Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Minestrone recept
Minestrone
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Promóció

Mindig is a borászat szerelmese voltál? Válj igazi szakértővé!

Magyarország a bor hazája. Ez vitathatatlan. Még Hamvas Béla, kora egyik legnagyobbja is könyvet írt a bor filozófiájáról, jelentőségéről. Ez egyfajta szerelem. De még akár több is lehet. Alighanem minden magyar gondolt már rá, hogy egy nap igazi borszakértő, sommelier lesz. A jó hír, hogy ez egy valós életpálya. Ráadásul kifizetődő karrier is kikeredhet belőle. Nem véletlenül van már szőlész-borász egyetemi képzés sem Magyarországon. De más utak is léteznek.

A híres magyar borkultúra

Magyarország hosszú borászati hagyományokkal rendelkezik, és sok híres borvidék található az országban. Boraink nagy nemzetközi elismertségnek örvendenek, a borkultúra pedig fontos szerepet játszik számos ország gasztronómiájában és kulturális életében. Hazánkban még annál is inkább.

Forrás: freepik.com
Forrás: freepik.com

Borvidékek hazája

Magyarország több különböző borvidékkel büszkélkedhet, amelyek mindegyike egyedi karakterű borokat kínál. Ezek közé tartozik például az egri-, tokaji-, vagy épp a villányi borvidék és a Balaton-felvidék is, hogy csak néhányat említsünk a sok közül.

A jó vacsora titka: vörösbor, mint ízesítő és kísérő

Nincs is jobb, mint egy kiadós vacsora egy pohár vörösborral. A magyar konyhában is elengedhetetlen szerepet játszik ugyanis a jó bor. Kiválóan párosítható a hagyományos magyar ételekkel, és sok étteremben a borválaszték is kiemelt figyelmet kap.

Hogyan lehetsz borász?

Egy dolog tudni valamit elméletben, és elsajátítani a gyakorlatban. A bor persze olyan, amihez mindenki is ért. Legalábbis sokan ezt hiszik. De ez egyáltalán nem így van. Borszakértőnek ugyanis csak az hívhatja magát, aki ehhez megfelelő képesítéssel rendelkezik. Hiszen az íróasztalt is sokan össze tudják rakni, mégsem lesznek tőle asztalosok.

Szőlész-borász képzés

Magyarországon elérhető szőlész-borász egyetemi képzés, ahol a hallgatók megismerkedhetnek a szőlő- és bortermelés folyamataival, valamint a borkészítés technológiájával. A képzés során széles körű tudást szerezhetnek a borászathoz kapcsolódó területekről. A végzés után pedig jó eséllyel el is helyezkedhetnek a diplomások.

Borszakértő, sommelier képzések és tanfolyamok

Nem csak a diplomás út létezik. A sommelier képzések például olyan komplex tanfolyamok, amiket azoknak ajánlanak, akik rendelkeznek alapfokú borismeretekkel és érdeklődnek a felelősségteljes sommelier szakma iránt. A képzés résztvevői lehetnek borrajongók, gyakorló sommelier-ek, felszolgálók, vagy bárki, aki alaposan szeretné megismerni a bort és hozzá kapcsolódó témákat.

Mennyit lehet keresni borászként?

A szőlészettel és borászattal kapcsolatos munkalehetőségek elsősorban a vendéglátás, a mezőgazdaság és a kereskedelem területéhez kapcsolódnak. Az ilyen pozíciókat leginkább éttermekben, borászatokban és szőlészeti területeken találhatod. Vagy éppen egy állásportálon. Érdemes olyan helyeken körülnézni, ahol borvidék található és nagy kultúrája van a dolognak. Az EgerAllas.hu oldalra többször kerültek már fel sommelier pozíciók is.

Magyarországon szerencsére a borkultúrának hosszú hagyománya van, és ennek megfelelően jelentős a kereslet. A szakmában dolgozók lehetnek szőlészek, borászok, vagy vállalhatnak egyéb feladatokat a borászatokban vagy pincékben. Számos borászatnál lehet elhelyezkedni értékesítési és fejlesztési területeken is.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.