Levélmángold, bordás mángold, salátarépa, fehér cékla néven találkozhatunk a mángolddal. Igen régi kultúrnövényünk, a 17. századtól széles körben termesztették. A répafélék családjába tartozó díszzöldség. Ázsiában több ezer éve termesztik. Őse valószínűleg a vadon termő tengeri répa, rokona a cékla és a sárgarépa is.
Itthon kétféle mángoldot - vagy mangoldot - termesztenek: a spenóthoz hasonló kinézetű levél vagy metélőmángoldot, valamint a száráért termesztett bordás mángoldot, melyet könnyű felismerni vastag piros (esetleg fehér vagy sárga) levélnyeléről.
Előfordulnak köztes fajok, melyeknél mind a levélnyél, mind a levéllemez erőteljes, ilyenkor a két részt két különböző ételhez készíthetjük el.
Szerves savtartalma miatt élénkítő hatású. Gazdag A-vitaminban. C-vitamin tartalma a paradicsoménál is magasabb. Nagy pektintartalma miatt könnyen emészthető.
Viszonylag kevés kártevője és betegsége ismert, így nem igényel vegyszeres kezelést a termesztése.
Zöld leveleit a spenóthoz hasonlóan készíthetjük el. Gyakorlatilag minden olyan ételhez remek, amit spenóttal készítünk. Keverhetjük zöldsalátákhoz nyersen is.
Kis fokhagymás vajon megpárolva, tejszínnel a levélmángold kiváló körete halaknak, húsoknak. Burgonyával is keverhetjük, de a parajhoz hasonlóan túróval gazdagítva különféle rakott tésztákat, sós lepényeket is tölthetünk vele.
Kínai kel, spárga, rebarbara, ezeket mind helyettesíthetjük a mángold ropogós szárával.
A levélnyélből kis előfőzés után készülhet saláta, de ha köretet ennénk, főzzük meg a mángoldszárat, és lecsöpögtetés után forgassuk át fokhagymás vajon.
A levélnyélből üdítő italokat, kompótot és süteményeket is készíthetünk a rebarbarához hasonló módon.
Hozzávalók 4 személyre:
50 dkg friss mángoldlevél
20 dkg juhtúró
1 tojás
15 dkg parmezán sajt
7,5 dkg liszt
7,5 dkg darált mandula
3 evőkanál mandulaforgács
5 dkg vaj
Elkészítés: A mángoldot megtisztítjuk, megmossuk, bő sós vízben 1 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. Konyhai törlőkendőn alaposan leszárítjuk, és apróra vágjuk. A sütőt (ha van, grillsütőt) előmelegítjük 240 fokra (gázsütő 5. fokozat). A juhtúrót, a mángoldot, a tojásokat, 10 dkg parmezánt összekeverünk. Beledolgozzuk a lisztet, a mandulát, és a tésztát sóval, borssal ízesítjük. Nagy lábosban bő vizet forralunk. Készítünk egy próbagaluskát: két vizes evőkanál segítségével egy diónyi nagyságú galuskát szaggatunk a vízbe, és 10 percig főzzük. Ha szétesik, túl nedves volt, adjunk a tésztához még egy tojássárgáját és darált mandulát. Lisztezett deszkára szaggatjuk a galuskákat, és a vízben kb. 5 percig főzzük, amíg feljönnek a víz tetejére. A galuskákat leszűrjük, és egy tűzálló tálba egymás mellé rakosgatjuk. Megszórjuk a mandulaforgáccsal, apróbb darabokban a vajjal, és 3-5 perc alatt a sütőben megpirítjuk. Tálaláskor rászórjuk a maradék parmezánt.
Hozzávalók 6 személyre:
35 dkg füstölt kacsamell
35 dkg friss mángold
2 érett mangó
A salátához:
15 dkg salátalevél (fejes vagy galambbegy)
2 evőkanál gyümölcsecet
3/4 dl olívaolaj
só, bors
12 szem tisztított dió a díszítéshez
Elkészítés: A kacsamellet fagyasszuk két óra hosszat szeletelés előtt. Vágjuk olyan vékonyra, amilyenre csak tudjuk. Helyezzük fóliára a szeleteket egymás mellé átfedésekkel. (Mint amikor tetőt fednek). Forraljunk egy lábosban vizet. Vágjuk le a mángold kemény szárát. A forró vízben blansírozzuk pár másodpercig a leveleket, majd hűtsük ki gyorsan jégkockás vízben, és szárítsuk meg. Hámozzuk meg, majd vékonyan szeleteljük fel a mangót. Helyezzük egy rétegben mangószeleteket a hússzeletekre. Erre fektessük a mángold leveleket. Tekerjük fel a három réteget. A fóliát nem szabad vele együtt tekerni. A göngyöleget rögzítsük a fóliával. Még szorosabb lesz a tekercs, ha alufóliába is betekerjük, melyet a végeknél megcsavarunk. Fagyasszuk legalább 5-6 óra hosszat. Vegyük ki a hűtőből, és annyira engedjük megmelegedni, hogy szépen tudjuk szeletelni. Egy szelet kb. 1/2 centis legyen. Mossuk meg a salátaleveleket. Keverjük össze az ecetet, az olajat, a sót és a borsot. Forgassuk bele a salátaleveleket. Helyezzük a kacsaszeleteket a salátaágyra, dekoráljuk a dióval.
Hozzávalók:
1 kg mángold
35 dkg darált sertéshús
7 dkg főtt rizs
2 evőkanál olaj
1 db tojás
2 dl tejszín
2 evőkanál finomliszt
tej
só
őrölt bors
Elkészítés:
A darált húst a rizzsel, a tojással, a sóval meg a borssal összedolgozzuk, és 8 részre osztjuk. A gombócokat mángoldlevelekbe burkoljuk. A maradék mángoldot laskára vágjuk, és forró olajon megfuttatjuk. Megsózzuk, és amikor levet ereszt, a töltelékeket egymás mellé belehelyezzük. Fedő alatt, lassú tűzön fél óráig pároljuk, majd kiszedjük. A visszamaradt, vágott mángoldot a tejszínnel simára kevert liszttel besűrtjük, turmixoljuk, és ha kell, kevés tejjel hígítjuk. A töltelékeket visszarakjuk a szószba, és meg egyszer felforraljuk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.