Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Alapételek

Szuperegyszerű ír szódás kenyér, amihez még élesztő sem kell

Az írek hagyományos szódás kenyere kelesztés nélkül készül, egy óra alatt megvagy vele, így ha korán nekilátsz, a család már ezt eheti reggelire! Déri Szilvia gasztroblogger, alias Házisáfrány receptje következik!

Amikor a karantén híre elért minket, az emberek egy része elkezdett pánikszerűen lisztet vásárolni, hogy pár nappal később három dologgal szembesüljön:

  1. A boltok nem zártak be, liszt továbbra is van.
  2. Ott áll rengeteg kiló liszttel úgy, hogy fogalma nincs, mit csináljon vele.
  3. Az élesztő viszont tényleg elfogyott.

A következő recepttel Déri Szilvi azoknak szeretne segíteni, akik nem akarnak naponta boltba rohangálni, vagy éppen nincs élesztőjük, de szeretnék a friss kenyér ízét élvezni.

Hozzávalók:

(1 darabhoz)

  • 35 dkg liszt (a fele lehet teljes kiőrlésű)
  • 1/2 tk só (8 g)
  • 1/2 tk szódabikarbóna (2,5 g)
  • 3 dl író (vagy joghurt és tej vagy kefir és tej vagy tejföl és tej 2/3-1/3 arányban keverve)

Elkészítés:

  1. A sütőt 200 fokra előmelegítjük. Egy tálban elkeverjük a lisztet a sóval és a szódabikarbónával. Csinálunk egy krátert a liszt közepébe, beleöntjük az írót, és gyorsan összegyúrjuk. (Nem túl kemény, de nem is túl ragacsos tészta a cél, így ha száraznak tűnne, adjunk hozzá még egy nagyon kevés tejet.)
  2. A tésztát enyhén lisztezett munkalapra borítjuk, és átgyúrjuk. A masszából golyót formázunk, majd kb. 3-4 cm vastag koronggá lapítjuk. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk. Egy sütőpapírral bélelt tepsibe vagy sütőtálba tesszük, és aranybarnára sütjük kb. 30 perc alatt. Akkor jó, ha az alja megkopogtatva kongó hangot ad. Tálalás előtt rácson hagyjuk kb. 15 percig hűlni.

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.