Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Minestrone recept
Minestrone
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Praktikus

Tökéletes savanyú uborka: ezekre figyelj, és fantasztikus lesz a végeredmény!

A savanyú uborka készítése viszonylag egyszerű feladat: a megtisztított uborkákat befőttesüvegekbe rendezzük, hozzáadjuk a fűszereket, felöntjük vízzel és várunk. Úgy tűnik, nem lehet elrontani. Vagy mégis? Mutatjuk, mire figyelj!

A télire eltett savanyú uborka nem mindig olyan ízű és állagú, mint ahogy azt szeretnéd? Lehet, hogy valamit nem jól csináltál.

A savanyú uborka akkor jó, ha roppan! / Fotó: Shutterstock
A savanyú uborka akkor jó, ha roppan! / Fotó: Shutterstock

Válogass egészséges, szép uborkákat!

Már a boltban vagy a zöldségesnél az uborka válogatásánál elkövethetsz olyan hibát, amely jelentősen befolyásolja a savanyúság minőségét. A legjobb, ha friss, közepes méretű, világos színű uborkát választasz. (A friss uborka mindig feszes, nyomásra nem hajlik meg.) Ez garantálja, hogy az uborka nem lesz üreges, amikor néhány hét, hónap után felbontod az üveget. Az uborka minősége is befolyásolhatja a savanyítás utáni ízét, ezért érdemes hibátlan példányokat kiválasztani.

A só kiválasztása fontosságú

Az uborka savanyításakor a másik leggyakoribb hiba a rossz sóválasztás. A hagyományos asztali só ugyanis nem igazán működik jól savanyításkor: a benne lévő jód ugyanis késlelteti az erjedési folyamatot. Ez azt jelenti, hogy ha túl korán szedjük szedjük ki az uborkát, akkor még nem lesz savanyú, ha pedig túl sokáig hagyjuk a sós lében, akkor megromolhat. Amikor uborkát savanyítasz, használj himalája sót, amely nem késlelteti az erjedési folyamatot, és értékes ásványi anyagokat is tartalmaz.

Nem mindegy, milyen sóval ízesíted a savanyú uborkát / Fotó: Shutterstock
Nem mindegy, milyen sóval ízesíted a savanyú uborkát / Fotó: Shutterstock

Nem mindegy, milyen fűszerekkel ízesítesz

A nem elegendő folyadék és a rosszul megválasztott fűszerek tönkretehetik a végeredményt. Ne feledd, hogy a páclének elegendőnek kell lennie ahhoz, hogy az összes uborkát és fűszert ellepje. A fűszereket illetően különösen a fokhagymára, a tormára és a kaporra kell figyelni. A babérlevelet, a borsot és a szegfűborsot viszont jobb elkerülni, mert akkor a savanyúság kesernyés ízt kap.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.