Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Érdekességek

Utánajártunk, vajon lefagyasztható-e az avokádó

Első blikkre kicsit furcsán hangzik az ötlet, hogy lefagyasszuk az avokádót, hiszen miután meghámoztuk, pár perc elteltével már el is kezd barnulni a húsa. Így érdekes kérdés, hogy vajon le lehet-e fagyasztani.

Az avokádó egy nagyon egészséges gyümölcs, ami édes és sós ételekhez egyaránt jól felhasználható. Magas az E-, C- és K-vitamin-tartalma, továbbá sok magnézium, folsav és béta-karotin található benne. Magas ugyan a zsírtartalma, de ezek a zsírok egyszeresen telítetlen zsírok, amelyek a koleszterinszint csökkentéséhez is hozzájárulnak. Érdemes tehát minél többet fogyasztani belőle. És ha eddig kételkedtél volna abban, hogy le lehet-e fagyasztani az avokádót, akkor most megnyugtatunk: nem lehetetlen mutatvány. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a nagyobb üzletláncok hűtőpultjaiban is találkozhatunk fagyasztott avokádóval.

Az avokádó kemény húsa pillanatok alatt megbarnul, így érdekes kérdés, hogy le lehet-e fagyasztani / Fotó: Shutterstock
Az avokádó kemény húsa pillanatok alatt megbarnul, így érdekes kérdés, hogy le lehet-e fagyasztani / Fotó: Shutterstock

Lássuk, hogyan csináljuk!

Lefagyaszthatjuk egyben a gyümölcsöt, ebben az esetben nincs más teendőnk, mint zacskóba tenni vagy folpakba tekerni, és bedobni a mélyhűtőbe.
Úgy is csinálhatjuk, hogy félbevágjuk a gyümölcsöt, eltávolítjuk a magját, és két darabban vagy szeletekre vágva, hámozatlanul rakjuk el. Annak érdekében, hogy a gyümölcshús ne barnuljon meg, spricceljünk rá egy kevés citromlevet. Ha zacskóba tesszük az avokádót, ügyeljünk rá, hogy a lehető legtöbb levegőt kinyomjuk belőle. Ha folpakba tekerjük, akkor pedig jó szorosan csomagoljuk be, hogy minél kevesebb levegő érje.

Meghámozva, felkockázva is lefagyaszthatjuk az avokádót. Ebben az esetben is locsoljuk meg némi citromlével. Ezután terítsük szét egy tálcán az avokádókockákat, tegyük a mélyhűtőbe, és csak miután megfagytak, azután zacskózzuk be őket. Ezáltal elkerülhető, hogy összetapadjanak a darabok.

Az is remek megoldás, ha pépesítve rakjuk el az avokádót. Ebben az esetben is használjunk egy kevés citromlevet. A pürét légmentesen zárható dobozban vagy jégkockatartóba adagolva tegyük a fagyasztóba. A pépesített avokádót felhasználhatjuk öntetekhez, mártogatósokhoz, smoothie-khoz.

Hogyan olvasszuk ki a fagyasztott avokádót?

Nem mindig van rá szükség, hogy felengedjük: turmixokhoz, smoothie-khoz fagyott állapotban is felhasználhatjuk. Egyébként ugyanúgy járjunk el, mint más fagyasztott termékek esetében. Tegyük át a felhasználni kívánt mennyiséget a hűtőszekrénybe, vagy tegyük ki a konyhapultra.

Hogyan használhatjuk fel a fagyasztott avokádót?

Azt mindenképpen érdemes szem előtt tartani, hogy a mélyhűtéstől megváltozhat a gyümölcs íze és állaga! A pépesített formában lefagyasztott avokádó felengedés után szemcséssé válhat, a szeletelt vagy kockázott változat pedig szottyossá, pépessé. Ezért azt javasoljuk, hogy olyan ételekhez használd fel, amiknél nem az avokádó a fő összetevő, ergo nem fontos tényező a friss avokádó íze és állaga, mint mondjuk egy salátánál. Mint fentebb is említettük, remekül használható turmixokhoz, smoothie-khoz, készíthetünk belőle avokádós palacsintát, csokis-avokádós kenyeret, mártogatósokat, tésztaszószokat, salátaönteteket.

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.