Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Mákos guba  recept
Mákos guba
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Minden fajtának más az előnye, ezért nem árt tudni, melyikkel főzz, párolj, süss. Segítségünkkel könnyen kiválaszthatod a megfelelőt.

Normál
Formája kerek, húsa kemény, ám eléggé lédús ahhoz, hogy szinte bárhogyan elkészíthető legyen. Íze mégis a vegyes salátákban és párolva érvényesül igazán.

Húsos
E nagyméretű termés gyümölcshúsa vastag, és főzés közben is megtartja a formáját. Ezért töltésre, grillezésre és sütésre egyaránt ideális.

Tojás
Az apró, tojásdad alakú, enyhén lapított formájú paradicsom aromája az érési folyamat során egyre intenzívebbé és édesebbé válik. Tömött húsa miatt kitűnő szendvicsre és salátába.

Konzerv
A hosszúkás alakú termés héja vékony, kevés a magja, savban szegény, jól hámozható, és intenzív aromája csak főzés hatására teljesedik ki. Szószokhoz, levesekhez és pizzákra érdemes ezt a fajtát választani.

Gerezdes
Alakja a paradicsompaprikáéra emlékeztet, húsa kemény, és kevés a magja. Enyhén gyümölcsös ízű és lédús. Szeletekre vágva virágra hasonlít - jól mutat a capresében (paradicsom mozzarellával és bazsalikommal), de pizzákon is igen dekoratív.

 

 

Koktél
Az apró paradicsom intenzíven édes aromával rendelkezik. Nyersen önmagában vagy salátákban is ízletes, ugyanakkor eltevésre szintén alkalmas. Hevítés, hosszan tartó főzés hatására azonban veszít jellegzetes ízéből.

Sárga
A sárga vagy narancssárgás színű termésnek friss, enyhén savanykás az íze, és nyersen a legfinomabb. Alkalmas például hidegtálak díszítésére, mert dekorációként is mutatós.


Mártás 6-féleképpen

Rafinált ízesítéssel biztosan nem lesz unalmas a klasszikus olasz tésztaszósz.

Alapszósz
Kb. 1 ek vajon piríts meg 1 ek lisztet, aztán tegyél bele 1 kis fej reszelt vöröshagymát! 1/2 l paradicsompürét eressz fel kb. 2 dl zöldséglevessel, és öntsd hozzá a rántáshoz! Kézi habverővel keverd csomómentesre, majd sóval, mokkáskanálnyi bazsalikommal, borssal és cukorral ízlés szerint fűszerezd. Párolt vagy sült húsokkal tálalhatod. Főtt burgonya illik hozzá.

Mediterrán
A tavalyi nyaralást idéző változat elkészítésekor adj a paradicsomszószhoz 7-8 dkg felkarikázott zöld vagy fekete olajbogyót, majd ízesítsd kevés felaprított rozmaringgal és citromlével! Végül szórd meg pirított fenyőmaggal!

Csípős
Csípősségétől függően magozz ki 1-2 piros chilipaprikát, majd a húsukat vágd keskeny csíkokra! Kevés olajban párold meg 2 kis gerezd felaprított fokhagymával együtt, majd add a paradicsommártáshoz!

 

 

Kiadós
A klasszikus paradicsommártás intenzívebb ízt kap, ha 10 dkg felkockázott, pirított bacont adsz hozzá. Szórj bele 15 dkg mirelit zöldborsót és kevés majoránnát! Löttyinthetsz bele kb. 1/2 dl vörösbort is.

Krémes
Kevésbé lesz fűszeres a mártás, ha egy kis főzőtejszínnel gazdagítod, és utána kevered össze a tésztával (pl. pennével). Végül szórj a tetejére 15 dkg (előzőleg villával összetört) ricottát, majd ízesítsd friss bazsalikommal!

Keleties
Vegetáriánus bolognai szószt készíthetsz, ha darált hús helyett 15 dkg vörös lencsét teszel a mártásba, és kb. 15 percig főzöd. Fűszerezd kevés római köménnyel, csipetnyi fahéjjal, 1 tk sárgabaracklekvárral és mentával!

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.