Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Minestrone recept
Minestrone
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Tej

Hófehér érzékenység

Habár a tejről sokáig kizárólag jókat hallottunk – gondoljunk csak gyerekkorunk szlogenjeire -, mára nyilvánvalóvá vált, hogy rengeteg embert érint a tejallergia és a laktóz érzékenység. Sokan nem is tudják, miért érzik rosszul magukat egy jókora pohár fehér ital elfogyasztása után, pedig már az ókori görögök is foglalkoztak a tehéntej okozta gyomorpanaszokkal.
Valami hiányzik

Az emlősök kicsinyei kivétel nélkül isznak tejet, de cseperedésükkel fokozatosan elveszítik azt a képességüket, hogy megemésszék a tejben található laktózt. Az emberek között sem ritka a tejérzékenység: 15-20 százalékunk tejallergiás, 70-80 százalékunk pedig laktózintoleranciás. Kína nagy részén, vagy az amerikai indiánok között szinte egyáltalán nem ismert a tejfogyasztás, mivel nem rendelkeznek a tejcukrot lebontó enzimekkel. A belekben a laktóz fermentálódik: gázt, alkoholt, izgató hatású tejsavat és ecetsavat produkál. A gáz puffadást eredményez, az alkoholképződés pedig májkárosodáshoz vezet. Tehát inkább az a „meglepő”, ha az emberek tudnak tejet inni – ez a képesség elsősorban az Észak-, Közép- és Dél-Európában élőkre vonatkozik…

Hiába voltak korábban is ismereteink a tej esetleges ártalmas hatásairól, a II. világháborúig nem igazán foglalkoztak a jelenséggel. A háborús időkben azonban tömegesen táplálták a kisbabákat anyatej helyett tehéntej alapú bébitápszerrel. Néhány év múlva aztán kimutatták, hogy a gyomor és a bélrendszer megbetegedésének gyakorisága jelentősen megemelkedett. Ma már tény, hogy az ételallergia legáltalánosabb típusa a tejallergia. Ha tejérzékenységről beszélünk, érthetünk alatta tejfehérje (kazein) allergiát, de a tejben előforduló cukor (laktóz) feldolgozási képtelenségét is.

Nyálkás gondok

A tej és a tejtermékek fogyasztásának leggyakoribb káros következménye a nyálkaképződés, ami betakarja a nyálkahártyákat és elzárja a hörgőket – ennek lesz az eredménye a köhögés és a rekedtség. A hurut pedig nemcsak a légutakban okoz problémákat, hanem a gyomor- és béltraktusban is. Bevonja a bélfalat, amivel gátolja a tápanyagok felszívódását. Ha tehát sok tejet iszunk, hiába eszünk vitaminban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket, hiszen azokat felszívódás hiányában nem tudjuk megfelelően hasznosítani.

Felnőtteknél többek között a következő betegségek vezethetőek vissza tejallergiára vagy laktózérzékenységre: folyamatos hőemelkedés, hányás, gyomorégés, haspuffadás, hasmenés, felsőlégúti betegségek, ekcéma, szürkehályog, középfülpanaszok, fejfájás, szédülés, vérszegénység, de egyes kutatók szerint a pattanásokért is felelhetnek a tejtermékek…

Nem is gondolnánk, hogy a tej bőséges zsírforrás, pedig a tejben a kalóriák 50 százaléka zsírból ered. Sok sajtban, főleg a lágy krémsajtokban még ennél is magasabb az arány!

A kicsiknek nehezebb>>>

A kicsiknek nehezebb

Tejallergia a csecsemők 0,5-4 százalékánál fordul elő, igaz, hároméves korban az érzékenység már 80-90 százalékában megszűnik. Ha babádat szeretnéd megkímélni a hasfájástól, fontos, hogy legalább a kicsi hat hónapos koráig anyatejjel szoptasd őt. A vegyes táplálkozásra való áttérés pedig a 4-6. hónaptól fokozatosan történjen.

Amennyiben beigazolódott, hogy gyermekednek tehéntej-allergiája van, hagyj fel a tejkínálással, és kerüld a sűrített tejet, a tejport, a joghurtot, a kefirt, a sajtot, a fagyit, a tejcsokit, a pudingot, de még az instant burgonyaport is. Oda kell figyelned a "rejtett" tejfogyasztásra is, hiszen rengeteg bolti élelmiszer tartalmaz tejport, tejfehérjét és tejcukrot, de sokszor ez nincs is feltüntetve a címkén, vagy ha igen, csak nagyítóval fedezhető fel az összetevők listáján. Mindazok a termékek, amelyek tejet, kazeint, laktalbumint vagy laktoglobulint tartalmaznak, az allergiások számára nagy ívben kerülendők.

A tehéntej kiváltására többféle megoldás kínálkozik: ahol lehet, helyettesítsétek a tejet sajttal – hiszen annak érlelése során a laktóz módosul –, igyatok kalciummal dúsított szójalevet vagy kalciumban gazdag ásványvizet, és egyetek inkább sok zöldséget, gyümölcsöt, főleg parajt és brokkolit!

- Orbán Szilvia -

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.