Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
A tofut, más néven a szójababsajtot a távol-keleti konyhaművészet ismertette meg velünk. Az egészséges étel nálunk még nem terjedt el széles körben, bár a „hívők” száma egyre gyarapodik. Nem véletlenül.

A szójababnak 2000 fajtáját ismerjük, fogyasztásáról pedig 5000 éves feljegyzések is vannak a kínai császári udvarból. Európába Gottlieb Haberlandt hozta 1700-ban, a párizsi botanikus kertben kelet tehenének nevezték.

A fehérjékben gazdag tofu receptjét az időszámításunk előtti II. században fejlesztették ki, Liu An császár idejében. A vegetáriánus taoisták étlapján mindig is előkelő helye volt, a japánoknál is nagy sikert aratott, hódító útja a szegények asztalától indult. Az ázsiai konyhában hamar elterjedt és megszilárdította helyét, ami máig nem ingott meg.

Tofu - más néven szójasajt vagy szójatúró
Tofu - más néven szójasajt vagy szójatúró

Gasztronómiai felhasználása kontinensünkön a második világháború után indult el, Amerikában pedig azonnal divatossá vált: Henry Ford autógyáros egy partin 16 különböző fogást szolgáltatott fel szójababból.


Szója az egészségért

Rengeteg tápanyagot és vitamint tartalmaz, mégis kalóriaszegény
Rengeteg tápanyagot és vitamint tartalmaz, mégis kalóriaszegény

A szójában létfontosságú fehérjék (45%), vitaminok (B- és E-vitamin, folsav), ásványi anyagok (pl. kalcium, magnézium, nátrium), nyomelemek (vas, cink, szelén, réz) találhatók. Közismert, hogy a szója − az általában húsból magunkhoz vehető − esszenciális aminosavakat tartalmaz, ezért vegetáriánusoknak kifejezetten ajánlott húspótló. Emellett azonban számos más élettani előnye is van: a szójatermékeket nagy arányban tartalmazó étkezési kultúrájuknak köszönhetően az ázsiai népeknél sokkal ritkább a rákos megbetegedés, a cukor- és a szívbetegség is. Külön ajánlják a szakorvosok a prosztata- és a mellrák megelőzésére.

A szójából készült termékek olyan életfontosságú anyagokat tartalmaznak, mint a lecitin (fontos sejtalkotó, serkenti az idegrendszert) és a filoösztrogén. Ez utóbbi olyan növényi vegyület, amelynek a hatása hasonló a nemi ösztrogénéhez, s bizonyított, hogy a tofunak az érkezésükben betöltött szerepe az oka a keleti nők rendkívül enyhe változáskori tüneteinek. A hőhullámra a japánoknak szavuk sincs! És ez nem genetikai kérdés, mivel az Amerikában élő japán nők megint csak szenvednek a menopauza tüneteitől, hiszen felhagytak keleti étkezési szokásaikkal.

A tofu alacsony kalóriatartalmú, zsírszegény eledel, tehát fogyókúrázóknak is ideális: energiatartalma 506 kJ/121 kcal 100 grammban.

A legújabb kutatások szerint azonban a szója túlzott fogyasztása gyermekkorban felboríthatja a hormonháztartást, időskorban pedig elősegíti a memóriazavarok és egyes agykárosodások kialakulását. De mértékletességgel bizonyítottan csak a pozitív hatásokat észleljük. Egyetlen kellemetlen mellékhatása talán csak a hüvelyes volta miatti esetleges puffadás.


Mit főzhetünk tofuból?

Semleges íze miatt rengeteg módon elkészíthetjük, akár még desszertnek is
Semleges íze miatt rengeteg módon elkészíthetjük, akár még desszertnek is

A szójaalapú termékek palettája rendkívül széles: szójabab, szójacsíra, tofu (szójababsajt), szójatej, szójaliszt, miso (szójapüré), szójatészta, szójaolaj, szójapor, sőt szójagranulátum is kapható. A szójából nagyon sokféle terméket készítenek, és szerencsére ma már sok helyen kaphatók, nem csak a bioboltokban.

A tofu a sajthoz hasonlóan készül: a szójababból nyert szójatejet erjesztik, majd jól szeletelhető tömbbé préselik. Natúr íze semleges, de jól ízesíthető. Hogyan használhatjuk fel a tofut? Szeletelve, párolva, pácolva, pirítva, sütve, grillezve, kirántva, tehetjük tésztára - és még sorolhatnánk!

