A télire eltett savanyú uborka nem mindig olyan ízű és állagú, mint ahogy azt szeretnéd? Lehet, hogy valamit nem jól csináltál.
Már a boltban vagy a zöldségesnél az uborka válogatásánál elkövethetsz olyan hibát, amely jelentősen befolyásolja a savanyúság minőségét. A legjobb, ha friss, közepes méretű, világos színű uborkát választasz. (A friss uborka mindig feszes, nyomásra nem hajlik meg.) Ez garantálja, hogy az uborka nem lesz üreges, amikor néhány hét, hónap után felbontod az üveget. Az uborka minősége is befolyásolhatja a savanyítás utáni ízét, ezért érdemes hibátlan példányokat kiválasztani.
Az uborka savanyításakor a másik leggyakoribb hiba a rossz sóválasztás. A hagyományos asztali só ugyanis nem igazán működik jól savanyításkor: a benne lévő jód ugyanis késlelteti az erjedési folyamatot. Ez azt jelenti, hogy ha túl korán szedjük szedjük ki az uborkát, akkor még nem lesz savanyú, ha pedig túl sokáig hagyjuk a sós lében, akkor megromolhat. Amikor uborkát savanyítasz, használj himalája sót, amely nem késlelteti az erjedési folyamatot, és értékes ásványi anyagokat is tartalmaz.
A nem elegendő folyadék és a rosszul megválasztott fűszerek tönkretehetik a végeredményt. Ne feledd, hogy a páclének elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy az összes uborkát és fűszert ellepje. A fűszereket illetően különösen a fokhagymára, a tormára és a kaporra kell figyelni. A babérlevelet, a borsot és a szegfűborsot viszont jobb elkerülni, mert akkor a savanyúság kesernyés ízt kap.
(Borítókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.