Magyarország hosszú borászati hagyományokkal rendelkezik, és sok híres borvidék található az országban. Boraink nagy nemzetközi elismertségnek örvendenek, a borkultúra pedig fontos szerepet játszik számos ország gasztronómiájában és kulturális életében. Hazánkban még annál is inkább.
Magyarország több különböző borvidékkel büszkélkedhet, amelyek mindegyike egyedi karakterű borokat kínál. Ezek közé tartozik például az egri-, tokaji-, vagy épp a villányi borvidék és a Balaton-felvidék is, hogy csak néhányat említsünk a sok közül.
Nincs is jobb, mint egy kiadós vacsora egy pohár vörösborral. A magyar konyhában is elengedhetetlen szerepet játszik ugyanis a jó bor. Kiválóan párosítható a hagyományos magyar ételekkel, és sok étteremben a borválaszték is kiemelt figyelmet kap.
Egy dolog tudni valamit elméletben, és elsajátítani a gyakorlatban. A bor persze olyan, amihez mindenki is ért. Legalábbis sokan ezt hiszik. De ez egyáltalán nem így van. Borszakértőnek ugyanis csak az hívhatja magát, aki ehhez megfelelő képesítéssel rendelkezik. Hiszen az íróasztalt is sokan össze tudják rakni, mégsem lesznek tőle asztalosok.
Magyarországon elérhető szőlész-borász egyetemi képzés, ahol a hallgatók megismerkedhetnek a szőlő- és bortermelés folyamataival, valamint a borkészítés technológiájával. A képzés során széles körű tudást szerezhetnek a borászathoz kapcsolódó területekről. A végzés után pedig jó eséllyel el is helyezkedhetnek a diplomások.
Nem csak a diplomás út létezik. A sommelier képzések például olyan komplex tanfolyamok, amiket azoknak ajánlanak, akik rendelkeznek alapfokú borismeretekkel és érdeklődnek a felelősségteljes sommelier szakma iránt. A képzés résztvevői lehetnek borrajongók, gyakorló sommelier-ek, felszolgálók, vagy bárki, aki alaposan szeretné megismerni a bort és hozzá kapcsolódó témákat.
A szőlészettel és borászattal kapcsolatos munkalehetőségek elsősorban a vendéglátás, a mezőgazdaság és a kereskedelem területéhez kapcsolódnak. Az ilyen pozíciókat leginkább éttermekben, borászatokban és szőlészeti területeken találhatod. Vagy éppen egy állásportálon. Érdemes olyan helyeken körülnézni, ahol borvidék található és nagy kultúrája van a dolognak. Az EgerAllas.hu oldalra többször kerültek már fel sommelier pozíciók is.
Magyarországon szerencsére a borkultúrának hosszú hagyománya van, és ennek megfelelően jelentős a kereslet. A szakmában dolgozók lehetnek szőlészek, borászok, vagy vállalhatnak egyéb feladatokat a borászatokban vagy pincékben. Számos borászatnál lehet elhelyezkedni értékesítési és fejlesztési területeken is.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.