Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Alapételek

Szuperegyszerű ír szódás kenyér, amihez még élesztő sem kell

Az írek hagyományos szódás kenyere kelesztés nélkül készül, egy óra alatt megvagy vele, így ha korán nekilátsz, a család már ezt eheti reggelire! Déri Szilvia gasztroblogger, alias Házisáfrány receptje következik!

Amikor a karantén híre elért minket, az emberek egy része elkezdett pánikszerűen lisztet vásárolni, hogy pár nappal később három dologgal szembesüljön:

  1. A boltok nem zártak be, liszt továbbra is van.
  2. Ott áll rengeteg kiló liszttel úgy, hogy fogalma nincs, mit csináljon vele.
  3. Az élesztő viszont tényleg elfogyott.

A következő recepttel Déri Szilvi azoknak szeretne segíteni, akik nem akarnak naponta boltba rohangálni, vagy éppen nincs élesztőjük, de szeretnék a friss kenyér ízét élvezni.

Hozzávalók:

(1 darabhoz)

  • 35 dkg liszt (a fele lehet teljes kiőrlésű)
  • 1/2 tk só (8 g)
  • 1/2 tk szódabikarbóna (2,5 g)
  • 3 dl író (vagy joghurt és tej vagy kefir és tej vagy tejföl és tej 2/3-1/3 arányban keverve)

Elkészítés:

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy tálban elkeverjük a lisztet a sóval és a szódabikarbónával. Csinálunk egy krátert a liszt közepébe, beleöntjük az írót, és gyorsan összegyúrjuk. (Nem túl kemény, de nem is túl ragacsos tészta a cél, így ha száraznak tűnne, adjunk hozzá még egy nagyon kevés tejet.)
  2. A tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, és átgyúrjuk. A masszából golyót formázunk, majd kb. 3-4 cm vastag koronggá lapítjuk. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőtálba tesszük, és aranybarnára sütjük kb. 30 perc alatt. Akkor jó, ha az alja megkopogtatva kongó hangot ad. Tálalás előtt rácson hagyjuk kb. 15 percig hűlni.

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.