>A pezsgőkészítés titkát hosszú ideig féltékenyen őrizték. A francia királyokat Reimsben koronázták, ők és udvartartásuk is csak ilyenkor kóstolhatták meg a különleges nedűt. A 19. század elejéig az egyes borászatokban csak autodidakta módon foglalkoztak pezsgőgyártással. Valószínűleg eszükbe sem jutott az összefüggés a cukortartalom és a széndioxid-képződés között. Óriási veszteséggel dolgoztak: 100 palackból nemegyszer 20-40 is felrobbant. Nem csoda, hogy a pezsgő igen drága ital volt akkoriban.
Az első pezsgőgyárat Németországban, 1826-ban alapították. A történelmi Magyarországon, Pozsonyban 1835-ben már két gyár is létesült: az Ech és a Huber cég, 1882-ben pedig Budafokon a Törley. A mégis csak közismertté lett hagyományos champagne-i technológiai mellett az 1850-es években felfedezték a tankpezsgő-készítést. Ez annyit jelent, hogy nem egyedi palackokban, hanem nagyobb, nyomásálló tartályokban történik az erjesztés. Chamrat francia mérnök találta fel ezeket a zománcos acéltartályokat, amelyekben 7000-8000 palacknak megfelelő ital készülhetett, ezzel olcsóbbá téve az eljárást.
A pezsgő árának csökkenésével válhatott közkedvelt itallá. A 20. század második felében lett igazán népszerű. Továbbra is ünnepi ital maradt, és meg is engedhetjük maguknak, hogy időnként pezsgőt igyunk. Ha nem is Don Perignont...
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.