Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves recept
A legfinomabb gesztenyekrémleves
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Franciasaláta (alaprecept) recept
Franciasaláta (alaprecept)
Diós és mákos bejgli egyszerűen recept
Diós és mákos bejgli egyszerűen
Zserbó – az eredeti recept recept
Zserbó – az eredeti recept
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Lencsegulyás recept
Lencsegulyás
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Kaszinótojás franciasalátával recept
Kaszinótojás franciasalátával
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Karácsonyi bejgli recept
Karácsonyi bejgli
30 perces sajtos rúd recept
30 perces sajtos rúd
Lencsefőzelék recept
Lencsefőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Klasszikus kocsonya recept
Klasszikus kocsonya
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Sokan a messzi múltba, a távoli Kínába, illetve Ciprusra, Szicíliába vezetik vissza a cukorral erjesztett ital történetét. Amit azonban ma rumnak nevezünk, az egyértelműen Latin-Amerikából, közelebbről a nyugat-indiai szigetvilágból származik.

Először 1650-ben, Barbadosban említik írásos dokumentumok ezt a cukornádból, a cukor kinyerése után fennmaradt melaszból erjesztéssel előállított italt. Aligha véletlenül ragadt rá a rambouillon név, aminek eredeti jelentése zűr, botrány, kravál, mai szóval „balhé”, ami nyilvánvaló utalás az erős ital hatására. A mindennapi használatban aztán lerövidült, és 1667 óta már mint rum szerepel a köznyelvben.

A rabszolgaság és a rum

Furcsa szerepet játszott a rum a rabszolga-kereskedelemben. Az Afrikából behozott rabszolgákat a szigetvilágban melaszért adták-vették, a melaszból New Englandben rumot készítettek, s a rumért újabb rabszolgákat vásároltak Afrikában.

Matrózok kedvence

A másik emlékezetes felhasználása az óceáni hajóutakhoz fűződik. A 18. századtól a hosszú, veszélyes átkeléseken a hangulat és a munkakedv fenntartására a brit matrózok rumfejadagot kaptak. Hajóorvosok is használták a rumot „érzéstelenítési” célra. A rumhoz legtöbbször a citromhoz hasonló lime levét keverték, amit hatásosnak véltek a skorbut elleni védekezésre.

Vernon admirális később úgy találta, hogy a rumfejadag túlságosan jó hangulatot kelt, ezért 1740-ben elrendelte, hogy a tömény italt négyszeres mennyiségű vízzel hígítsák. Ezt a keveréket a matrózok az admirális gúnynevéről elkeresztelték grognak. Grogot a brit flottánál 1970-ig osztottak, amikor az admiralitás úgy döntött, hogy a modern hajók fűtése és légkondicionálása feleslegessé teszi a védőital rendszeres alkalmazását.

Típusok, fajták

A karibi térségben a melasz édeskés, csípős ízű, barna színű, sűrű, öt százalék cukortartalmú szörp. Így az erjesztéshez szükséges cukor már benne van az alapanyagban, és a rum többet tart meg az eredeti alapanyag színéből, mint a legtöbb szesz.

A legrégibb, testes, sötét rumnak erős melaszíze van. Ilyenek a jamaicai, a barbadosi és a guyanai fajták. Színüket érés után karamell hozzáadásával sötétítik.

A jamaicai rumot mindig keverik ízesítőkkel, s legalább öt évig érlelik tölgyfa hordóban. Alkoholtartalma 43-49 százalék. Ebből a fajtából készült a nyugat-indiai szigetvilágban az a különleges rumpuncs, aminek az emlékét egy 18. századi leírás őrizte meg:

„A kert közepén külön erre a célra épített medencébe öntöttek 1200 palack rumot, 1200 palack malagát és 1600 liter forró vizet, 300 kiló legfinomabb nádcukorral, 200 porított szerecsendióval és 2600 citrom kipréselt levével ízesítették. Ráeresztettek egy mahagóniból készült karcsú csónakot, amit egy tizenkét éves fiú irányítgatott néhány percig, azután kikötött, nekilátott meregetni a puncsot a hatszáz vendégnek, s addig folytatta, amíg a csónak megfeneklett.”

Ha nem is maradt fenn ilyen, a Guinness Rekordok Könyvébe illő történet róla, az Egyesült Államokban készített, ugyancsak sötét New England rum háromszáz év óta őrzi hírnevét.

A 19. század végén kezdték meg Puerto Ricóban és a Virgin-szigeteken az egy-négy évig érlelt, száraz, lágy, világos rumok gyártását. Ma ezek Kubában, Barbadosban, Trinidad és Tobagóban is készülnek. A legismertebb fajták a Bacardi és a Havana Club. A világos fajtákból is készülnek ízesített rumok, ezekhez trópusi gyümölcsöt (banán, ananász, kókusz) használnak fel.

Ma már szerte a világban állítanak elő úgynevezett kommersz rumokat, ezek valamilyen semleges alkohol és rumeszencia keverékei, így más kategóriába tartoznak, tea vagy étel ízesítésére alkalmasak.

A rumtermelő országokban hagyományosan tisztán isszák a rumot, de ott is terjed a rumkoktélok élvezete. Koktélkészítésre elsősorban a könnyű, világos fajták ajánlhatók.

Daiquiri

Hozzávalók:
jégdara
2 rész fehér rum
½ lime leve
1 teáskanál cukorszirup

Elkészítés: Töltsük a jégdarát a shakerbe és adjuk hozzá a rumot, a cukorszirupot és a lime levét. Rázzuk össze, majd szűrjük egy előhűtött koktélospohárba. Díszíthetjük limekarikával, esetleg koktélcseresznyével.

Variációk: Cukorszírup helyett használhatunk porcukort, illetve ha karcosabb ízre vágyünk, keverjük a lime levét grapefruitlével.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.