Dubarry-csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal
Dödölle - az eredeti recept
Káposztás tészta egyszerűen
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Klasszikus grízgaluska leves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Tárkonyos csirkeraguleves
Krémes spenótfőzelék
Finomfőzelék
Mákos guba
Kijevi csirkemell rizibizivel
Farsangi szalagos fánk
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Hagymás rostélyos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Epres blondie
Kínai szezámmagos csirke
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Szinte kizárólag kisgazdaságokban, kiskertekben termesztjük, a nagyipar nem igazán foglalkozik vele. Itthon a leggyakrabban a pallagi nagylevelű sóskát termesztik, ismertebb fajtái még a mezei sóska, az angol sóska, valamint a francia sóska, mely meglehetősen savanyú.

A sóska a keserűfűfélék családjába tartozik, így botanikai rokona például a hajdina és a rebarbara. Latin neve Rumex acetosa. A népnyelv a sóskát savanyú lapu, bábikó vagy rekenye neveken ismeri. Márciustól késő őszig egész Európában megterem, de ismerik Észak-Afrikában és Ázsiában is.

Leggyakrabban levesnek vagy főzeléknek készítjük, de jól ilik a lazachoz is
Leggyakrabban levesnek vagy főzeléknek készítjük, de jól ilik a lazachoz is

Akár 60 centiméteres magasságúra is megnőhet, elsősorban vastag, nyíl alakú leveleit fogyasztjuk, de gyökérzetét is használjuk gyógyászati célra. Érdekes, sokak szerint kivire vagy vadeperre emlékeztető savanykás ízét az oxálsavnak köszönheti.
Egyes helyeken kizárólag fűszerezésre használják.

Sóska a kertben

Általában az első levelek a legzamatosabbak. Meglehetősen igénytelen növényről van szó, kevés kártevője ismert. Saláta és paraj mellé szokták vetni. Tavasztól őszig terem, sőt egyes fajtái még a hó alól is kibújnak. Magról is vetik, de ha biztosak akarunk lenni a sikerben, inkább palántáról ültessük. A friss leveleket folyamatosan lehet szedni.

Sóska, a rebarbara rokona
Sóska, a rebarbara rokona

Sóska, a gyógynövény

Immunerősítő. Vizelethajtó, nyálkaoldó, vértisztító. Régen skorbut és láz ellen is használták.

Sóska a konyhában

A sóskaleveleket vízben főzzük vagy olajon/vajon pároljuk. Saláta, leves, főzelék is készülhet belőle. Illik a burgonyához, a lencséhez, de omlettbe is tehetjük. Halak töltelékeként is előfordul. Sokan szeretik spenóttal keverve. Jól le lehet fagyasztani.

A megmosott sóskalevél összetépkedve, friss tejföllel vagy kefírrel tálalva igazi csemege lehet grillételek mellé is.

A friss leveleket 1-2 napig papírzacskóban tárolhatjuk a hűtőben. A zsenge levelek a legízletesebbek, ezeket elég csak alaposan megmosni. A nagyobb leveleket nehezebb tisztítani, ezeknél egyesével kell eltávolítani a szárat. Mivel a melegítés hatására tömegének felét elveszíti, fejenként 20 dkg-ot érdemes vásárolni.

Tejfölös sóskaleves
Tejfölös sóskaleves

Oxálsav és káliumbioxalát tartalma miatt nagy mennyiségű fogyasztása mérgezési tüneteket okozhat.

Energiatartalma 22 kcal, 92 kJ/100 gramm. Jelentős C-vitamin tartalom jellemzi, de sok benne az ásványi só, a mész, az oxálsav, a foszfor, a vas is.

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.