Csikós tokány recept
Csikós tokány
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Párolt lilakáposzta  recept
Párolt lilakáposzta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Puncstorta  recept
Puncstorta
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
A legendák úgy tartják, hogy a szakékészítés módját az emberek az istenektől tanulták azokban az időkben, amikor még közvetlenül érintkeztek egymással.
Szaké-történelem

Az első írásos emlék a szakéról a harmadik századból származik. A hetedik századra már ez volt a fő japán alkoholféle, és eddigre már a ma is megszokott összetevőkből (rizs, víz, kodzsi) készítették. A X. századtól a XV. századig a templomok és szent helyek voltak a szakékészítés központjai Japánban. A XIX. század második felétől új szabályok léptek életbe, és a szakékészítést gyakorlatilag bárkinek engedélyezték. Ennek hatására ezekben az években mintegy 30.000 szakéfőző üzem létesült.

Tradícionális szaké hordók
Tradícionális szaké hordók

Hogyan készül?

A szaké alapanyagai a rizs, a víz és a kodzsi. A szakékészítés első lépése a rizs tisztítása, melynek során a külső felszínt lehántják. A rizs fajtája és a tisztítás módja alapvetően meghatározza a szaké minőségét. Az előkészített rizst áztatják és gőzölik, majd hozzáadják a kodzsi nevű oltóanyagot, ezután erjesztés és préselés következik. A szaké előállítása 3-8 hetet vesz igénybe. Az elkészítés módja alapján számos szakéfajtát különböztetünk meg, de leggyakrabban a rizs fényezése alapján szokás osztályoszni a szakékat, melyek a fucú, hondzsozo, gindzso, daigindzso és daigindzso. Külön kategória a dzsunmai, mely nem tartalmaz keményítőt, tartósítót és adalékanyagokat.

Szakés készlet
Szakés készlet

Hogyan fogyasztják?

Fontos, hogy még a házigazda sem tölt magának. A vendégeket kiszolgálhatja, de mindig más tölti meg a szakés poharunkat, magunknak nem illik.
A szakét egy sokszor gazdagon díszített kerámiaüvegből, a tokkoriból öntik, mely hosszú nyakú gömbölyű tárolóedény. Van egy másik fajta üveg is, ezt katakucsi-nak hívják, és inkább a mi teáskancsónkhoz hasonlít. Az italt többféle tradícionális pohárból lehet fogyasztani. Az osoko leginkább egy csészealjhoz hasonlít, a kupica szerű pohár a szakazuki, a kis fadoboz szerűség pedig a masu.
A szakét enyhén melegítve, szobahőmérsékleten vagy hűtve fogyasztják - fajtától függően. Ne hajtsuk fel, apró kortyokban igyuk. Kanpai! Egészségünkre!

Osoko, szakazuki, masu
Osoko, szakazuki, masu

Szaké fajták

Japánban mintegy 16 ezer különböző szaké fajtát tartanak számon. Alapvetően színtelen italról van szó, de léteznek narancssárga, rózsaszínes változatok is. Több ezer cég készít szakét.

Szaké érdekességek

• A házasságkötési ceremóniáknak még napjainkban is fontos része a szaké.
• A sinto papok a vallási ceremóniák részeként is használják a szakét.
• Egy éven túl ne tároljuk! Zavarossá válhat.
• Fogyasztása csökkenti a magas koleszterinszintet.
• A minőségi szakét árusító üzletek előtt cédrus labda (sakabayashi) függ.
• A második világháború során a kamikaze pilóták felszállás előtti itala a szaké volt.
• A japán kormány adóbevételeinek mintegy 2%-a a szaké adójából származó bevételek.

Szaké - trendi
Szaké - trendi


Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.