Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Sörök

Palackos vagy csapolt sör?

sörfesztivál
A kérdés megválaszolásában segítsen Krúdy Gyula, aki nemcsak a borhoz, hanem a sörhöz is értett. Ő örökítette meg Fridolin pincért, aki az Órához címzett belvárosi vendéglőben minden délben pontosan tizenkét órakor csapolt.

„Valaki megnézte a zsebóráját. Öt perc múlva friss csapolás, azt már megvárom – mondta, a poharát az asztalközépre tette, ahonnan majd Fridolin egybegyűjtve viszi ki a poharakat a friss csapoláshoz… A bennfentes urak a legszebb hölgyeket is otthagyták a Váci utca közepén, hogy megnézzék, mikor van Lajos barátunknál friss csapolás… És amikor már minden asztalt elfoglaltak, minden széket kimozdítottak a helyéből, és minden fogast teleakasztottak kalapokkal, kabátokkal, megindult az ostrom Fridolin ellen: Ringlit. Sörbombát. Tojást. Fiatal hagymát. Piros retket. Liptói túrót. Egyfogatút zaftban. Friss sóskiflit. Egy kör sört ide az asztalra…” (Krúdy Gyula: A pincér álma)

Persze azóta megváltozott a világ, még Angliában is, ahol a sörözés (csapolt sörrel!) a helyi kocsmában, a pubban hozzátartozott bizonyos angol életformához.

Egy angol gourmet szerint: „Amit soha nem hittek volna, a valamikor verhetetlennek tartott csapolt sörnek egyre inkább versenytársa lett a palackozott sör. Divat lett otthon sörözni. Már akinek többet jelent a televíziózás, mint a csevegés a pubban.”

A televízió előtt – az más. De a pubban ma sem rendel senki palackozott sört. Mint ahogy Krúdy Gyulának sem jutott volna eszébe egy pesti vagy budai kiskocsmában. Különösen délelőtt nem. Ahogy Boldogult úrfikoromban című regényében mondja egy pesti vendéglős:
„Nekem mondhatnak a doktor urak, amit akarnak, délelőtt nem lehet mást inni, mint sört. Ha valami gusztust csinál az élethez, az mégis a frissen csapolt sör. Úgy bizony, uraim.”

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.