Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Minestrone recept
Minestrone
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mirinda-szelet recept
Mirinda-szelet
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Csülkös bableves, ahogy Gáspár Bea készíti
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mákos guba  recept
Mákos guba
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mindenkinek vannak emlékei gyerekkori szilveszterekről, az óévet búcsúztató klasszikus szerencsehozó fogásokról és a piros aranyos szendvicsekről. Nos, mi most a piros aranyat elhagyjuk, és bemutatjuk a hagyományos ennivalók modern változatait.

1. Szendvics gazdagon

A hagyományos szalámis reszelt sajtos zsúr kenyér helyett készítsünk szemet gyönyörködtető mini szendvicseket.

Hozzávalók:
rusztikus bagett
többféle vékonyra szeletelt főtt és füstölt sonka, szalámi
vaj vagy szendvicskrém
főtt tojás
kaliforniai paprika
kemény sajt
koktélparadicsom
olajbogyó

Elkészítés:
Szeleteljük fel srégen a bagettet, vajazzuk meg, majd tegyük rá lazán, négybe hajtva a felvágottat, a sajtot, a hosszú csíkokra vágott kaliforniai paprikát. Erre kerül a tojás, a tetejére pedig koktélparadicsom vagy olajbogyó. Az egészet fogjuk össze egy saslik pálcikával.

2. Kaszinótojás pohárban

A pohárdesszertek mellett egyre elterjedtebbek a pohárban tálalt előételeket is.

Hozzávalók:
12 db tojás
2 kk mustár
1 ek majonéz
1 ek tejföl
1 ek vaj
petrezselyem
só, bors

A franciasaláta hozzávalói:
1 csomag fagyasztott francia zöldségmix
1 meghámozott, felkockázott alma
4 dl tejföl
1 kis tubusos majonéz
2 kk mustár
2 kk cukor
1 kk citromlé

Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük. Kivesszük a sárgáját és összekeverjük a tejföllel, mustárral, majonézzel, vajjal. Hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet, majd sózzuk, borsozzuk. A fehérjét felkockázzuk. A franciasalátához megfőzzük a zöldségkeveréket sós vízben. Tartármártást készítünk hozzá a tejfölből, majonézből, mustárból, citromléből és cukorból. Összekeverjük a lecsöpögtetett főtt zöldséget és az almát a tartármártással.

Összeállítás:
2 decis átlátszó pohár aljára kb 1 cm vastag franciasalátát rétegezünk, erre kerül a tojáskrém, aztán a felkockázott tojásfehérje. Ismételjük a rétegeket a pohár tetejéig, amit aztán petrezselyemzölddel díszíthetünk.

3. Klasszikus kocsonya elegánsan

Ebben a változatban csak belefőzzük a szerencséthozó malacfület, illetve körmöt a kocsonyába, de csupán a főtt, füstölt húst fogyasztjuk a kocsonyalével.

Hozzávalók:
80 dkg füstölt tarja
3 db sertésköröm (összevágott, nem füstölt)
50 dkg sertésfül (tisztított nyers nem füstölt)
1 fej fokhagyma
1 fej vöröshagyma
20 szem fekete bors

víz

Elkészítés:
A húsokat a tisztított fokhagymagerezdekkel, a héjas vöröshagymával (ettől gyönyörű színe lesz a kocsonyának), sóval, borssal feltesszük főni. Lassú tűzön kb 4 órán át főzzük. Amikor a bőr szinte leválik a porcról, leszűrjük a kocsonyát. Kis salátás tálkák aljára nyers répakarikát és petrezselyemzöldet teszünk. Ráadagoljuk a kocsonya levét, és minden tálba bőségesen teszünk a tarjából. A tálakat töltsük színültig. Miután kihűlt a kocsonya, a tálkákat egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Tálalás:
Mielőtt felszolgálnánk, szedjük le a zsírt a kocsonya tetejéről. Lazítsuk meg a kocsonya szélét egy kés segítségével, hogy elváljon a táltól, majd a kis tálakat óvatosan fordítsuk fejjel lefelé. Öntsük ki belőle a kocsonyát egy nagyobb tányérra úgy, hogy az étel megtartsa a tálka formáját. Puha, ropogós kenyeret adunk hozzá.

4. Malacpofik

A virsli nem hiányozhat a szilveszteri asztalról. Most egy nagyon kreatív és mutatós változatot segítünk elkészíteni.

Hozzávalók:
3 dl tej
1 kk cukor
2,5 dkg élesztő
50 dkg liszt
1 tk só
0,5 dl olaj
4 pár virsli
2 ek tejföl
1 db tojás sárgája
szemes bors

Elkészítés:
1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a felfuttatott élesztős tejet.
Összegyúrjuk, dagasztjuk, végül hozzádolgozzuk az olajat. A tésztát fél órán át kelesztjük meleg helyen, letakarva. A virsliket 4 részre vágjuk. A megkelt tésztát újra átdolgozzuk, majd kb. fél cm vastagra nyújtjuk, 1,5-2 cm-es csíkokra felvágjuk. Minden virslidarabkát tésztacsíkba tekerünk, megkenjük a tejfölös tojássárgájával.

Sütőpapírral bélelt sütőbe tesszük a tekercseket úgy, hogy a virslik felfelé nézzenek. A képen látható módon háromszög alakú virslidarabkákat vágunk, amit a tésztába nyomkodunk. Ez lesz a malac füle. Az egész szemes bors pedig a malac szeme. Előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 perc alatt pirosra sütjük. A kész virslikbe két-két lyukat fúrunk, ez lesz a malackák orra.

11 HIDEGTÁL-VARIÁCIÓ A SZILVESZTERI PARTIHOZ >>>

14 VILLÁMGYORS SZILVESZTERI PARTIKAJA, HA CSAK 30 PERCED VAN! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.