Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Sok-sok 2000 méternél magasabb hegycsúcs, természetvédelmi terület, friss levegő: az alpesi táj értékes aktív pihenést ígér túrázóknak, kerékpárosoknak és a téli sportok szerelmeseinek egyaránt. Mostanában inkább az utóbbiak kereshetik fel nagy örömmel Stájerországot, és egy-egy izomlázzal kísért nap után a jellegzetes konyha remekeivel tölthetik meg korgó gyomrukat.

Stájerország Ausztria „zöld szíve” – vallják a helyiek. A tartomány a téli sportok kedvelőinek paradicsoma. A magas hegyeken és gleccsereken lesikló síelésre, carvingra, alpesi sífutásra, snowboardra és szánkózásra egyaránt lehetőség van, szerencsére egymástól jól elválasztott pályákon. A sífutóknak való utak nagyon szép vezetésűek (turistajelzésekkel), a lesiklók pedig tudásuknak és kedvüknek megfelelő pályák közül választhatnak. A sportterület mentén számtalan menedékház, fogadó, úgynevezett hütte várja a megpihenni vágyókat. A kínálat természetesen síoktatásra, eszközkölcsönzésre is kiterjed. S ha már ott vagyunk, vadlessel, hótalpas túrával kiegészített, szervezett programot is választhatunk!

Aki a passzív pihenés híve, annak is érdemes felkeresnie a régiót: a termálfürdők és a gasztronómiai programok igazi lustulásra csábítanak. A sport és a lazítás persze össze is köthető! S itt kell megemlítenünk a tartományi fővárost, Grazot, ahol a világörökséggé avatott középkori óváros télen is válogatott programokkal csalogatja a látogatókat.

Dachstein tipikusan sportos régiónak számít, számtalan magánszálláshely hirdet bed & breakfast lehetőségeket az egész nap síelni vágyó közönségnek. Lachtal sípálya-beruházásai és szálláshelyei mellett kiegészítő programként gasztronómiai és wellness-ajánlatokkal csalogatja télen a turistákat.

Igyunk egyet!

Egy-egy barátságos Hüttében a fáradt síelő Glühwein (forralt bor), sör, bor, kávé mellett egykettőre felfrissülhet. Az osztrák sör több mint negyedét Stájerországban főzik, és a régió déli részében a sok napsütésnek köszönhetően nemzetközileg elismert borokat termelnek. Ausztriában 43 ezer hektáron foglalkoznak borszőlőtermeléssel; Stájerországban évente 185–200 ezer hektoliter bort készítenek. Ősidők óta házi itókának számít a finom, alacsony alkoholtartalmú must. Tavasszal nyolc különböző stájer borút közül választhatunk; és borünnepek sora várja a belföldi és külföldi vendégeket egyaránt. De természetesen télen is érdemes megkóstolni a helyi nedűket! A régió meghatározó itala még a snapsz, a pálinkafőzők remeke, ami akkor a legjobb, ha szederfából, tölgyfából, akácfából vagy gesztenyefából készült hordókban érlelődik.

A stájer emberekre jellemző életvidámság és kedvesség, az „északra csúszott” mediterrán életérzés, az alpesi tájnak és a kulináris élvezeteknek köszönhetően feledhetetlen élményben lehet részünk, ha napközben a sportolási, napnyugtával a gasztronómiai lehetőségeket aknázzuk ki.

Nehéz és könnyű ételek

Az egész országban szívesen hódolnak a gasztronómiai élvezeteknek. Stájerországban a húsétel általában sertésből vagy ökörből készül: a tartomány az alpesi ökrök ízletes húsától és a nemes vadaktól a sütőtökön és az almán át egészen a szarvaskörtéig számtalan ínyencfalatot kínál az üdülővendégeknek.

A helybéliek és a turisták kedvencei egyaránt az ízletes paraszti ételek. Jellegzetes étel a Heidensterz (hajdinalisztből, sertészsírból és vízből gyúrt tepertős gombóc) és a Klachlsuppe (sertéslábból és zöldségből készült, fűszerekkel ízesített leves). A stájer sertésragu tipikus étel a tartományban. S általában házi sütésű, ízletes, búza- és rozsliszt keverékéből készült kenyeret szolgálnak fel, amiből egy-egy szelet is jóllakat. Az egész kenyér 3-4 kilós is lehet!

