Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mákos guba  recept
Mákos guba
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Eredetileg Dél-Amerikából származik, és a 19. század végén került hozzánk. Délen szabadföldön termesztik, az északi területeken inkább üvegházban, mert az érzékeny burgonyaféle nem tűri a fagyot. Szinte csak vízből áll, mégis sok nyomelem, vitamin és ásványi anyag található benne. Van belőle teljesen kerek, hosszúkás vagy apró, sőt nem csak piros, de sárga is.

Ez a lédús zöldség egészséges, finom, és kitűnő segítség a konyhában. A paradicsom vitaminbomba. Három darab elfogyasztása fedezi egy felnőtt napi C-vitamin szükségletét. A benne lévő béta-karotin és E-vitamin sejtvédő hatású, illetve tartalmaz krómot is, ami fokozza a zsírégetést. Káliumtartalma segít a salakanyagok elszállításában. Ha rendszeresen megiszunk naponta két pohár sótlan paradicsomlevet, nem lesz száraz a hajunk, elmúlik a fáradtságunk, és nem küzdünk majd fejfájással sem. Kitűnő fogyókúrás étel, hiszen 10 dekában csupán 22 kilókalória található. Érdemes konyhahőmérsékleten tárolni, mert hűtőben veszít az aromájából. Mindenesete fogyasztás előtt néhány órával vegyük ki a hidegről. A paradicsom kitűnő ízesítő húsokhoz, halakhoz, zöldségekhez, szószokhoz, levesekhez.



Hihetetlen, de igaz: a bolognai spagetti megóv a ráktól. A védőhatás a paradicsom színezőanyagában, a lycopinban rejlik, mert ez a leghatásosabb anyag a szabadgyökök (megtámadják a sejteket, rákot okoznak) hatásának, működésének megakadályozásában. Kutatások szerint a paradicsom a rák kialakulásának veszélyét 20 százalékkal csökkenti - már napi két darab elfogyasztása elegendő. Nem kell nyersen fogyasztani, mert a szervezet a lycopint jobban fel tudja venni, ha a paradicsom megfőtt.



A paradicsom héja nehezen emészthető, ezért ajánlatos felhasználás előtt lehúzni.


1. Bevágás:

a paradicsom héját a kerek felső részen egy hegyes késsel keresztben bevágjuk, de nem túlságosan mélyen. A szárak végét kehelyszerűen kimetsszük.


2. Leforrázás:

vizet forralunk, és egy hideg vizes tálat előkészítünk. A paradicsomokat körülbelül tíz másodpercre a forrásban lévő vízbe mártjuk, majd rögtön beletesszük a hideg vízbe.


3. Hámozás:

a paradicsom héját felülről lefelé lehúzzuk. Ne hagyja túl sokáig a forró vízben, mert a paradicsomhús pépes lesz. Az igazi ínyencek a magjait is eltávolítják. De az sem baj, ha az egészet szőrőstül-bőröstül mindmegesszük!




Paradicsomos receptek! >>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.