Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mákos guba  recept
Mákos guba
Csörögefánk recept
Csörögefánk
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Minestrone recept
Minestrone
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
A horvát gasztronómiát alapjaiban formálja az Adria. A halételekben gazdag konyha igen sok eleme olasz, de felfedezhető a magyar, illetve a görög, török hatás is.

Az olasz hatás

Előételként érdemes kipróbálni a dalmát sonkát, amit errefelé is előszeretettel kínálnak sárgadinnyével, vagy a giricét, ami olajban sült gyufaszálnyi szardellákból álló tál, de a helyi sajtokat is érdemes megkóstolni. Ezek közül a leghíresebb talán a Pag szigetén készülő juhsajt.

Az Isztria környéki részeken visszaköszönnek az olasz ételek. Sok a pizza, a pastacuitta, a rizottó. Emellett rengeteg szardíniát, tonhalat, tintahalat és kagylót kínálnak. Levesként is fogyasztják a halat, ilyen például az úgynevezett brodet. Ezt a levest általában többféle halból készítik, és puliszkát kínálnak mellé.

Köretként gyakran fordul elő a fokhagymás mángold.

 

A tenger gyümölcseit mindenképpen érdemes kipróbálni
A tenger gyümölcseit mindenképpen érdemes kipróbálni

 

A horvát konyha is sok olívát használ, hiszen saját termővidékekkel rendelkeznek, sőt szarvasgomba is megterem. A hozzáértők szerint a horvát tartuf minősége vetekedik a francia és az olasz társaiéval.


Húsos csodák

A halételek mellett rengetegféle húsétel található a horvát gasztronómiában. A vegyes darált húsból készített cevapcici, vagy a hamburgerre emlékeztető plescavica, amit grillen készítenek, és ajvárral (paprikakrém) meg nagyobb adag hagymával kínálnak.

Aztán ott a roston sült bárány (janjenita), vagy a fokhagymával készített marhahús (prlolica). De többféle pörkölt is színesíti a kínálatot. A marha- és sertéshús mellett készül ragu nyúlból, szarvasból is.


Édesen

 

Rengeteg féle fagyi közül választhatunk
Rengeteg féle fagyi közül választhatunk

Horvátországban tipikus desszert a fagylalt. Az éghajlat és a fagylaltkészítésben mester szomszédoknak köszönhetően a horvátok is tökélyre fejlesztették ezt a hűsítő krémet.

A klasszikus cukrászati termékeik nem igazán összehasonlíthatóak a magyar desszertekkel. Éttermekben a palacsinta, pékeknél a burek, frizula (hosszúkás, likőrös fánk) és a strukli (sajtos leveles tészta) kapható.


Borok

Horvátországban érdemes kipróbálni a helyi borokat. A földrajzi sokszínűségnek, a sok-sok szigetnek köszönhetően nagyon sok egyéni borvidék kínálja nedűit. A szőlőiről leginkább híres sziget Hvar. A helyi borok mellett érdemes kipróbálni a proseket, ami egy kifejezetten édes likőrbor.
 

A nyári emlékek felidézésében szeretnénk segíteni néhány horvát recepttel!

Brodet, a horvát halleves

Hozzávalók:
1 kg különböző fehér húsú hal (pl. harcsa, angolna, nyelvhal)
3 nagy vöröshagyma 
3 gerezd fokhagyma 
1 babérlevél
maréknyi mazsola
2 teáskanál ecet
3-4 nagyobb, érett paradicsom
1 csokor petrezselyem

bors
cukor

Elkészítés: Egy széles, lapos, vastag fenekű edényben az olajon megdinsztelem a hagymát. Ebbe teszem a haldarabokat, hozzáadom az apróra vágott fokhagymát és a babérlevelet. Kicsit hagyom, majd hozzáadom az ecetet, a pucolt paradicsomot, a mazsolát, fűszerezem, és annyi vízzel öntöm fel, hogy az egy ujjnyira elfedje a halat. Nagyjából egy órát főzöm, nem lefedve. Az elpárolgott vizet időközben pótlom.
Hogy össze ne törjön a hal, ezért inkább nem kavarom, csak rázogatom az edényt. A végén hozzáadom a petrezselymet, és egy kevés olívaolajjal meglocsolom. Polentával tálalom.
 

Ćevapčići

A kebabbal rokon étel az egész Balkánon ismert és kedvelt. Gyakran tálalják lapos kenyérbe töltve, gyakori kísérői az ajvár, a hagyma, a túró és a tejföl.

Hozzávalók:
35 dkg darált marhahús 
15 dkg darált bárány 
2 gerezd fokhagyma
1 közepes fej vöröshagyma
paprika 
bors 

Elkészítés: A hagymát és a fokhagymát nagyon finomra vágom. Összekeverem a húsokkal, ízlésem szerint fűszerezem, és a masszámat egy éjszakára a hűtőbe teszem. Másnap vizes kézzel rudacskákat formálok belőle, amit vagy olajban, vagy a sütőben, legjobb esetben pedig grillen kisütök néhány perc alatt. Ajvárral, édes fehérhagyma karikákkal és salátával kínálom.
 

Stukli

A stukli a pagi sajt és a kulen (szlavón szárazkolbász) mellett harmadikként került fel a horvát védett kulturális értékek listájára.

A strukli, vagy stukle vagy struklji, leveles tészta, általában friss túró, tojás és friss tejszín keverékével töltve. Elkészíthető édes vagy sós töltelékkel is. A töltelék és a stukli mérete határozza meg, hogy előétel, főétel vagy desszert gyanánt kerül az asztalra. Néha levesbetétként is szolgál.
 

Csodás horvát part
Csodás horvát part

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.