A vegyes saláták alapját természetesen a zöldségfélék adják, amelyek nem hiányozhatnak a kiegyensúlyozott étrendből. Érdemes hát megnézni, miért olyan egészségesek!
- Tartalmazzák a szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen összetett szénhidrátokat.
- Rostanyagaik segítik az emésztést, és eltelítenek.
- A zöldségeknek – néhány kivételtől eltekintve –alacsony a zsír- és a kalóriatartalma. Ugyanakkor magas rost- és tápanyagtartalmuk miatt a magasabb energiatartalmú fajták, tehát a kukorica az édesburgonya vagy a hüvelyesek is fontos elemei a fogyókúrának, csak ügyelni kell az elfogyasztott mennyiségre.
- A zöldségekben lévő fitovegyületek számos betegséget segíthetnek megelőzni. Anitoxidáns hatásuk révén támogatják a szervezetet a szabad gyökök elleni harcban, erősítik a védekezőrendszert, és a rákos megbetegedések esélyét is csökkentik.
- Ne csak köretként tekintsen a salátára: sovány hússal, zsírszegény sajttal vagy egy kevés tésztával kombinálva remek ebéd vagy vacsora lehet!
- Hazánkban a fejes saláta a leginkább elterjedt, de érdemes a többi fajtát is kipróbálni! Pikáns ízű rukola, kesernyés cikória, roppanós jégsaláta, egyéb zöld leveles zöldségek – kóstoljon meg minél többet, és válassza ki a kedvenceit!
- Kétségtelen, hogy a saláta nyersen a legegészségesebb, de grillezett zöldségekből is készíthet ínycsiklandó fogásokat! Próbálja ki a cukkinit, a padlizsánt, a gombát, a paradicsomot és a kaliforniai paprikát egy pici olívaolajjal és balzsamecettel meglocsolva, majd megsütve! Keverje össze friss salátafélével, szórja meg reszelt sovány sajttal vagy egy kevés morzsolt fetával, és már kész is az ebéd!
- Ha fogyókúrázik, ügyeljen rá, hogy miből készíti a dresszinget! Részesítse előnyben az olívaolajos-ecetes, illetve a natúr joghurtos-zöld fűszeres önteteket, ellenben a majonézeseket és a bolti készítményeket messziről kerülje!
1. sampinyongomba + madársaláta + tökmag (ízesítők: balzsamecet + petrezselyemzöld)
2. paradicsom + mozzarella + újhagyma (ízesítők: frissen őrölt fekete bors + bazsalikom)
3. spárga + kaliforniai paprika + parmezán (ízesítők: balzsamecet + frissen őrölt fekete bors)
4. alma + zeller + dió (ízesítők: joghurt + citromlé)
5. padlizsán + paradicsom + fetasajt (ízesítők: menta + fokhagyma + citromlé)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.