Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Világkonyha

Így készíts tökéletes rizottót: 5 bevált recept!

A  rizottó, nem krémesre főtt rizs! Nem is péppé kevert rizskása, hanem egy olyan különlegesség, amelynek elkészítésére érdemes időt szánni! Bemutatjuk az igazi olasz rizottó készítésének titkát!

Amikor Olaszországban először ettem rizottót, bosszantott, hogy az én ételem készült el utoljára. Ám megérte a várakozás: az igazi rizottó selymes, krémes, és az íze semmi máshoz nem fogható. Egyszerre visszafogott és intenzív – utánozhatatlan! Itthoni étteremben azonban ritkán választok rizottót, mert sokszor csak túlfőtt rizst adnak rizottó néven, kevés helyen szánnak elegendő időt az igazi olasz rizottó elkészítésére. Márpedig a péppé főzött rizs nem egyenlő a rizottóval!

Szánj rá időt!

El kell ismerni, az igazi olasz rizottó elkészítése macerás, de a végeredmény mennyei: akár főfogásnak is betudható. Sőt, az olaszok a rizottót nem köretnek, hanem kezdőfogásnak fogyasztják az elő- és a főétel között. A rizottó titok pedig az alapanyagok minőségében áll: vaj, parmezán, húsleves alaplé, minőségi fehér bor szükséges az elkészítéséhez – és persze türelem, és idő.

Milyen rizst válassz? Miben főzd?

Olaszország Európa vezető rizstermelője, és a rövid, gömbölyű, kimondottan a rizottó hosszú ideig való párolására alkalmas fajtákra szakosodott. A legnépszerűbb az arborio, a baldo, a carnaroli és a vialone nano. A rizottórizs ideális édességek, például tejberizs készítésére is.

Rizottó garnélával és hallal.
Rizottó garnélával és hallal.
Rizottó-szabályok

1. Vastag aljú, lehetőleg ugyanolyan magas, mint széles edényt használj a rizottó készítésekor, amin ne legyen tapadásmentes bevonat!
2. A rizottóhoz mindig szoba-hőmérsékletű száraz fehér bort önts!
3. Óvatosan kevergesd a rizst, mert ha felsérted a szemek falát, a rizottó ragadós lesz.
4. Ne készítsd el előre a rizottót! Főzés után lefedve pihentesd pár percig, majd azonnal tálald. Ha hosszabb ideig hagyod állni, akkor elveszíti a krémes állagát.
5. A maradék rizottóból formálj golyókat, nyomj a közepükbe 1-1 mozzarellagolyót, majd panírozd be, és süsd ki olajban.

Folyamatosan kevergeti kell a rizottót, hogy igazán krémes legyen a végeredmény.
Folyamatosan kevergeti kell a rizottót, hogy igazán krémes legyen a végeredmény.
A rizottó alaprecept!

Hozzávalók: 1 kisebb fej vöröshagyma, 0,5 dl olívaolaj, 30 dkg rizottórizs, 1 dl száraz fehérbor, 7 dl zöldségleves-alaplé (kockából), 6 dkg vaj.

Elkészítése:
1. Kockázzuk apróra a vöröshagymát. Vastag aljú edényben hevítsük fel az olívaolajat, és pároljuk benne üvegesre a hagymát. Adjuk hozzá a rizst, és pirítsuk folyamatos keverés mellett kb. 2 percig. Öntsük fel a borral, és kevergessük, amíg a folyadék elpárolog.
2. Közben egy másik edényben forraljuk fel a levest, és tartsuk melegen közepes tűzön. Öntsünk belőle egy merőkanálnyit a rizshez, és keverjük folyamatosan, amíg a rizs felszívja a folyadékot. Öntsünk hozzá még egy merőkanálnyi levest, és keverés mellett várjuk meg, míg felszívja. Ismételjük ezt 15-20 percig, majd vegyük le a tűzről a majdnem kész rizottót, és keverjük bele a vajat. Ízesítsük tetszés szerint.

Egyszerű: parmezános rizottó

Készítsük el a rizottót az alaprecept szerint. Miután belekevertük a vajat, óvatosan forgassunk bele 4 dkg reszelt parmezánt, majd díszítsük parmezánforgácsokkal és zöld fűszerekkel.
(Elkészítési idő: 30 perc, 4 személyre, egy adag: 2020 kJ/482 kcal)

Kedvenc rizotó: zöldborsóval, sonkával

Készítsük el a rizottót az alaprecept szerint. Csöpögtessünk le 25 dkg konzerv zöldborsót, és vágjunk csíkokra 10 dkg pármai sonkát. Melegítsünk össze 1/2 dl tejszínt a borsóval és a sonkával, öntsük a rizottóhoz, majd főzzük együtt pár percig, amíg a rizs megpuhul. Szedjük tányérra, és díszítsük 4 dkg parmezánforgáccsal.
(Elkészítési idő: 35 perc, 4 személyre, egy adag: 3070 kJ/733 kcal)

Ha elkészültél a rizottóval, csak pár percig pihentesd, utána tálald is!
Ha elkészültél a rizottóval, csak pár percig pihentesd, utána tálald is!
Ínyenceknek: sáfránnyal, garnélával, spárgával

Készítsük el a rizottót az alaprecept szerint. Mossunk meg 25 dkg konyhakész garnélát, és vágjunk kisebb darabokra 20 dkg zöld spárgát. Pirítsuk meg mindkettőt 0,3 dl olívaolajon, majd szedjük ki. Öntsünk a serpenyőbe 1/2 dl tejszínt. Adjunk hozzá 1 csipet sáfrányt, főzzük kb. 2 percig, majd keverjük a rizottóhoz. Tálaljuk a spárgával és a garnélával együtt. Díszítsük zöld fűszerekkel tetszés szerint.
(Elkészítési idő: 35 perc, 4 személyre, egy adag: 2765 kJ/ 660 kcal)

Különleges: radicchióval

Kockázzunk apróra 1 fej lila hagymát és 2 gerezd fokhagymát, majd pároljuk meg 0,5 dl olajon. Adjunk hozzá 30 dkg rizottórizst, és pirítsuk kb. 2 percig. Keverjünk össze 2,5 dl száraz vörösbort 1 ek sűrített paradicsommal, öntsük a rizsre, majd addig kevergessük, míg elfő a folyadék. Ezután az alapreceptnél leírtak szerint apránként adjunk hozzá 7 dl levest. Vágjunk csíkokra 1 kisebb fej radicchiót, futtassuk meg 4 dkg olvasztott vajon, és keverjük a rizshez. Főzzük készre a rizottót, majd ízesítsük sóval, és szórjuk meg 4 dkg parmezánforgáccsal (Elkészítési idő: 35 perc, 4 személyre, egy adag: 2473 kJ/591 kcal)

Jó étvágyat!

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.