Holstein szelet recept
Holstein szelet
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mindenkinek vannak emlékei gyerekkori szilveszterekről, az óévet búcsúztató klasszikus szerencsehozó fogásokról és a piros aranyos szendvicsekről. Nos, mi most a piros aranyat elhagyjuk, és bemutatjuk a hagyományos ennivalók modern változatait.

1. Szendvics gazdagon

A hagyományos szalámis reszelt sajtos zsúr kenyér helyett készítsünk szemet gyönyörködtető mini szendvicseket.

Hozzávalók:
rusztikus bagett
többféle vékonyra szeletelt főtt és füstölt sonka, szalámi
vaj vagy szendvicskrém
főtt tojás
kaliforniai paprika
kemény sajt
koktélparadicsom
olajbogyó

Elkészítés:
Szeleteljük fel srégen a bagettet, vajazzuk meg, majd tegyük rá lazán, négybe hajtva a felvágottat, a sajtot, a hosszú csíkokra vágott kaliforniai paprikát. Erre kerül a tojás, a tetejére pedig koktélparadicsom vagy olajbogyó. Az egészet fogjuk össze egy saslik pálcikával.

2. Kaszinótojás pohárban

A pohárdesszertek mellett egyre elterjedtebbek a pohárban tálalt előételeket is.

Hozzávalók:
12 db tojás
2 kk mustár
1 ek majonéz
1 ek tejföl
1 ek vaj
petrezselyem
só, bors

A franciasaláta hozzávalói:
1 csomag fagyasztott francia zöldségmix
1 meghámozott, felkockázott alma
4 dl tejföl
1 kis tubusos majonéz
2 kk mustár
2 kk cukor
1 kk citromlé

Elkészítés:
A tojásokat keményre főzzük. Kivesszük a sárgáját és összekeverjük a tejföllel, mustárral, majonézzel, vajjal. Hozzáadjuk a felaprított petrezselyemzöldet, majd sózzuk, borsozzuk. A fehérjét felkockázzuk. A franciasalátához megfőzzük a zöldségkeveréket sós vízben. Tartármártást készítünk hozzá a tejfölből, majonézből, mustárból, citromléből és cukorból. Összekeverjük a lecsöpögtetett főtt zöldséget és az almát a tartármártással.

Összeállítás:
2 decis átlátszó pohár aljára kb 1 cm vastag franciasalátát rétegezünk, erre kerül a tojáskrém, aztán a felkockázott tojásfehérje. Ismételjük a rétegeket a pohár tetejéig, amit aztán petrezselyemzölddel díszíthetünk.

3. Klasszikus kocsonya elegánsan

Ebben a változatban csak belefőzzük a szerencséthozó malacfület, illetve körmöt a kocsonyába, de csupán a főtt, füstölt húst fogyasztjuk a kocsonyalével.

Hozzávalók:
80 dkg füstölt tarja
3 db sertésköröm (összevágott, nem füstölt)
50 dkg sertésfül (tisztított nyers nem füstölt)
1 fej fokhagyma
1 fej vöröshagyma
20 szem fekete bors

víz

Elkészítés:
A húsokat a tisztított fokhagymagerezdekkel, a héjas vöröshagymával (ettől gyönyörű színe lesz a kocsonyának), sóval, borssal feltesszük főni. Lassú tűzön kb 4 órán át főzzük. Amikor a bőr szinte leválik a porcról, leszűrjük a kocsonyát. Kis salátás tálkák aljára nyers répakarikát és petrezselyemzöldet teszünk. Ráadagoljuk a kocsonya levét, és minden tálba bőségesen teszünk a tarjából. A tálakat töltsük színültig. Miután kihűlt a kocsonya, a tálkákat egy éjszakára a hűtőbe tesszük.

Tálalás:
Mielőtt felszolgálnánk, szedjük le a zsírt a kocsonya tetejéről. Lazítsuk meg a kocsonya szélét egy kés segítségével, hogy elváljon a táltól, majd a kis tálakat óvatosan fordítsuk fejjel lefelé. Öntsük ki belőle a kocsonyát egy nagyobb tányérra úgy, hogy az étel megtartsa a tálka formáját. Puha, ropogós kenyeret adunk hozzá.

4. Malacpofik

A virsli nem hiányozhat a szilveszteri asztalról. Most egy nagyon kreatív és mutatós változatot segítünk elkészíteni.

Hozzávalók:
3 dl tej
1 kk cukor
2,5 dkg élesztő
50 dkg liszt
1 tk só
0,5 dl olaj
4 pár virsli
2 ek tejföl
1 db tojás sárgája
szemes bors

Elkészítés:
1 dl langyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt. A lisztet átszitáljuk, hozzáadjuk a sót, majd a felfuttatott élesztős tejet.
Összegyúrjuk, dagasztjuk, végül hozzádolgozzuk az olajat. A tésztát fél órán át kelesztjük meleg helyen, letakarva. A virsliket 4 részre vágjuk. A megkelt tésztát újra átdolgozzuk, majd kb. fél cm vastagra nyújtjuk, 1,5-2 cm-es csíkokra felvágjuk. Minden virslidarabkát tésztacsíkba tekerünk, megkenjük a tejfölös tojássárgájával.

Sütőpapírral bélelt sütőbe tesszük a tekercseket úgy, hogy a virslik felfelé nézzenek. A képen látható módon háromszög alakú virslidarabkákat vágunk, amit a tésztába nyomkodunk. Ez lesz a malac füle. Az egész szemes bors pedig a malac szeme. Előmelegített sütőben 180 fokon 10-15 perc alatt pirosra sütjük. A kész virslikbe két-két lyukat fúrunk, ez lesz a malackák orra.

11 HIDEGTÁL-VARIÁCIÓ A SZILVESZTERI PARTIHOZ >>>

14 VILLÁMGYORS SZILVESZTERI PARTIKAJA, HA CSAK 30 PERCED VAN! >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.