Körömpörkölt csülökkel
Tojásos nokedli fejes salátával
Farsangi szalagos fánk
Finomfőzelék
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Dödölle - az eredeti recept
Klasszikus kuglóf
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Tárkonyos csirkeraguleves
Babgulyás
Vadas marha
Klasszikus grízgaluska leves
Dubarry-csirkemell
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Epres blondie
Krémes spenótfőzelék
Zsemlegombóc
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A sajtos tésztáról mindenkinek a rohanás, az igénytelen menza vagy a kongó hűtő jut eszébe. Hiszen általában ez az az étel, amit akkor készítünk, amikor nincs időnk, kedvünk és megfelelő alapanyagunk főzni. Holott a sajtos tészta jó dolog, csak kicsit másképp kell hozzá állni.

A sajtos tésztához alapvetően két fontos alapanyag szükségeltetik: sajt és tészta. S itt el is dől minden. Ha jó minőségű sajtból és tisztességes tésztából készül a fogásunk, akkor az eredmény messze túlmutat a menzai felhozatalon.

Legjobb tésztaételek >>>

Tejföl helyett

A sajtos tésztához általában száraz tésztát szoktunk vízben kifőzni, majd kevés tejföllel és sajttal koronázni. Kicsit több ideig tart, de sokkal finomabb, ha a – túrós csusza vonalán mozogva – a kifőtt tésztát fűszeres tejföllel elkeverjük, majd sajttal megszórjuk és a sütőbe tesszük. Ez az étel tovább gazdagítható, ha a tejfölt egészében vagy részben sajtkrémre, besamelre cseréljük, vagy magához a krémhez is adunk egy kevéske sajtot.

A sajtos tészta nagyon változatos is tud lenni
A sajtos tészta nagyon változatos is tud lenni
Tészta helyett

Szintén jó és gyors megoldás a tepsis sajtos tésztára, ha nem száraz tésztát használunk, hanem a boltok hűtőpultjain pihenő friss, félkész gnocchival készítjük. A félkész krumplis tészta ugyanis nem igényel főzést, elég csupán a tejfölös, sajtos krémmel elkeverve a sütőbe tolni. Ennél a változatnál arra ügyeljünk, hogy a tejfölös sajtkrém nagyjából fedje a krumpligombócainkat.

Serpenyőben

Ha nem szeretnénk sütni, de mégis olyan tésztára vágyunk, ami valóban magába szívta a sajt ízét, akkor célszerű serpenyőben készíteni a fogást. Amíg fő a tészta, addig egy nagyobb serpenyőben átmelegíthetjük a sajtkrémet, a tejszínt, fűszerezhetjük, hagyhatjuk, hogy kissé besűrűsödjön, majd a kifőtt, lecsöpögtetett tésztát a mártásba tesszük, átkeverjük, ha túl sűrű, akkor egy kevés főzővízzel pótoljuk, s tálaláskor további sajttal koronázzuk, esetleg fűszerezzük.

Sokféle sajtot használhatunk
Sokféle sajtot használhatunk
Sajtvariációk

A sajtos tésztához a kemény sajtok kivételével szinte bármilyen sajt felhasználható, bár némi parmezánforgács nem árt meg egyetlen fogásnak sem. Használhatunk ementálit, trappistát, gorgonzolát, mozzarellát vagy akár főzhetünk egy jó duplasajtos tésztát is.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.