Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Érdekességek

Utánajártunk, vajon lefagyasztható-e az avokádó

Első blikkre kicsit furcsán hangzik az ötlet, hogy lefagyasszuk az avokádót, hiszen miután meghámoztuk, pár perc elteltével már el is kezd barnulni a húsa. Így érdekes kérdés, hogy vajon le lehet-e fagyasztani.

Az avokádó egy nagyon egészséges gyümölcs, ami édes és sós ételekhez egyaránt jól felhasználható. Magas az E-, C- és K-vitamin-tartalma, továbbá sok magnézium, folsav és béta-karotin található benne. Magas ugyan a zsírtartalma, de ezek a zsírok egyszeresen telítetlen zsírok, amelyek a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárulnak. Érdemes tehát minél többet fogyasztani belőle. És ha eddig kételkedtél volna abban, hogy le lehet-e fagyasztani az avokádót, akkor most megnyugtatunk: nem lehetetlen mutatvány. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a nagyobb üzletláncok hűtőpultjaiban is találkozhatunk fagyasztott avokádóval.

Az avokádó kemény húsa pillanatok alatt megbarnul, így érdekes kérdés, hogy le lehet-e fagyasztani / Fotó: Shutterstock
Az avokádó kemény húsa pillanatok alatt megbarnul, így érdekes kérdés, hogy le lehet-e fagyasztani / Fotó: Shutterstock

Lássuk, hogyan csináljuk!

Lefagyaszthatjuk egyben a gyümölcsöt, ebben az esetben nincs más teendőnk, mint zacskóba tenni vagy folpakba tekerni, és bedobni a mélyhűtőbe.
Úgy is csinálhatjuk, hogy félbevágjuk a gyümölcsöt, eltávolítjuk a magját, és két darabban vagy szeletekre vágva, hámozatlanul rakjuk el. Annak érdekében, hogy a gyümölcshús ne barnuljon meg, spricceljünk rá egy kevés citromlevet. Ha zacskóba tesszük az avokádót, ügyeljünk rá, hogy a lehető legtöbb levegőt kinyomjuk belőle. Ha folpakba tekerjük, akkor pedig jó szorosan csomagoljuk be, hogy minél kevesebb levegő érje.

Meghámozva, felkockázva is lefagyaszthatjuk az avokádót. Ebben az esetben is locsoljuk meg némi citromlével. Ezután terítsük szét egy tálcán az avokádókockákat, tegyük a mélyhűtőbe, és csak miután megfagytak, azután zacskózzuk be őket. Ezáltal elkerülhető, hogy összetapadjanak a darabok.

Az is remek megoldás, ha pépesítve rakjuk el az avokádót. Ebben az esetben is használjunk egy kevés citromlevet. A pürét légmentesen zárható dobozban vagy jégkockatartóba adagolva tegyük a fagyasztóba. A pépesített avokádót felhasználhatjuk öntetekhez, mártogatósokhoz, smoothie-khoz.

Hogyan olvasszuk ki a fagyasztott avokádót?

Nem mindig van rá szükség, hogy felengedjük: turmixokhoz, smoothie-khoz fagyott állapotban is felhasználhatjuk. Egyébként ugyanúgy járjunk el, mint más fagyasztott termékek esetében. Tegyük át a felhasználni kívánt mennyiséget a hűtőszekrénybe, vagy tegyük ki a konyhapultra.

Hogyan használhatjuk fel a fagyasztott avokádót?

Azt mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy a mélyhűtéstől megváltozhat a gyümölcs íze és állaga! A pépesített formában lefagyasztott avokádó felengedés után szemcséssé válhat, a szeletelt vagy kockázott változat pedig szottyossá, pépessé. Ezért azt javasoljuk, hogy olyan ételekhez használd fel, amiknél nem az avokádó a fő összetevő, ergo nem fontos tényező a friss avokádó íze és állaga, mint mondjuk egy salátánál. Mint fentebb is említettük, remekül használható turmixokhoz, smoothie-khoz, készíthetünk belőle avokádós palacsintát, csokis-avokádós kenyeret, mártogatósokat, tésztaszószokat, salátaönteteket.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.