A tofu felhasználásának csak a fantáziánk szabhat határt: hamburgerbe is tehető hús helyett, rántottát is készíthetünk belőle, „rántott húsként” is tökéletes, amely aztán a hússal egyező kötetek mellé tálalható, lehet fasírt alapanyaga, finomak a belőle készült fűszeres egytálételek, de tofuból akár édességet is varázsolhatunk az asztalra!

A szója nagyon jó eltartható, a legtöbb szójatermék a mélyhűtőben hónapokig, a készétel pedig hűtőszekrényben egy hétig nyugodtan eláll.


A szója pozitív élettani hatásai miatt a kutatók szerint hetente egy adag szójajoghurt, egy pohár szójatej vagy egy adag tofuétel fogyasztása mindenképpen kívánatos lenne. Hazánkban e cél elérése még várat magára, az átlagember étkezési kultúrájába még nem épült be ez az alapanyag, pedig még a hagyományos magyar konyha remekeit is elkészíthetjük a húst tofuval helyettesítve.

Kapható natúr, füstölt és zöldfűszerekkel ízesített tofu is
Kapható natúr, füstölt és zöldfűszerekkel ízesített tofu is


Tofuleves

Hozzávalók:
30 dkg tofu
50 dkg sárgarépa
30 dkg zeller
30 dkg póréhagyma
1 kisebb karfiol
10 dkg vöröshagyma
5 dkg vaj

szójaszósz
1 darab babérlevél
Petrezselyem

Elkészítés: A megmosott és finomra vágott zöldséget (a karfiol kivételével) a vajban picit megpároljuk, aztán 1 liter vízzel felöntjük. A megmosott karfiolt rózsáira szedve a lábasba tesszük, és 15 percig lassú tűzön főzzük. Sózzuk, ízlés szerint szójaszószt teszünk hozzá, majd a kockára vágott tofut és a babérlevelet hozzáadva újra felfőzzük. Frissen vágott petrezselyemmel tálaljuk.


Pörkölt tofuból

Hozzávalók:
30 dkg tofu
1 fej vöröshagyma
2-3 gerezd fokhagyma
3 evőkanál olaj
1 evőkanál paprikakrém
Fűszerpaprika
Ételízesítő
kapor vagy petrezselyem

Elkészítés: Üvegesre pirítjuk az apróra vágott hagymát és a fokhagymát, hozzáadjuk a kis kockákra vágott tofut, a paprikakrémet, a fűszerpaprikát és az ételízesítőt. Annyi vízzel öntjük fel, hogy elfedje, és körülbelül 5−8 percig főzzük. A végén ízlés szerint sózzuk, megszórjuk vágott kaporral vagy petrezselyemmel. Galuskával, hajdinakásával vagy párolt rizzsel tálaljuk.


Spenótos tofugombócok

Hozzávalók:
40 dkg tofu
20 dkg friss paraj
60 dkg sárgarépa
4 dkg liszt
2-3 gerezd fokhagyma
12 dkg torma (nem ecetes!)
24 dkg póréhagyma

Elkészítés: A parajt kevés olajban megfonnyasztjuk, sózzuk, fokhagymával fűszerezzük, lepirítjuk. A tofut villával pépesre törjük, hozzáadjuk a parajt és annyi lisztet, hogy jól össze tudjuk dolgozni. A masszából gombócokat formázunk, és kiolajozott tepsire téve megsütjük. A póréhagymát karikára vágjuk, kevés olajban megpirítjuk, sózzuk, és a tormával jól összekeverjük, az ugyancsak karikára vágott sárgarépát is kevés olajban megpirítjuk, sózzuk, majd kis vízzel felöntjük, és pároljuk. A gombócokat rizzsel tálaljuk, a tormás mártással és a répával.


Tofukrém eperrel

Hozzávalók:
25 dkg eper
30 dkg tofu
2 evőkanál méz
a díszítéshez dió vagy mogyoró

Elkészítés: A tofut kis kockákra vágjuk, aztán néhány szem eper kivételével mindent jól összekeverünk, összedolgozunk, és kompótos tálkákba kanalazzuk. Félbevágott gyümölccsel díszítjük, meghintjük dió- vagy mogyoródarabokkal.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.