Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Lehet, hogy Svájc ma az egyik leggazdagabbnak tartott ország, de ez nem mindig volt így. A magas hegyek gyönyörűek, de sokminden nem terem meg arrafelé. A svájci konyha ezért egyszerű alapanyagokat használ - viszont azokat ízesen, sokféle variációban tálalja. Most nem tradicionális raclette-receptek, sajtos ételek vagy csokis finomságok következnek, hanem igazi svájci ételek!

Ez a receptválogatás eredeti svájci receptekből áll: küldője egy svájci, ám a magyar nyelvvel és a kultúránkkal igencsak barátkozó leányzó.



Röschti
Svájci pirított krumpli


1 evőkanàl vaj vagy zsír : felmelegíteni
15 dkg szalonnakocka : a zsiradékban „üvegesre prirítani“
80 dkg krumpli : vízben majdnem puhára főzni, kihűteni, majd meghámozni, durván lereszelni, a szalonnakockákhoz adni
1 teáskanál só : rászórni a krumplira, amit állandóan kevergetve 15-20 percig sütünk. Ezután lepényt készíteni belőle, és kevergetés nélkül 5-10 perc alatt „arany kérget“ pirítani rá. Kerek tálra csúsztatva tálalni.



Suurchrut und Schpäck
Savanyú káposzta svájci módra (szalonnával)


1 evőkanál zsír vagy olaj : serpenyőbe tenni
1 hagyma : felvágni, hozzáadni
60 dkg savanyú káposzta : hozzáadni
kicsi sóval
esetleg borókával vagy köménnyel fűszerezni, az egészet nagy lángon felmelegíteni, ameddig „sziszegni kezd“, majd kis lángon párolni, közbe – közbe megrázni kicsit, ha kell, kevés vizet hozzáadni

párolási idő: 1 –1 1/2 óra

lehetőség : sózott, füstölt húst vagy szalonnát és egész, hámozott krumplikat a savanyú káposzta tetején főzni



Schpäck und Bohnä
Szalonnás zöldbab


1 evőkanálkanál olaj vagy zsír vagy 5 dkg apróra vágott szalonna : serpenyőbe tenni
½ hagyma
1 fokhagyma : felvágni és hozzáadni
60 dkg zöldbab : előkészíteni, hozzáadni
1/2 teáskanál só : fűszerezni, betakarni, majd nagy lángon felforrósítani, amíg „sziszeg”, utána kis lángon párolni, időnként megrázni, esetleg hozzáadni egy kevés vizet

párolási idő : 40 – 70 perc

lehetőség : sózott, füstölt húst vagy szalonnát és egész, meghámozott krumplikat a babok tetején főzni



Hörnli, Ghackets und Öpfelmues
Tészta, fasírt és almapüré


Fasírt:
40 – 50 dkg darált hús : kevés olajon nagy lángon sütni
1hagyma
fűszerek (petrezselyem, oregano, majoranna, bazsalikom) : apróra vágni, a húshoz adni, kis lángon párolni
1 evőkanál lisztet : rászórni, belekeverni
2 dl erőleves vagy vizet : ráönteni
pici sóval
paprikával és borssal : fűszerezni, majd kis lángon párolni

főzési idő: 15 – 20 perc
ha szükséges, kevés vizet utána lehet önteni

Almapüré:
2 dl víz vagy almalé : egy serpenyőbe tenni
80 dkg alma : megmosni, meghámozni, feldarabolni, majd a serpenyőbe tenni
1-2 evőkanál cukor
½ citrom levét : hozzáadni, lefedve párolni, ha megfőtt összetörni
Az almához ízlés szerint kis fahéjat is adhatunk.

A pirított húst és az almapürét kiflialakú (Sedanini Rigati) tésztával kínáljuk.



Gschnätzleti Leberä
Resztelt máj


1-2 evőkanál olaj vagy zsír : felmelegíteni
30 – 40 dkg máj : felaprítani, a forró zsiradékon megpirítani, majd kivenni
1 hagyma : felaprítani, majd az olajban megpirítani
1- 1 ½ dl erőleves : ráönteni a pirított hagymára
kis citromlé vagy ecet : ízesíteni
kevés sóval, borssal : fűszerezni , majd visszatenni bele a májat, kicsit párolni és rögtön lehet tálalni

lehetőség : kakukkfűvel, bazsalikommal, esetleg egy kevés tejszínnel tovább ízesíteni



Bündner Gerschtäsuppä
Bündneri árpaleves


1 evőkanál olaj vagy zsír : felmelegíteni
5 dkg árpa : a forró zsiradékon megpirítani
1 répa
kevés zeller
1/2 póréhagyma
1/2 hagyma : ezeket apróra vágva hozzáadni, kis lángon pirítani
1 1/2 l víz : felönteni
1 egész hagyma
1 borjúláb
10 dkg füstölt hús : hozzáadni
sóval, borssal : fűszerezni

főzési idő: 2 –3 óra

Végül a húst kivenni, felaprítani, amjd a levesbe visszatenni, kevés tejszínnel, petrezselyemmel, snidlinggel fűszerezni




Züri Gschnätzlets
Zürichi szeletelt hús


60 dkg borjúhús : vékony csíkokra vágni
3 evőkanál zsír vagy olaj : serpenyőben felmelegíteni, beledobni a húst és nagy lángon pirítani, majd kivenni és melegen tartani
4 lilahagyma : finomra vágni, a serpenyőben kicsit megsütni
1 evőkanál liszt : rászórni
2 dl fehérbor : felönteni, majd a felére főzni
2 dl tejszín : hozzáadni, egy kicsit még sűríteni
sóval, borssal, egy pici citromhéjjal fűszerezni, majd a húst belefogatni a szószba, és petrezselyemmel megszólalva azonnal lehet tálalni




Suurampferesuppä
Sóskaleves svájci Nagymama módra


2 –3 teli maroknyi sóska : megmosni, finom csíkokra vágni
1 kis fej hagyma : felvágni
2 evőkanál vaj : megolvasztani, majd a fele sóskát és a hagymát benne megpárolni
2 evőkanál liszt : ráhinteni, majd tovább párolni
1 l erőleves : ezzel felönteni, majd 10 percig főzni
2 tojássárgája
1 dl tejszín : összekeverni, a tányérok aljára elosztani, majd a forró levest rámerni
a maradék sóskát : nagyon finomra felaprítani és a levesre szórni


Jó étvágyat!

Ha kedvet kaptál a világkonyhához, utazz, és kóstolj meg mindent élőben! >>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.