Puncstorta  recept
Puncstorta
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Tej

Hófehér érzékenység

Habár a tejről sokáig kizárólag jókat hallottunk – gondoljunk csak gyerekkorunk szlogenjeire -, mára nyilvánvalóvá vált, hogy rengeteg embert érint a tejallergia és a laktóz érzékenység. Sokan nem is tudják, miért érzik rosszul magukat egy jókora pohár fehér ital elfogyasztása után, pedig már az ókori görögök is foglalkoztak a tehéntej okozta gyomorpanaszokkal.
Valami hiányzik

Az emlősök kicsinyei kivétel nélkül isznak tejet, de cseperedésükkel fokozatosan elveszítik azt a képességüket, hogy megemésszék a tejben található laktózt. Az emberek között sem ritka a tejérzékenység: 15-20 százalékunk tejallergiás, 70-80 százalékunk pedig laktózintoleranciás. Kína nagy részén, vagy az amerikai indiánok között szinte egyáltalán nem ismert a tejfogyasztás, mivel nem rendelkeznek a tejcukrot lebontó enzimekkel. A belekben a laktóz fermentálódik: gázt, alkoholt, izgató hatású tejsavat és ecetsavat produkál. A gáz puffadást eredményez, az alkoholképződés pedig májkárosodáshoz vezet. Tehát inkább az a „meglepő”, ha az emberek tudnak tejet inni – ez a képesség elsősorban az Észak-, Közép- és Dél-Európában élőkre vonatkozik…

Hiába voltak korábban is ismereteink a tej esetleges ártalmas hatásairól, a II. világháborúig nem igazán foglalkoztak a jelenséggel. A háborús időkben azonban tömegesen táplálták a kisbabákat anyatej helyett tehéntej alapú bébitápszerrel. Néhány év múlva aztán kimutatták, hogy a gyomor és a bélrendszer megbetegedésének gyakorisága jelentősen megemelkedett. Ma már tény, hogy az ételallergia legáltalánosabb típusa a tejallergia. Ha tejérzékenységről beszélünk, érthetünk alatta tejfehérje (kazein) allergiát, de a tejben előforduló cukor (laktóz) feldolgozási képtelenségét is.

Nyálkás gondok

A tej és a tejtermékek fogyasztásának leggyakoribb káros következménye a nyálkaképződés, ami betakarja a nyálkahártyákat és elzárja a hörgőket – ennek lesz az eredménye a köhögés és a rekedtség. A hurut pedig nemcsak a légutakban okoz problémákat, hanem a gyomor- és béltraktusban is. Bevonja a bélfalat, amivel gátolja a tápanyagok felszívódását. Ha tehát sok tejet iszunk, hiába eszünk vitaminban gazdag zöldségeket, gyümölcsöket, hiszen azokat felszívódás hiányában nem tudjuk megfelelően hasznosítani.

Felnőtteknél többek között a következő betegségek vezethetőek vissza tejallergiára vagy laktózérzékenységre: folyamatos hőemelkedés, hányás, gyomorégés, haspuffadás, hasmenés, felsőlégúti betegségek, ekcéma, szürkehályog, középfülpanaszok, fejfájás, szédülés, vérszegénység, de egyes kutatók szerint a pattanásokért is felelhetnek a tejtermékek…

Nem is gondolnánk, hogy a tej bőséges zsírforrás, pedig a tejben a kalóriák 50 százaléka zsírból ered. Sok sajtban, főleg a lágy krémsajtokban még ennél is magasabb az arány!

A kicsiknek nehezebb>>>

A kicsiknek nehezebb

Tejallergia a csecsemők 0,5-4 százalékánál fordul elő, igaz, hároméves korban az érzékenység már 80-90 százalékában megszűnik. Ha babádat szeretnéd megkímélni a hasfájástól, fontos, hogy legalább a kicsi hat hónapos koráig anyatejjel szoptasd őt. A vegyes táplálkozásra való áttérés pedig a 4-6. hónaptól fokozatosan történjen.

Amennyiben beigazolódott, hogy gyermekednek tehéntej-allergiája van, hagyj fel a tejkínálással, és kerüld a sűrített tejet, a tejport, a joghurtot, a kefirt, a sajtot, a fagyit, a tejcsokit, a pudingot, de még az instant burgonyaport is. Oda kell figyelned a "rejtett" tejfogyasztásra is, hiszen rengeteg bolti élelmiszer tartalmaz tejport, tejfehérjét és tejcukrot, de sokszor ez nincs is feltüntetve a címkén, vagy ha igen, csak nagyítóval fedezhető fel az összetevők listáján. Mindazok a termékek, amelyek tejet, kazeint, laktalbumint vagy laktoglobulint tartalmaznak, az allergiások számára nagy ívben kerülendők.

A tehéntej kiváltására többféle megoldás kínálkozik: ahol lehet, helyettesítsétek a tejet sajttal – hiszen annak érlelése során a laktóz módosul –, igyatok kalciummal dúsított szójalevet vagy kalciumban gazdag ásványvizet, és egyetek inkább sok zöldséget, gyümölcsöt, főleg parajt és brokkolit!

- Orbán Szilvia -

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.