Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Puncstorta  recept
Puncstorta
Klasszikus kuglóf recept
Klasszikus kuglóf
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Tea

Utazás a tea körül

Tunéziában lépten-nyomon menta-teával kínálják a vendéget a házigazdák. Kínában, Japánban is rituáléja van a teaivásnak. Akárcsak Angliában. Varázsital - mondják a hívei. - Megnyugtat és felélénkít, kellemes illatot áraszt. És télidõben tökéletesen feledteti a zord idõjárást. Mi több: csodálatos gyógyír megfázás ellen, vagy ha már megtörtént a baj, akkor a torokfájás kúrálására is.

Az ötezer éves legenda szerint Chen Nung kínai császár fedezte fel a teát - véletlenül. Forró vízzel megtöltött poharába bekerült egy tealevél és csodálatos, finoman kesernyés ízû aromát eredményezett.

A teát sokáig államtitokként védték, egészen az ötödik századig. Ekkor buddhista szerzetesek Japánba csempészték a teafa magját. Így kezdõdött a tea világkarrierje. A japánok a mai napig betartják a híres, rituális teaceremóniát, amely az égi tisztaságot, nyugalmat, higgadtságot és harmóniát fejezi ki.

Aztán felfedezték a britek. A megrögzött világutazók és felfedezõk egyenesen nemzeti itallá léptették elõ a növénybõl készült fõzetet. Ahol csak megfordultak, és az idõjárás megengedte - vagyis az északi szélesség 43. és a déli szélesség 30. foka között - mindenütt teaültetvényekkel igyekeztek biztosítani a Távol-Kelettõl való függetlenségüket. Így jöttek létre a mai napig virágzó hatalmas teakultúrák.

Természetesen minden területrõl sajátos aromájú teát szüretelnek.

Az indiai Darjeelingben, a Himalája oldalán egészen kétezer méteres magasságig nõ a tiszta hegyi levegõn a világ egyik legfinomabb teája - illatos virágú és finoman elegáns. Kiválóan alkalmas alkonyatkor a kikapcsolódásra, a lazításra.

Darjeelingtõl valamivel mélyebben fekszik a szomszédos Assam. Itt található a világ legnagyobb, összefüggõ teaültetvénye - százkilencvenötezer hektáron. Erõs-fûszeres, ínycsiklandó aromája frissíti a szellemet, ezért reggeli startitalnak ajánlható.

A Srí Lanka-i - ceyloni - tea gyümölcsösen frissítõ, finom nedûjét az ebéd utáni ellankadás ellen lehet inni.

A zöld tea Kína és Japán után most már Európában is hódít. Többféle változata kapható, némelyiknek koleszterinszint- és vérnyomáscsökkentõ hatást tulajdonítanak, sõt a rákbetegségben szenvedõknek is ajánlják. Méregtelenítõ hatását jól ismerik a vesebetegek. A kozmetikai ipar is alkalmazza a zöld tea kivonatát bõrnyugtató krémben és tonikban, valamint a különbözõ, napsugárzás ellen védõ készítményekben.

A német földön igen divatos Ostfriesen (keletfríz) keverék erõs aromájú összetevõkbõl (assam, szumátrai) áll. Sokat isznak belõle, rendszerint tejszínnel és kandiszcukorral. Kitûnõ kísérõ lehet a kályha mellett rendezett, késõ éjszakába nyúló baráti beszélgetéseknél.

Bergamottolaj hozzáadásával készül a híres Earl Grey tea. A különleges illatú, kínai, ceyloni és Darjeeling teakeveréket tartalmazó ital a gyengéd órák ízesítõje. Elkészítésének fontos szabálya, hogy az illata csak akkor érvényesül kellõképpen, ha "szabadon úszhat". Teakanálba, teatojásba csak a hozzá nem értõ, barbár ember gyömöszöli!

A teafõzés mikéntje A teafõzés egyik elõfeltétele a jó minõségû ivóvíz, amit nem szabad túlforralni. A teafõzésre szolgáló edényt nem szabad másra használni. A teáskannát elõször kevés forró vízzel kiöblítve elõmelegítjük, majd beleszórjuk a teát, hogy a tealevelek kinyíljanak. Ezután leforrázzuk a frissen forralt vízzel (sosem fõzzük!) és a kannát lefedve 3-5 percig állni hagyjuk. Leszûrés után közvetlenül fogyasztható. Édesíthetjük cukorral, mézzel vagy gyümölcsszörppel, adhatunk hozzá tejet, esetleg tejszínt. Savanyíthatjuk citrommal, citromlével vagy citromsavval. Ihatjuk forrón, langyosan vagy behûtve. Élénkítõnek: A leforrázott tealeveleket két-három percig hagyjuk a vízben, hogy kioldódjon belõlük a serkentõ hatású koffein. Nyugtatónak: A leforrázott tealeveleket öt percig hagyjuk állni. Addigra kioldódnak az emésztést elõsegítõ csersavak.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.