Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Mákos guba  recept
Mákos guba
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Praktikus

5+1 tuti helyettesítő, ha nincs otthon kukoricakeményítő

5+1 tuti helyettesítő, ha nincs otthon kukoricakeményítő
Főzelékek, mártások és sütemények hozzávalói között gyakran szerepel a kukoricakeményítő. Mit tehetünk, ha szükség lenne rá, de éppen nincs otthon? Helyettesítsük bátran a következő összetevők valamelyikével!

Nem minden ételhez kell étkezési keményítő, de nem árt, ha van otthon belőle, ugyanis vannak olyan fogások, melyekhez viszont elengedhetetlen. Ha azonban nem vennénk belőle egy teljes dobozzal, de kellene a kajához, akkor se essünk kétségbe! Mutatjuk, mivel lehet helyettesíteni.

Búzaliszt

Kézenfekvő választás és jól működik – ha nem kell mellőznünk az étrendünkből a glutént. A kukoricakeményítővel ellentétben a búzaliszt fehérjét és rostot, valamint keményítőt tartalmaz. Ez azt jelenti, hogy a kukoricakeményítőt le lehet cserélni lisztre, de többre lesz szükségünk ahhoz, hogy ugyanazt a hatást érjük el: használjunk kétszer annyi fehér lisztet, mint amennyi kukoricakeményítőt ír a recept. Amire még érdemes figyelni: a búzalisztet először keverjük el kevés hideg vízzel, hogy egy krémes pasztát kapjunk. Így megakadályozhatjuk, hogy a végeredmény csomós legyen.

Burgonyakeményítő

A burgonyakeményítőhöz a burgonyát összetörik, hogy a felszabaduljon a keményítőtartalma, majd porrá szárítják. Finomított keményítő, ami azt jelenti, hogy magas a szénhidráttartalma, és nagyon kevés zsírt vagy fehérjét tartalmaz. Mivel nem gabona, így glutén nincs benne. A burgonyakeményítőt 1: 1 arányban kell helyettesíteni a kukoricakeményítővel, azaz ha a recept 1 evőkanál kukoricakeményítőt igényel, akkor 1 evőkanál burgonyakeményítővel helyettesíthetjük.

Tápióka

A tápióka egy feldolgozott keményítőliszt, amelyet a manióka gyökeréből készítenek. Nálunk lisztként, gyöngyként vagy pehelyként kapható, és remekül helyettesíthetjük vele a kukoricakeményítőt úgy, hogy dupla mennyiséget használunk belőle: 2 evőkanál tápiókával tudunk helyettesíteni 1 evőkanál kukoricakeményítőt.

Szerencsére a kukoricakeményítő is helyettesíthető, így nem kell azonnal a boltba rohannunk, ha éppen elfogyott/ Fotó: Shutterstock
Szerencsére a kukoricakeményítő is helyettesíthető, így nem kell azonnal a boltba rohannunk, ha éppen elfogyott/ Fotó: Shutterstock

Rizsliszt

A rizsliszt nem más, mint finoman őrölt rizsből készült por. Az ázsiai kultúrákban gyakran használják desszertek, rizstészta vagy levesek összetevőjeként. Gluténmentes, jó sűrítőszer, ezért hatékonyan helyettesíti a kukoricakeményítőt. A búzaliszthez hasonlóan a tökéletes eredmény eléréshez ajánlott kétszer annyi rizslisztet kell használni, mint amennyi kukoricakeményítőt ír a recept.

Lenmag

Az őrölt lenmag jó nedvszívó, kevés vízzel elkeverve zselét képez. 1 evőkanál őrölt lenmagot keverjünk össze 4 evőkanál vízzel – ez a massza kb. 2 evőkanálnyi kukoricakeményítőnek felel meg. A keverék, és így a végeredmény is szemcsés szerkezetű lehet, ezzel számoljunk, ha ezt a helyettesítőt választjuk! Cserében a süteményeket puhává, morzsássá teszi, ez pl. a muffinoknál még jó is.

+1 Búzadara

A búzadara felszívja a hőkezelés során képződött felesleges nedvességet, ez a tulajdonsága pedig alkalmassá teszi a keményítő helyettesítésére. Megköti a tésztát, miközben puhaságot és sűrűséget ad neki. A keményítőt egyenlő arányban cseréljük ki búzadarára, de mielőtt a süteménybe kevernénk, áztassuk 1-1,5 órán át meleg tejben, vagy kefirben. Ennyi idő alatt a búzadara megduzzad, és a szemcsék kevésbé lesznek érezhetők a végeredményben.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.