A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Mákos guba  recept
Mákos guba
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Csikós tokány recept
Csikós tokány
A tejföl központi szerepet tölt be a magyar konyhában: számos ételünk fontos összetevője, szinte mindenhez kell, hiszen levesek, főzelékek, húsos ételek, tészták, köretek, saláták, sok desszert receptjében is megtaláljuk, de még magában is szívesen fogyasztjuk kenyérrel. Tejföl mindig legyen otthon!

A tejföl törtfehér színű, kellemesen savanykás, sűrűn folyós állagú tejtermék. A savanyított tejtermékeket az ember a történelem előtti idők óta ismeri és fogyasztja: a nyers tej hűtés nélkül gyorsan megsavanyodik, ám elődeink észrevették, hogy úgy is ehető, sőt üdítő, kellemes ízű élelmiszer keletkezik.

A vélemények megoszlanak, de egy jó gulyáslevesbe is nagyon jól illik egy kis tejföl
A vélemények megoszlanak, de egy jó gulyáslevesbe is nagyon jól illik egy kis tejföl

Szinte lehetetlen elképzelni az életünket nélküle. Elhagyhatatlan egy jó bablevesből vagy a lángosról, a főzelékeink nagy részét tejföllel lágyítjuk, de az uborkasaláta is szomorú nélküle. Levestől desszertig rengeteg tejfölös étel boldogítja napjainkat.

Puliszka tejföllel, túróval, sajttal - tökéletes összeállítás
Puliszka tejföllel, túróval, sajttal - tökéletes összeállítás
Hogy készül a tejföl?

A savanyított tejtermékek közé tartozik a tejföl, a kefir, a joghurt, a joghurtital vagy éppen a joghurthab. A tejföl régen természetes úton készült úgy, hogy a tejet csuporba töltötték, állni hagyták, így a megsavanyodott aludttej úgynevezett spontán felfölöződésen ment át: a kisebb sűrűségű zsírgolyócskák a felszínre kerültek, ez a tej föle, amit leszedtek.

A savanyodás előtt a tej felszínéről leszedett zsírréteg a tejszín. Házilag a megsavanyodott aludttejből melegítés után készült a túró.

Manapság üzemben mesterségesen állítják elő a tejfölt nagy mennyiségben úgy, hogy a pasztőrözött tejet vagy a tej és tejszín keverékét tejsavbaktérium-tenyészettel (oltóanyaggal) savanyítják, aztán homogénezik, hogy a savókiválást elkerüljék. A gépesített folyamatban készülő, 12 és 20 százalékos zsírtartalmú tejfölt poharakba öntik, lezárják, lejárati időt pecsételnek rá. Hazánkban körülbelül száz gyártó kínálja termékét.

Ha módunk van sűrű, házi tejfölt kóstolni, venni, ki ne hagyjuk!
Ha módunk van sűrű, házi tejfölt kóstolni, venni, ki ne hagyjuk!
Miért egészséges?

A savanyított tejtermékekben a tejsavbaktériumoknak köszönhetően úgynevezett előemésztett fehérjék vannak, ezért a tejföl a nyers tejnél sokkal könnyebben emészthető. Általában valamennyi savanyított tejtermék az összes esszenciális aminosavat a megfelelő arányban tartalmazza, és jelentős a B1-, a B2- és az A-vitamin-tartalma. Az ásványi anyagok közül az első a kalcium, kisebb mennyiségben a karotin, a kálium, a nátrium, a foszfor és a cink említendő. A tej „élet, erő, egészség”, tehát a savanyított tejtermékek mindennapos fogyasztása nagyon ajánlott. Az élőflórás változatok még egészségesebbek.

A tejföl fehérjetartalma: 3,3 g−3,4 g/100 g
A tejföl szénhidráttartalma: 3,9 g−4,0 g/100 g
A tejföl zsírtartalma: 12 és 20%
A tejföl tejsavtartalma: kb. 0,8%

Fogyókúrázók és cukorbetegek a csökkentett zsírtartalmú, 12 százalékos terméket válasszák, s a diabéteszeseknek a termékek szénhidráttartalmát természetesen bele kell számolniuk a napi engedélyezett szénhidrátmennyiségbe. Tejcukor-érzékenyek, fekélyes vastagbélgyulladástól vagy Crohn-betegségtől szenvedők natúr kefirt és joghurtot az egyéni tűrőképességtől függően ehetnek, általában nem kell kihagyniuk az étrendből, de tejfölt nem ajánlott fogyasztaniuk. A hétköznapi szóhasználatban csak tejallergiaként nevezett tejfehérje-allergia esetén bármelyik tejtermék fogyasztása tilos.