Hozzávalók: 75 dkg sárga étkezési tök, 1 l tejszín, 1,2 dl fehérbor, 1 kis fej hagyma, néhány csepp magolaj, néhány felaprított tökmag, feketekenyér. Elkészítés: A tököt meghámozzuk, nagy kockákra vágjuk, és az apróra vágott hagymával együtt megpároljuk. Felöntjük fehérborral és egy kevés vízzel (lehet zöldséglevessel is). Puhára főzzük, és megsózzuk. Az egészet tejszínhabbal pürésítjük, majd pirított tökmaggal és kockára vágott feketekenyérrel megszórjuk. A végén néhány csepp tökmagolajat cseppentünk rá.

Fekete arany

A könnyebb ételeket kedvelő vendégek a zöldséges ételcsodákból, például a helyi tökkülönlegességekből válogathatnak. A saláták különleges ízét a sötéten csillogó tökmagolaj szolgáltatja. Stájerország nagy tökmagtermelő vidék, az olajsajtolást több mint hatvan helyen művelik, így számtalan tökmagolajjal vagy tökből készült étel közül választhatunk. A tökmagolaj nagyon egészséges, rengeteg vitamint, ásványi anyagot és nyomelemet tartalmaz. Gyógyszernek minősül a hólyag- és prosztataproblémák ellen, segít megelőzni a szív- és keringési problémákat.

Stájerország „fekete aranya” nagyon intenzív, igazi kulináris ínyencség. A salátákat ezzel a sötéten csillogó, selymes, diós ízű nedűvel locsolják meg, de számos más felhasználási módot is tanulhatunk tőlük. Általában hidegen használják fel, salátákhoz, krémekhez, kencékhez, de nyáron vaníliafagyira is öntik!

Hozzávalók: 9 evőkanál tehéntúró, 6 evőkanál natúr joghurt, 6 evőkanál tökmagolaj, 3 gerezd fokhagyma lereszelve, pici só, fehérbors. Elkészítés: A hozzávalókat jól kikeverjük, pirítósra kenjük, és már tálalhatjuk is! Gyönyörű zöld színe van. Ez a mennyiség négy felnőtt uzsonnájára elég. Stájer parasztsaláta Hozzávalók: 30 dkg főtt parasztsonka, 1 kis fej saláta, 2 paradicsom, 2 zöldpaprika, 10 dkg zöldbab, 10 dkg morzsolt kukorica, 2 keménytojás, 1 hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 5 evőkanál tökmagolaj, 4 evőkanál almaecet, só és bors. Elkészítés: A salátát megmossuk, jól lecsepegtetjük, és egy tálba helyezzük. A parasztsonkát széles csíkokra vágjuk, hozzáadjuk a felaprított hagymát, főtt zöldséget, a kockára vágott paprikát és paradicsomot. A szétnyomott fokhagymát, sót, borsot és tökmagolajat jól belekeverjük a salátába. Végül hozzáadjuk az ecetet, és keménytojás-karikákkal díszítjük. Tökmagolajos kuglóf Hozzávalók: 25 dkg liszt, 15 dkg porcukor, 10 dkg kristálycukor, 4 tojás, 1 dl víz, 1 csomag vaníliás cukor, 1 evőkanál tökmagolaj, 1/2 csomag sütőpor, tökmag, zsiradék a forma kikenéséhez. Elkészítés: Zsiradékkal kikenjük a formát, megszórjuk liszttel, kibéleljük félbevágott tökmagdarabokkal. Habosra verjük a tojássárgáját, a vizet, a porcukrot, a vaníliás cukrot és a tökmagolajat, felverjük a tojásfehérjét kristálycukorral (ne egészen keményre!), aztán a tojássárgás masszát a hab harmadával és a liszttel simára keverjük, majd hozzáadjuk a maradék habot. Körülbelül egy órán át 160 fokon sütjük. A kuglófot vagy forrón vastagon megcukrozzuk, vagy kihűlés után bevonjuk mázzal.

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.