A csehek október első napjaiban ünneplik az eredeti, aranyló pilseni sör születésnapját. Plzen város történelmi városközpontjában idén is - az elmaradhatatlan sörözés, a tradicionális sörkészítési szokások megismerése, és a finom ételek mellett - sportprogramok, irodalmi estek és koncertek szórakoztatták a nagyközönséget.
A csehek nemcsak szeretik, de büszkék is saját sörükre: egyenesen a világ legjobb sörének tartják a helyben készült aranyló nedűt, amely a cseh nemzeti kultúra egyik legfőbb szimbóluma - és nemcsak a mindennapi életnek, de a cseh irodalomnak és művészetnek is fontos eleme.
A csehek büszkesége érthető, hiszen Plzenben a város XIII. századi alapítása óta folyamatosan főzik a nedűt. A kezdetben, különböző formában és minőségben napvilágot látott söröket kisebb sörfőzdék készítették - gyakran mindenféle előképzettség és szakértelem nélkül. A Plzen-i sörkészítés tekintetében az 1838-as év jelent mérföldkövet, amikor a város vezetői 36 hordó, igen alacsony minőségű sört öntöttek a csatornába a városháza előtt. Ezzel egyidőben a város polgárai elhatározták, hogy egyesítik erőiket a sörfőzés tekintetében, és olyan szintre fejlesztik a sörfőzés művészetét, hogy az a város és lakosainak hírnevét öregbítse.
A tehetséges bohémiai sörfőző mester, Josef Groll szakadatlan kitartással és lelkesedéssel munkálkodott a cél érdekében, és 1842. október 5-én megfőzte első alsó-erjesztésű sörét, a Pilner Urquell-t. A nedű, azóta a világ számos országát meghódította aranyló színével, fehér, hószerű habjával, és egyedülálló karakteres ízével.
Októberben tehát a csehek a világszerte ismert pilseni típusú söröket, a méltán híres Pilsner Urquell születésnapját, a cseh sörkultúrát, és az ahhoz kapcsolódó hagyományokat ünneplik meg Plzen városában. A sörfesztivál keretében nemcsak a helyi söröket kóstolhatjuk végig, de elleshetjük a sörkészítés titkait is, hiszen a Plzensky Prazdroj sörgyár turisták ezreit vezeti végig a gyáron, bemutatva a sörfőzés teljes folyamatát, beleértve a több kilométer hosszú pincerendszert és a főzőházat is. Az érdeklődők emellett megtekinthetik a világ legrégibb sörmúzeumát, mely sörkészítéshez használt eszközöket és a sörfőzés mérföldköveit mutatja be.
Jövő októberben tehát - és addig is, egész évben - érdemes a cseh söröket is ünnepelni!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.