Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
A 16-18 %-os alkoholtartalmú Martini tulajdonképpen kész koktél, hiszen nagyobb rész vermut és kisebb rész gin keveréke alkotja.

Martini lazuláshoz
Martini lazuláshoz

Csak hogy ne jöjjünk zavarba a legközelebbi filmforgatáson, érdemes megjegyeznünk, hogy a filmiparban a "martini shot" az aznapi utolsó leforgatott jelenetet hivatott felvezetni, mely után a sztárok a háromszög alakú poharakkal ücsörögnek nevetgélve a pálmafák alatt.

Az arányok változhatnak ugyan, de az igazi Martini 1 rész gin és 5 rész vermut elegye. Winston Churchill - az ital egyik rajongója - érdekesen arányította, állítólag egy pohár hideg gint fogyasztva rátekintett a vermutos üvegre. Tudott élni.

Mi az a gin?

A 17. századi Hollandiából származó gabonaszesz, melynek különleges ízét a borókabogyó adja. Neve a francia genévrier szóból ered, mely – meglepő módon - borókát jelent. Más röviditalokhoz hasonlóan rutinosan gyógyszerként használták, veseproblémákat, lumbágót, köszvényt, epekövet gyógyítottak vele.

Mit kell tudni a vermutról?

A vermutkészítés (gyógynövények és fűszerek borhoz keverése) az antik időkre nyúlik vissza. A vermut elődjének tekinthető, aromatizált borok előállítása Hippokratész nevéhez fűződik. Ő fehér üröm és boszorkányfű virágát keverte az édes görög borba, ami által emésztést segítő és nyugtató hatású italt nyert. Innen ered a "hippokratészi bor" avagy vinum absinthinum (ürmös bor) elnevezés, amelyet mind a mai napig használnak. Az ürmös bor németül Wermut, innen lett vermouth, nálunk vermut. A koktélreceptek gyakran beszélnek egyszerűen francia, illetve olasz vermutról, előbbi jelző száraz, utóbbi az édes vermut felhasználására utal.

A Martini története

A Martini története Torinoba repít minket, ahol századokon át virágzott a vermut iparág. Az 1800-as évek közepén egy tehetséges trió, Allessandro Martini üzletember, Luigi Rossi gyógynövényszakértő és Teofilo Sola könyvelő megalapította apró cégét, melyet 1879-től már Martini és Rossi néven ismerünk, és mára már a világ minden országában fogalom.

Martini típusok

  • Száraz/Dry/Extra dry - világos, víztiszta
  • Fehér/Bianco/Blanc/Medium dry - félszáraz vagy édes, színe sárgás
  • Vörös/Rosso/Rouge/Sweet - édes
  • Rosé/Rózsaszínes- édes-kesernyés

Rázva e vagy keverve?

Számos történelmi figura és regényhős állt Martini-rajongó hírében. Rázva és nem keverve, mint James Bond-tól halljuk gyakran. Kevesebben tudják, hogy Somerset Maugham például, Mr. Bond-dal ellentétben, a keverve iskola képviselője volt. Bunuel Oscar-díjas filmjéből, A burzsoázia diszkrét bájából pedig megtanulhatjuk, hogy a száraz martinit kortyolgatni kell, mint a pezsgőt, egyébként prolinak néznek minket. Ezt pedig senki nem akarná.

Martini-variációk

Martini zöld koktél formájában
Martini zöld koktél formájában

Martini zöld koktél formájában
Martini zöld koktél formájában

Martini zöld koktél formájában
Martini zöld koktél formájában

Martini zöld koktél formájában
Martini zöld koktél formájában

Martini zöld koktél formájában
Martini zöld koktél formájában

Martini zöld koktél formájában
Martini zöld koktél formájában

Martini zöld koktél formájában
Martini zöld koktél formájában

Martini zöld koktél formájában
Martini zöld koktél formájában

Martini zöld koktél formájában
Martini zöld koktél formájában

Egyre elterjedtebb a különleges díszítés a sima Martininál is. Friss fűszernövények, kapribogyó, kéksajttal, szárított paradicsommal, szardellával töltött olívabogyóval lehet feldobni, ha már nagyon unjuk a simát.

A Vodka Martini (6 cl vodka, 3 cl száraz vermut keveréke, citromolaj permettel) a vodkakedvelők egyik alapitala, de az ízesített Vodka Martinik is egyre népszerűbbek.

Külföldön sokan desszert helyett fogyasztják a csokis Martinit, ahol ízesített vodka veheti át a sima vodka szerepét, és a poharakat csokiöntettel, csokireszelékkel díszítik.

Ha Dél-Kaliforniába visz jó sorunk, mindenképpen próbáljuk ki a Tomatinit, ahol vodkát és tequilát kevernek paradicsomlével.

Az egyik legkülönösebb Martini-koktél a Cuke, amit magyarra talán Ubitini-nek fordíthatunk. Alapja a Hendrick’s Gin, mely egy skót ginfajta uborka és rózsa ízesítéssel. Ha ilyen gint kapnánk születésnapunkra, keverjük száraz vermuttal (15 rész gin, 1 rész száraz vermut arányban), és díszítsük papírvékony uborkaszeletekkel, majd a nyári melegben képzeljük, ahogy éppen lebukik a nap óceánparti vityillónk látómezejében.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.