Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Volt Pesten egy fantasztikus cukrászda az Oktogonnál, a Vajassütemények boltja. Néhány éve átvette egy másik csapat, azóta nem követem a sorsát – ennek oka, gondolom, sejthető... Nos, a régi Vajasban a mákos pite mellé, horribile dictu, gyakran vettem tv-ropi néven kínált, sós-sajtos ropogóst is. Imádtam! Valami hasonlóval én is megpróbálkoztam három napja...

...És szerintem elég jól sikerült, sőt úgy ítélem meg, alkalmas lesz az emlékek rendszeres felelevenítésére. :) Tartsanak most velem a konyhába, a madeleine után ismerkedjenek meg a sajtos ropogóssal. Hölgyeim, ha jól sikerül, akár a locsolókat is féken tarthatják vele! Ez esetben a fiúkat megelőzve, önöknek kell elszavalniuk a következő versikét:

„Zöld erdőben jártam,
Sajtos ropit láttam,
Szeretnéd kóstolni? -
Felejts el locsolni!”

A gratulációkat köszönöm... Jól van na, nem vagyok költő! :) Mielőtt eszembe jutna valami újabb „szellemesség”, gyorsan elkezdem a recept ismertetését.

Sajtból van a... nem csak a Hold! :)
Sajtból van a... nem csak a Hold! :)

Mi kell a kredencből?

- Mély tál a masszakészítéshez
- Gyúródeszka, nyújtófa
- Citromreszelő (a sajthoz) vagy sajtreszelő:)
- Derelyevágó vagy éles kés
- Gáztepsi (40x40 cm-es), sütőpapírral bélelve
- Kenőtoll (vagy az ujjacskánk)

Mi kell a konyhából? (két gáztepsire való ropogós-adaghoz)

- 35 dkg finomliszt és 10 dkg grahamliszt keveréke (vagy 45 dkg finomliszt)
- 25 dkg sütőmargarin
- 20 dkg reszelt sajt (pl. Edami)
- Edami sajt esetén: 2-3 kávéskanál só (figyeljünk a sajt „sósságára”!)
- egy kis doboz (1,75-2 dl) tejföl
A kenéshez, illetve a szóráshoz:
- 1 elkavart tojásfehérje
- 5-10 dkg reszelt sajt (a füstölt még jobb)
- esetleg egy kevés só

Hogyan készítem a sajtos ropogóst?

Miféle újmódi gitárod van, macikám?!
Miféle újmódi gitárod van, macikám?!

A lisztet a puhácskára lágyított margarinnal, a reszelt sajttal, a sóval, majd a tejföllel jól összegyúrom, sima felületű cipót formázok belőle, és legalább egy órára hűtőbe teszem (de akár az éjszakát is ott töltheti).

(Még a nyújtás előtt gyújtsuk be a sütőt 200 fokra.) A megkeménykedett tésztából gyúródeszkán félujjnyi vastagságú (kb. 4 mm), hosszú téglalapot nyújtok, az ívesen maradt részeit késsel levágom (ezeket később összegyúrom és újra kinyújtom), majd a szabályos téglalap-tészta tetejét villával elkavart tojásfehérjével megkenem. Aki sósan szereti, most szórhat rá (csak ne sokat). Felülre ugyanis a reszelt sajt jön, amelyet szép egyenletesen terítsünk el a tésztán, s egy picit nyomkodjuk is rá (a sajtból hagyjunk a kimaradt tésztára is).

Rudacskák, sorakozó!
Rudacskák, sorakozó!

Szemmérték vs. colstok

Az így elkészített „ropielőzményből” derelyemetszővel vagy éles késsel nem túl széles (legfeljebb 1 cm-es), hosszú csíkokat vágunk, melyeket 10-15 cm-es darabokra szelünk. Még a tepsibe helyezés előtt gondolkodjunk az optimális elrendezésen! A gondolatot pedig tett kövesse: a csíkokat a végeiknél fogva, két kézzel, óvatosan emeljük át a tepsibe (fél centi helyet hagyjunk köztük), ha pedig megtelt a kocsi, toljuk be az előmelegített sütő középső rácsára. A kimaradt csíkokat, illetve a levágott, újra összegyúrt tésztadarabokat is tegyük a hűtőbe – de csak addig, amíg meg nem sül az első adag.

Erre mintegy 15-30 percet kell várnunk. Az óramutató fixírozásánál biztosabb módszer a ropik figyelése: ha a tetejük szép sötét pirosra sült, bátran kivehetjük. Vigyázzunk, hogy az alja se égjen meg.

Hoppácska, egy mákos is van köztük!
Hoppácska, egy mákos is van köztük!

Lehet egy tepsivel több?

A felszabadult tepsit töltsük meg a kimaradt - illetve a megmaradt tésztából legyártott - csíkokkal. Utóbbira a reszelt sajt helyett próbaképpen darálatlan mákot, szezám- vagy köménymagot is szórhatunk (a mákosat természetesen kipróbáltam, s nekem nagyon ízlik).

A sajtos ropogós finom, sajtos, ropog, szép és könnyen elkészíthető – vékonyka receptgyűjteményem ismét egy becses darabbal bővült, amelyet jó szívvel ajánlok kedves Olvasóim figyelmébe is. A Vajassütemények boltja pedig - egy szép emlék marad...

Finom :)
Finom :)

- Sózásnál figyeljünk a sajtok sótartalmára is (a sok só amúgy sem egészséges) - A hűtőből kivett tésztával szaporán dolgozzunk, mivel gyorsan lágyul (így nehezebb átemelni a csíkokat a tepsibe) - A tészta ne legyen vastag (nem fog tudni átsülni)

Jó étvágyat kíván:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.