Az avokádó egy nagyon egészséges gyümölcs, ami édes és sós ételekhez egyaránt jól felhasználható. Magas az E-, C- és K-vitamin-tartalma, továbbá sok magnézium, folsav és béta-karotin található benne. Magas ugyan a zsírtartalma, de ezek a zsírok egyszeresen telítetlen zsírok, amelyek a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárulnak. Érdemes tehát minél többet fogyasztani belőle. És ha eddig kételkedtél volna abban, hogy le lehet-e fagyasztani az avokádót, akkor most megnyugtatunk: nem lehetetlen mutatvány. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a nagyobb üzletláncok hűtőpultjaiban is találkozhatunk fagyasztott avokádóval.
Lefagyaszthatjuk egyben a gyümölcsöt, ebben az esetben nincs más teendőnk, mint zacskóba tenni vagy folpakba tekerni, és bedobni a mélyhűtőbe.
Úgy is csinálhatjuk, hogy félbevágjuk a gyümölcsöt, eltávolítjuk a magját, és két darabban vagy szeletekre vágva, hámozatlanul rakjuk el. Annak érdekében, hogy a gyümölcshús ne barnuljon meg, spricceljünk rá egy kevés citromlevet. Ha zacskóba tesszük az avokádót, ügyeljünk rá, hogy a lehető legtöbb levegőt kinyomjuk belőle. Ha folpakba tekerjük, akkor pedig jó szorosan csomagoljuk be, hogy minél kevesebb levegő érje.
Meghámozva, felkockázva is lefagyaszthatjuk az avokádót. Ebben az esetben is locsoljuk meg némi citromlével. Ezután terítsük szét egy tálcán az avokádókockákat, tegyük a mélyhűtőbe, és csak miután megfagytak, azután zacskózzuk be őket. Ezáltal elkerülhető, hogy összetapadjanak a darabok.
Az is remek megoldás, ha pépesítve rakjuk el az avokádót. Ebben az esetben is használjunk egy kevés citromlevet. A pürét légmentesen zárható dobozban vagy jégkockatartóba adagolva tegyük a fagyasztóba. A pépesített avokádót felhasználhatjuk öntetekhez, mártogatósokhoz, smoothie-khoz.
Nem mindig van rá szükség, hogy felengedjük: turmixokhoz, smoothie-khoz fagyott állapotban is felhasználhatjuk. Egyébként ugyanúgy járjunk el, mint más fagyasztott termékek esetében. Tegyük át a felhasználni kívánt mennyiséget a hűtőszekrénybe, vagy tegyük ki a konyhapultra.
Azt mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy a mélyhűtéstől megváltozhat a gyümölcs íze és állaga! A pépesített formában lefagyasztott avokádó felengedés után szemcséssé válhat, a szeletelt vagy kockázott változat pedig szottyossá, pépessé. Ezért azt javasoljuk, hogy olyan ételekhez használd fel, amiknél nem az avokádó a fő összetevő, ergo nem fontos tényező a friss avokádó íze és állaga, mint mondjuk egy salátánál. Mint fentebb is említettük, remekül használható turmixokhoz, smoothie-khoz, készíthetünk belőle avokádós palacsintát, csokis-avokádós kenyeret, mártogatósokat, tésztaszószokat, salátaönteteket.
(Borítókép: Shutterstock)
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.