Mindig legyen otthon, mert mindenhez tökéletes a tejföl - még a héjában sült krumplival is tökéletes vacsora!
Mindig legyen otthon, mert mindenhez tökéletes a tejföl - még a héjában sült krumplival is tökéletes vacsora!
Tippek tejföllel

• Tejföllel eredményesen csökkenthető az elsózás.
• Házilag készült aludttejük finomabb lesz, ha a tejbe literenként egy evőkanál tejfölt keverünk.
• Ha a tésztába a vaj egy része helyett tejfölt keverünk, könnyebb nyújtani.
• A tejfölös ételt nehezebb tárolni, mert a félretett ételben erjedést okozhat.
• A leégett bőrt nyugtatja a tejfölpakolás. De vigyázat, az égési sérülésnek árt, tehát csak akkor használjuk, ha a bőr még nem sebes!

Mindenféle mártogatóshoz is tökéletes a tejföl
Mindenféle mártogatóshoz is tökéletes a tejföl
Tejföl tej nélkül?

A tejföl és a tejfel több alakú szó, mint amilyen a söprű és a seprű vagy a vödör és a veder. Mindkét forma helyes. A tejföl valódi összetett szavunk: tej + föl, vagyis a tejnek a föle, fölszíne, felszíne. Az utóbbi években azonban megjelent a piacon a frissföl és a krémföl: mit takarnak ezek a kifejezések?

A tejföl kizárólag tejből készül, a frissföl tejföl állagú, de növényi zsiradékot tartalmaz, és eredetileg a tejfölkészletek időszakos hiányát pótolták vele, illetve igen alacsony zsírtartalommal is kapható. A krémföl is növényi zsiradékot tartalmaz, de más arányban, és főként fagylaltalapanyag. Az elnevezések oka, hogy a magyar élelmiszertörvény szerint a termékutánzatok nevében nem lehet az utánzott élelmiszer neve, tehát esetünkben a tej szó. Az utánzatok 15-20 százalékkal olcsóbbak tejből készült versenytársaiknál. A növényi tejfölt pedig a tejre érzékenyek is fogyaszthatják.

Sztrapacska tejföl nélkül? Elképzelhetetlen?
Sztrapacska tejföl nélkül? Elképzelhetetlen?
Házilag készült növényi „tejfölök”

Ezek a házi készítmények színükben, állagukban, élelmi hatásukban hasonlítanak a tejfölhöz, így salátákhoz, habaráshoz, rakott vagy párolt zöldségekhez nagyon finom helyettesítők.

Rizsből
Hozzávalók: 10 dkg rizs, 10 dkg hántolt mandula, 1 citrom leve, só, olaj.
Elkészítés: A rizst jó puhára főzzük, hozzáadjuk a mandulát, a citromlevet, a sót és az olajat. Apránként adagolva homogén állagúra turmixoljuk.

Szójatejes kölesből
Hozzávalók: 1 csésze szójatej, 1,5 csésze főtt köles, 1-2 gerezd fokhagyma, 1 kis vöröshagyma, citromlé, só.
Elkészítés: egy percen át az egészet turmixoljuk, és készen is van. Csak szójából vagy szójatej nélkül is készíthető, akkor kész köleskását kell vízzel hígítva megfelelő sűrűségűre turmixolni.

Napraforgómagból
Hozzávalók: 1 csésze meleg víz, 1 csésze nyers hántolt napraforgómag (vagy kesudió, szójabab), 1 kávéskanál só, 1 citrom leve, 1 gerezd fokhagyma, kevés vöröshagyma, csipet bazsalikom.
Elkészítés: áztassuk be a napraforgómagot egy éjszakára vízbe, így megduzzad, és könnyebben turmixolható. Öntsük le a levét, a meleg vízzel és a többi hozzávalóval együtt turmixoljuk krémszerűre.

Mandulás-napraforgómagos krumpliból
Hozzávalók: 1 csésze hántolt mandula, 1 csésze napraforgómag, 1 közepes méretű héjában sült krumpli, 1 citrom leve, 1 teáskanál méz.
Elkészítés: kevés vízzel turmixoljuk össze az alapanyagokat, majd további turmixolás közben adjunk hozzá még annyi vizet, hogy megfelelő sűrűségű legyen. Napraforgómag helyett megfőzött zabpehelyliszttel is készíthetjük.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.