Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mákos guba  recept
Mákos guba
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Ajánló

Így lesz tökéletes a grillezés - 6 tuti tipp egy mesterszakácstól!

A nyári hétvégék egyik legkellemesebb programja a szabadtéri grillezés, de ha nem ügyelünk néhány alapvető szabályra, sokunk kedvenc időtöltése számos kockázattal jár, az egészségünkre nézve. Ha a grillezés mestereivé szeretnénk válni, és néhány szuper konyhai trükköt is ellesnénk az ínycsiklandó fogásokhoz, fogadjuk meg a mesterszakács tanácsait!
Válasszunk zsírszegény húsokat!

Egy hamisítatlan steaknek vagy egy-egy grillkolbásznak valóban nem könnyű ellenállni. A nyári melegben azonban érdemes kímélni a szervezetünket és kerülni a nehéz, zsíros húsokat. Ha mégsem tudunk lemondani a például a vörös húsokról, Borda Attila, az ötcsillagos Spirit Hotel többszörösen díjnyertes séfje szerint a legjobb, ha hátszínt választunk. De a legokosabb, ha halat, bőr nélküli csirkehúst vagy pulykamellet készítünk a parázs fölött.

Grillezzünk zöldséget, gyümölcsöt!

A nyári szezonban a zöldségválaszték szinte végtelen, a grillezéshez pedig nem is választhatnánk jobb köretet a szezonális zöldségeknél magas vitamin- és rosttartalmuk miatt. Tökéletes választás a paradicsom, zöldpaprika, cukkini, tök, padlizsán, spárga vagy gomba. Fűszerezzük, „pácoljuk” előre a zöldségeket is, vagy bolondítsuk meg sajtokkal. A siker garantáltan nem marad el.

Vigyázzunk a nyílt lánggal és ne égessünk oda semmit!

Vigyázzunk a hirtelen, túl magas hőmérsékleten, vagy akár nyílt lángon történő sütéssel, ugyanis a sütés során az elszenesedett húsban karcinogének, rákkeltő kemikáliák keletkeznek. Válasszuk inkább az alacsonyabb hőmérsékleten, ám hosszabb ideig tartó sütést. Hasznos lehet egy húshőmérő beszerzése is, mellyel könnyedén megbizonyosodhatunk a megfelelő hőmérsékletről. Ha mégis megégetnénk az ételeket és elszenesednének, fájó szívvel ugyan, de az egészségünk érdekében váljunk meg tőlük! Jobb azonban az odafigyelés és a megelőzés. Ügyeljünk az előbbiekre, valamint itassuk fel a húsokból kisült zsírt, ami egyébként a parázsra csöpöghetne, fellobbanó lángot okozva.

Pácoljunk egészségesen!

A megfelelő összetételű pác egyfajta védőréteget nyújt az égés ellen, így érdemes az alkotórészeket átgondoltan összeválogatni. Használjunk citrom, lime vagy napraforgó olaj alapú pácokat, amelyek csökkentik a karcinogének kialakulását, ráadásul puhítják is a húsokat. A profik körében gyakoribb azonban a szárazpác, melynek során elsőként fűszernövény őrleménnyel, majd vékony rétegben olajjal kell bekenni a húst. Ehhez ízesítsünk magas antioxidáns tartalmú fűszernövényekkel, amelyek szintén védelmet nyújtanak az égés ellen. Borda Attila kedvencei a bazsalikom, rozmaring, a menta vagy a kakukkfű.

Ügyeljünk a biztonságra!

A legfontosabb, hogy a grillsütőt mindig biztonságos, stabil helyen állítsuk fel, és ne hagyjuk őrizetlenül. Hasonlóan fontos szempont azonban az élelmiszerbiztonság is. A nyári melegben az alapanyagok sokkal romlékonyabbak, így fokozott figyelmet igényel a tárolásuk és felhasználásuk. A nyersanyagokat mindig tiszta edényekben tároljuk, a nyers húsokat különítsük el a zöldségektől, gyümölcsöktől, és a kész ételektől. Az előkészítést mindig a konyhában végezzük, melyet követően minél hamarabb kerüljenek ismét hűtőbe a nyersanyagok. Az ötcsillagos szállodában is a makulátlan tisztaság a siker alapja: ugyanígy járjunk el otthonunkban is – javasolja a Spirit Hotel mesterszakácsa. A grillsütőt tartsuk tisztán, a rácsot mindig takarítsuk le sütés előtt és után is.

Adjuk meg a módját!

A grillezés tulajdonképpen egy szertartás, szánjunk rá időt és élvezzük ki minden mozzanatát, a húsoknak pedig különösen jót tesz, ha nem sietünk. Miután a húst kivettük a hűtőből, várjuk meg, amíg szobahőmérsékletűre melegszik, s csak ezt követően kezdjük el sütni. Ha elkészült, ne tálaljuk rögtön, pihentessük fólia alatt öt-hat percig. Ez pont elég idő arra, hogy kikészítsük a grillhúsok legjobb barátait, a különböző szószokat, salsákat és mártogatósokat.

Ha követjük a fentieket, a sikeres grillezéshez már csak egy finom fehérborra és jó társaságra, na meg persze azért némi érzékre van szükségünk. Ha ebben hiányt szenvednénk, az sem gond, hiszen nem lehet mindenki mesterszakács, ha igazán jó grillfogásokat szeretnénk kóstolni Borda Attilától, vegyük az irányt Sárvár és a Spirit Hotel felé!

MÉG TÖBB TIPP A GRILLEZÉSHEZ - RECEPTEK ÉS PRAKTIKÁK A GRILL ROVATBAN! >>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.