A boltok polcain jellemzően világos vagy barna lager sörökkel és búzasörökkel találkozunk, de a sörök világa ennél sokkal színesebb, izgalmasabb. A kis főzdék (kraft) ezt a sokszínűséget képviselik, hiszen napjainkban szinte bármilyen alapanyagot be tudnak szerezni. Ízelítőként felsorolunk pár érdekesebb sörtípust!
A komló a sör fűszere és a legizgalmasabb alapanyaga. Persze a legdrágább is, így idővel főleg azok a sörtípusok terjedtek el, amelyekbe kevesebb komló kerül. Egy jó IPA (India Pale Ale) sör illata és íze szinte már olyan mint egy gyümölcskosár: jellemzően intenzív citrusos vagy trópusi gyümölöcsös aromákkal találkozunk, de például a Nelson Sauvin komló a sauvignon blanc szőlőhöz hasonlatossága miatt kapta nevét.
Az erős, intenzív ízvilágú belga apátsági sörökkel már jó eséllyel találkoztunk. Belgiumból könnyebb, nyári sörtfajták is származnak, úgy mint a corianderrel és keserű narancshéjjal készült búzasör a witbier, vagy a különleges élesztőnek köszönhető pikáns ízvilágú “aratós sör”, a saison.
Ha barna sörökről van szó, az angol típusok a mérvadóak. A stout sörökbe feketére pörkölt nyers árpát tesznek amí a színén kívül kávés ízvilágot kölcsönöz nekik, míg a porterek készítői a malátázott árpa pörkölésében hisznek, amitől az étcsokira emlékeztető karaktereket figyelhetünk meg. A legextrémebb sörtípus talán az oyster stout, amibe osztrigát főznek. Tavaly a RothBeer ezt is kipróbálta.
Az fekete sörök királya kétség kívül a Russian Imperial Stout. Katalin cárnő udvarába szánták ezt a gyakran 10% feletti, rendkívül gazdag ízvilágú sört. Gyakran fahordóba érlelik, ami újabb dimenziót kölcsönöz a sörnek, főleg ha a hordóban előtte bort, whiskey-t vagy például rumot tároltak.
A legerősebb világos sör az árpabor. 10% feletti, mármár likőrös karaktererű sörökről beszélünk amelyeknek szintén jól áll a hordóban érlelés és néha 15-20 évesen érik el legjobb formájukat.
A savanyított sörök lényegében átmenetet képeznek a hagyományos sörök és a borok közt. Különleges baktérium kultúrákkal oltják be ezeket a söröket, lényegében megromlanak, de olyan kifinomult, elegáns módon amik új dimenziókat nyitnak. Könnyen “megfertőzhetnek” minket is.
A kis sörfőzdék nem csak hagyományos sörtípusokat készíthetnek, gyakran kísérleteznek ki teljesen új ízvilágú söröket, amibe egyszerre kerülhet akár belga élesztő, angol maláta és új- zélandi komló. A fűszerek és egyéb, nem hagyományos összetevőkhöz is bátran nyúlnak, ilyen lehet a gyömbér, a chili, kávé, kakaó vagy akár a csillagánizs.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.