Szeptember végén a gazdák már javában szüretelnek, nincs ez másképp a Tokaj-hegyaljai borvidéken sem. Hogy az értékes napokból kettőt mégis ünneplésre szánnak, annak az az oka, hogy szívesen nyitják ki pincéiket az érdeklődőknek a legmunkásabb időszakban is. Teszik ezt azért, hogy minél többen értékeljük a palackokba zárt szőlőből készült italokat. Lássuk a földet, a szőlőtőkét, a szorgos kezek munkáját, a pincék hűvösét és a hordókat is.
Aki még nem járt volna a környéken, elámulhat azon, hogy a két kis falu hány nagy pincészetet rejt. A Hangavári pincében egész nap várják a vendégeket, ha kacsa ételt is látunk az étlapon, mindenképp azt válasszuk! A Patrícius Borházban piknikkel várják az érdeklődőket, a szemfülesek a kertben élő kiállítást csodálhatnak meg: a szőlőtőkéket információs táblák mutatják be, de a vulkanikus kőzetről is találunk leírást. Ez utóbbi is oka a tokaji borok különleges zamatának.
A Füleky pincészet barokk kúriája és modern, építészetileg is díjnyertes pincéje kihagyhatatlan. A kertben rózsák illatoznak, a kultúra és a bor dicsérete ötvöződik itt a két napban. Ha modern, nagy birtokot szeretnénk látni, a Henye pincészet felé vegyük az irányt! Itt ún. gator túrával várják azokat, akiknek az adrenalin kevés lenne a szervezetükben, igazán izgalmas így a dűlőt végigautózni. Később lehet bort választani, de akár pezsgőt is, megfelelnek a piac kihívásainak, egyre többen kérnek buborékban gazdag italt. A Bodrog Borműhely családias pincészete, a kert és a medence látványa biztosan maradásra bír minket. Ne egy nappal tervezzünk, időben foglaljunk szállást, mondjuk a Kisfalucska Vendégházban.
Míg sokan a kései szüretelésű édes borokban látnak desszertet, aki házias süteményre vágyik, ne hagyja el csalódottan a mulatságot! Kitelepült cukrászatok mellett mi a helyi Csicsörke Műhelyt ajánljuk, házi lekvárok és szörpök, különleges sütemények lesznek a kínálatukban.
Nem bűn az, ha a vidék borából valaki ecetet szeretne készíteni. Bodrogkeresztúron hozzáadott adalékanyagok nélkül, 100% tokaji borból, természetes úton, biológiai erjesztéssel készült ecetkülönlegességeket kínálnak! Míg nagyanyánik ezzel savanyítottak és tettek el télire zöldségeket, addigra mi talán csak a salátánk dresszingjekor gondolunk rá. Ne a zöld flakonos, ipari ecetre gondoljunk tehát, hanem olyan ízes esszenciákra, amelyeket gyümölcságyon, hosszú és különleges eljárással készítenek. Az Acetánai Ecetmúzumban azt is megtudhatjuk, miért volt ez gyógyhatású, nagy becsben tartott folyadék.
Részletes programot itt találja!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.