Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Minestrone recept
Minestrone
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Tea

Utazás a tea körül

Tunéziában lépten-nyomon menta-teával kínálják a vendéget a házigazdák. Kínában, Japánban is rituáléja van a teaivásnak. Akárcsak Angliában. Varázsital - mondják a hívei. - Megnyugtat és felélénkít, kellemes illatot áraszt. És télidõben tökéletesen feledteti a zord idõjárást. Mi több: csodálatos gyógyír megfázás ellen, vagy ha már megtörtént a baj, akkor a torokfájás kúrálására is.

Az ötezer éves legenda szerint Chen Nung kínai császár fedezte fel a teát - véletlenül. Forró vízzel megtöltött poharába bekerült egy tealevél és csodálatos, finoman kesernyés ízû aromát eredményezett.

A teát sokáig államtitokként védték, egészen az ötödik századig. Ekkor buddhista szerzetesek Japánba csempészték a teafa magját. Így kezdõdött a tea világkarrierje. A japánok a mai napig betartják a híres, rituális teaceremóniát, amely az égi tisztaságot, nyugalmat, higgadtságot és harmóniát fejezi ki.

Aztán felfedezték a britek. A megrögzött világutazók és felfedezõk egyenesen nemzeti itallá léptették elõ a növénybõl készült fõzetet. Ahol csak megfordultak, és az idõjárás megengedte - vagyis az északi szélesség 43. és a déli szélesség 30. foka között - mindenütt teaültetvényekkel igyekeztek biztosítani a Távol-Kelettõl való függetlenségüket. Így jöttek létre a mai napig virágzó hatalmas teakultúrák.

Természetesen minden területrõl sajátos aromájú teát szüretelnek.

Az indiai Darjeelingben, a Himalája oldalán egészen kétezer méteres magasságig nõ a tiszta hegyi levegõn a világ egyik legfinomabb teája - illatos virágú és finoman elegáns. Kiválóan alkalmas alkonyatkor a kikapcsolódásra, a lazításra.

Darjeelingtõl valamivel mélyebben fekszik a szomszédos Assam. Itt található a világ legnagyobb, összefüggõ teaültetvénye - százkilencvenötezer hektáron. Erõs-fûszeres, ínycsiklandó aromája frissíti a szellemet, ezért reggeli startitalnak ajánlható.

A Srí Lanka-i - ceyloni - tea gyümölcsösen frissítõ, finom nedûjét az ebéd utáni ellankadás ellen lehet inni.

A zöld tea Kína és Japán után most már Európában is hódít. Többféle változata kapható, némelyiknek koleszterinszint- és vérnyomáscsökkentõ hatást tulajdonítanak, sõt a rákbetegségben szenvedõknek is ajánlják. Méregtelenítõ hatását jól ismerik a vesebetegek. A kozmetikai ipar is alkalmazza a zöld tea kivonatát bõrnyugtató krémben és tonikban, valamint a különbözõ, napsugárzás ellen védõ készítményekben.

A német földön igen divatos Ostfriesen (keletfríz) keverék erõs aromájú összetevõkbõl (assam, szumátrai) áll. Sokat isznak belõle, rendszerint tejszínnel és kandiszcukorral. Kitûnõ kísérõ lehet a kályha mellett rendezett, késõ éjszakába nyúló baráti beszélgetéseknél.

Bergamottolaj hozzáadásával készül a híres Earl Grey tea. A különleges illatú, kínai, ceyloni és Darjeeling teakeveréket tartalmazó ital a gyengéd órák ízesítõje. Elkészítésének fontos szabálya, hogy az illata csak akkor érvényesül kellõképpen, ha "szabadon úszhat". Teakanálba, teatojásba csak a hozzá nem értõ, barbár ember gyömöszöli!

A teafõzés mikéntje A teafõzés egyik elõfeltétele a jó minõségû ivóvíz, amit nem szabad túlforralni. A teafõzésre szolgáló edényt nem szabad másra használni. A teáskannát elõször kevés forró vízzel kiöblítve elõmelegítjük, majd beleszórjuk a teát, hogy a tealevelek kinyíljanak. Ezután leforrázzuk a frissen forralt vízzel (sosem fõzzük!) és a kannát lefedve 3-5 percig állni hagyjuk. Leszûrés után közvetlenül fogyasztható. Édesíthetjük cukorral, mézzel vagy gyümölcsszörppel, adhatunk hozzá tejet, esetleg tejszínt. Savanyíthatjuk citrommal, citromlével vagy citromsavval. Ihatjuk forrón, langyosan vagy behûtve. Élénkítõnek: A leforrázott tealeveleket két-három percig hagyjuk a vízben, hogy kioldódjon belõlük a serkentõ hatású koffein. Nyugtatónak: A leforrázott tealeveleket öt percig hagyjuk állni. Addigra kioldódnak az emésztést elõsegítõ csersavak.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.