Klasszikus stíriai metélt
Kijevi csirkemell rizibizivel
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell
Dubarry-csirkemell
Tojásos nokedli fejes salátával
Epres blondie
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Kínai szezámmagos csirke
Káposztás tészta egyszerűen
Babgulyás
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mákos guba
Hagymás rostélyos
Tárkonyos csirkeraguleves
Vadas marha
Klasszikus kuglóf
Finomfőzelék
A vegyes salátákat sokan csak köretként fogyasztják, pedig „felturbózott” főfogásként is megállják a helyüket, és fontos szerepet játszhatnak a fogyókúrában!

A vegyes saláták alapját természetesen a zöldségfélék adják, amelyek nem hiányozhatnak a kiegyensúlyozott étrendből. Érdemes hát megnézni, miért olyan egészségesek!

Miért jó?

- Tartalmazzák a szervezet megfelelő működéséhez elengedhetetlen összetett szénhidrátokat.

- Rostanyagaik segítik az emésztést, és eltelítenek.

- A zöldségeknek – néhány kivételtől eltekintve –alacsony a zsír- és a kalóriatartalma. Ugyanakkor magas rost- és tápanyagtartalmuk miatt a magasabb energiatartalmú fajták, tehát a kukorica az édesburgonya vagy a hüvelyesek is fontos elemei a fogyókúrának, csak ügyelni kell az elfogyasztott mennyiségre.

- A zöldségekben lévő fitovegyületek számos betegséget segíthetnek megelőzni. Anitoxidáns hatásuk révén támogatják a szervezetet a szabad gyökök elleni harcban, erősítik a védekezőrendszert, és a rákos megbetegedések esélyét is csökkentik.

Waldorf saláta
Waldorf saláta

Nem mellékesen...

- Ne csak köretként tekintsen a salátára: sovány hússal, zsírszegény sajttal vagy egy kevés tésztával kombinálva remek ebéd vagy vacsora lehet!

- Hazánkban a fejes saláta a leginkább elterjedt, de érdemes a többi fajtát is kipróbálni! Pikáns ízű rukola, kesernyés cikória, roppanós jégsaláta, egyéb zöld leveles zöldségek – kóstoljon meg minél többet, és válassza ki a kedvenceit!

- Kétségtelen, hogy a saláta nyersen a legegészségesebb, de grillezett zöldségekből is készíthet ínycsiklandó fogásokat! Próbálja ki a cukkinit, a padlizsánt, a gombát, a paradicsomot és a kaliforniai paprikát egy pici olívaolajjal és balzsamecettel meglocsolva, majd megsütve! Keverje össze friss salátafélével, szórja meg reszelt sovány sajttal vagy egy kevés morzsolt fetával, és már kész is az ebéd!

- Ha fogyókúrázik, ügyeljen rá, hogy miből készíti a dresszinget! Részesítse előnyben az olívaolajos-ecetes, illetve a natúr joghurtos-zöld fűszeres önteteket, ellenben a majonézeseket és a bolti készítményeket messziről kerülje!

Caprese saláta
Caprese saláta

Csodás triók

1. sampinyongomba + madársaláta + tökmag (ízesítők: balzsamecet + petrezselyemzöld)

2. paradicsom + mozzarella + újhagyma (ízesítők: frissen őrölt fekete bors + bazsalikom)

3. spárga + kaliforniai paprika + parmezán (ízesítők: balzsamecet + frissen őrölt fekete bors)

4. alma + zeller + dió (ízesítők: joghurt + citromlé)

5. padlizsán + paradicsom + fetasajt (ízesítők: menta + fokhagyma + citromlé)

Kecskesajt>>>
Még több saláta recept>>>
Élet a krumplin és a rizsen túl>>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.