Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legendák úgy tartják, hogy a szakékészítés módját az emberek az istenektől tanulták azokban az időkben, amikor még közvetlenül érintkeztek egymással.
Szaké-történelem

Az első írásos emlék a szakéról a harmadik századból származik. A hetedik századra már ez volt a fő japán alkoholféle, és eddigre már a ma is megszokott összetevőkből (rizs, víz, kodzsi) készítették. A X. századtól a XV. századig a templomok és szent helyek voltak a szakékészítés központjai Japánban. A XIX. század második felétől új szabályok léptek életbe, és a szakékészítést gyakorlatilag bárkinek engedélyezték. Ennek hatására ezekben az években mintegy 30.000 szakéfőző üzem létesült.

Tradícionális szaké hordók
Tradícionális szaké hordók

Hogyan készül?

A szaké alapanyagai a rizs, a víz és a kodzsi. A szakékészítés első lépése a rizs tisztítása, melynek során a külső felszínt lehántják. A rizs fajtája és a tisztítás módja alapvetően meghatározza a szaké minőségét. Az előkészített rizst áztatják és gőzölik, majd hozzáadják a kodzsi nevű oltóanyagot, ezután erjesztés és préselés következik. A szaké előállítása 3-8 hetet vesz igénybe. Az elkészítés módja alapján számos szakéfajtát különböztetünk meg, de leggyakrabban a rizs fényezése alapján szokás osztályoszni a szakékat, melyek a fucú, hondzsozo, gindzso, daigindzso és daigindzso. Külön kategória a dzsunmai, mely nem tartalmaz keményítőt, tartósítót és adalékanyagokat.

Szakés készlet
Szakés készlet

Hogyan fogyasztják?

Fontos, hogy még a házigazda sem tölt magának. A vendégeket kiszolgálhatja, de mindig más tölti meg a szakés poharunkat, magunknak nem illik.
A szakét egy sokszor gazdagon díszített kerámiaüvegből, a tokkoriból öntik, mely hosszú nyakú gömbölyű tárolóedény. Van egy másik fajta üveg is, ezt katakucsi-nak hívják, és inkább a mi teáskancsónkhoz hasonlít. Az italt többféle tradícionális pohárból lehet fogyasztani. Az osoko leginkább egy csészealjhoz hasonlít, a kupica szerű pohár a szakazuki, a kis fadoboz szerűség pedig a masu.
A szakét enyhén melegítve, szobahőmérsékleten vagy hűtve fogyasztják - fajtától függően. Ne hajtsuk fel, apró kortyokban igyuk. Kanpai! Egészségünkre!

Osoko, szakazuki, masu
Osoko, szakazuki, masu

Szaké fajták

Japánban mintegy 16 ezer különböző szaké fajtát tartanak számon. Alapvetően színtelen italról van szó, de léteznek narancssárga, rózsaszínes változatok is. Több ezer cég készít szakét.

Szaké érdekességek

• A házasságkötési ceremóniáknak még napjainkban is fontos része a szaké.
• A sinto papok a vallási ceremóniák részeként is használják a szakét.
• Egy éven túl ne tároljuk! Zavarossá válhat.
• Fogyasztása csökkenti a magas koleszterinszintet.
• A minőségi szakét árusító üzletek előtt cédrus labda (sakabayashi) függ.
• A második világháború során a kamikaze pilóták felszállás előtti itala a szaké volt.
• A japán kormány adóbevételeinek mintegy 2%-a a szaké adójából származó bevételek.

Szaké - trendi
Szaké - trendi


A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.