádókrémmel töltött tojás receptjét itt találod >>>

A legtöbb esetben a félbevágott tojásból kiszedett sárgáját is a különféle krémekhez szokták keverni, de ízesítheted a tölteléket kaviárral is
A legtöbb esetben a félbevágott tojásból kiszedett sárgáját is a különféle krémekhez szokták keverni, de ízesítheted a tölteléket kaviárral is
3. Habzsákkal vagy anélkül

Darált sült húst vagy épp apróra vágott minőségi felvágottat, sonkát felhasználva nagyon izgalmas és tartalmas krémeket kreálhatunk. A tölteléket simán csak belekanalazhatjuk a fehérjébe, de ha igazán mutatós töltött tojást szeretnénk készíteni, akkor célszerű a krémet először habzsákba (vagy ennek hiányában egy sarkán finoman kivágott uzsonnás zacskóba) tölteni, s abból rózsákat nyomni.

Töltött tojás receptjeinket itt találod >>>

Amit a tojásról tudni kell!

Egy nagyobb méretű tojás 6-8 gramm fehérjét és 5-7 gramm zsírt tartalmaz. A tej után a tojás a második - az emberi táplálkozás szempontjából - legfontosabb a fehérjék sorában: körülbelül negyvenféle fehérje található benne. A fehérjék elemi építőkövei az aminosavak, s az esszenciális aminosavakat szervezetünk nem képes előállítani, viszont elengedhetetlenül szükségesek az emberi test számára. A tojásban a C-vitaminon kívül szinte az összes vitamint megtaláljuk. Különösen gazdag B2- és B12-vitaminban, a legfontosabb D-vitamin forrásunk, megemlítendő az E-vitamin, és egy tojás a napi ajánlott A-vitamin-bevitel egyötödét tartalmazza. Az ásványi anyagok közül a foszfor, a vas, a jód és a cink mennyisége jelentős.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.