Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mákos guba  recept
Mákos guba
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Praktikus

Tökéletes savanyú uborka: ezekre figyelj, és fantasztikus lesz a végeredmény!

A savanyú uborka készítése viszonylag egyszerű feladat: a megtisztított uborkákat befőttesüvegekbe rendezzük, hozzáadjuk a fűszereket, felöntjük vízzel és várunk. Úgy tűnik, nem lehet elrontani. Vagy mégis? Mutatjuk, mire figyelj!

A télire eltett savanyú uborka nem mindig olyan ízű és állagú, mint ahogy azt szeretnéd? Lehet, hogy valamit nem jól csináltál.

A savanyú uborka akkor jó, ha roppan! / Fotó: Shutterstock
A savanyú uborka akkor jó, ha roppan! / Fotó: Shutterstock

Válogass egészséges, szép uborkákat!

Már a boltban vagy a zöldségesnél az uborka válogatásánál elkövethetsz olyan hibát, amely jelentősen befolyásolja a savanyúság minőségét. A legjobb, ha friss, közepes méretű, világos színű uborkát választasz. (A friss uborka mindig feszes, nyomásra nem hajlik meg.) Ez garantálja, hogy az uborka nem lesz üreges, amikor néhány hét, hónap után felbontod az üveget. Az uborka minősége is befolyásolhatja a savanyítás utáni ízét, ezért érdemes hibátlan példányokat kiválasztani.

A só kiválasztása fontosságú

Az uborka savanyításakor a másik leggyakoribb hiba a rossz sóválasztás. A hagyományos asztali só ugyanis nem igazán működik jól savanyításkor: a benne lévő jód ugyanis késlelteti az erjedési folyamatot. Ez azt jelenti, hogy ha túl korán szedjük szedjük ki az uborkát, akkor még nem lesz savanyú, ha pedig túl sokáig hagyjuk a sós lében, akkor megromolhat. Amikor uborkát savanyítasz, használj himalája sót, amely nem késlelteti az erjedési folyamatot, és értékes ásványi anyagokat is tartalmaz.

Nem mindegy, milyen sóval ízesíted a savanyú uborkát / Fotó: Shutterstock
Nem mindegy, milyen sóval ízesíted a savanyú uborkát / Fotó: Shutterstock

Nem mindegy, milyen fűszerekkel ízesítesz

A nem elegendő folyadék és a rosszul megválasztott fűszerek tönkretehetik a végeredményt. Ne feledd, hogy a páclének elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy az összes uborkát és fűszert ellepje. A fűszereket illetően különösen a fokhagymára, a tormára és a kaporra kell figyelni. A babérlevelet, a borsot és a szegfűborsot viszont jobb elkerülni, mert akkor a savanyúság kesernyés ízt kap.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.