Amerikai káposztasaláta (Coleslaw) recept
Amerikai káposztasaláta (Coleslaw)
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Kozáksapka recept
Kozáksapka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Mézeskalácsos kuglóf recept
Mézeskalácsos kuglóf
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Mákos guba  recept
Mákos guba
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Pozsonyi kifli recept
Pozsonyi kifli
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Alapételek

5 bomba jó saláta a grillről, melyet az öntet tesz még ellenállhatatlanabbá

A nagy melegben jól tesszük, ha a nehéz ételek helyett friss, ropogós salátákból és zöldségekből állítjuk össze az ebédet, és ha kerti partira vagyunk hivatalosak, akkor sem kell nagyon eltérnünk ettől: grillzöldségből is remek saláta készülhet!

A legtöbb zöldség kiválóan alkalmas grillezésre. Ahhoz, hogy mennyei saláta készüljön belőlük, nincs szükség másra, mint összeválogatni néhány egymáshoz illő alapanyagot, amit aztán feldobhatunk valamilyen szuper öntettel. Az alábbi receptekben a saláta és az öntet ízei nagyszerűen harmonizálnak egymással, de alkalomadtán felcserélve is jó ötlet némelyiket kipróbálni.

A nyári grillezéskor ne feledkezzünk meg a zsenge zöldségekről sem (Fotó: Shutterstock)
A nyári grillezéskor ne feledkezzünk meg a zsenge zöldségekről sem (Fotó: Shutterstock)


A kísérletezéshez annyit azért érdemes tudni, hogy az alapöntetnek mondható olívaolaj-citromlé párosítás szinte minden zöldséghez passzol, de tovább ingerelhetjük az ízlelőbimbóinkat, ha fokhagymával, mustárral vagy akár tahinivel egészítjük ki. Sőt, fűszereket is bátran használhatunk, mint például a petrezselyem, koriander vagy a pikánsabb ízek kedvelőinek a currypor. A olaszosnak mondható bazsalikomos, pesto típusú szószok remek kísérői a paradicsomos, padlizsános salátáknak. A gyümölccsel turbózott salátákat pedig mézes-balzsamecetes öntettel kínálhatjuk.

És akkkor jöjjenek a szerintünk legjobb öntetek saláták és/vagy grillezett zöldségek mellé.

Mediterrán ízvilágot képviselnek a sok-sok zöldséggel készülő saláták (Fotó: Shutterstock)
Mediterrán ízvilágot képviselnek a sok-sok zöldséggel készülő saláták (Fotó: Shutterstock)

1. Mediterrán saláta bazsalikomos öntettel

Hozzávalók a salátához:

  • 1 csokor spárga
  • 1 közepes kaliforniai paprika
  • 1 közepes cukkini
  • 1 nagy fej lila hagyma
  • kb. 20 dkg gomba
  • kb. 20 dkg koktélparadicsom
  • 2 ek. olívaolaj
  • bors
  • 1 csomag konyhakész zöldsaláta-keverék
  • ízlés szerint kecskesajt vagy feta sajt

Hozzávalók az öntethez:

  • 1 csokor bazsalikom
  • 2 db kezeletlen citrom héja és leve
  • ½ fej mogyoróhagyma
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 ek. fehérborecet
  • 1 dl extraszűz olívaolaj
  • bors

Így készül:

  1. Előmelegítjük a grillsütőt 220-250 fokosra. A zöldségeket megtisztítjuk, nagyobb darabokra felvágjuk (a gombát és a paradicsomot egészben hagyhatjuk). Egy nagy tálcán egymás mellé rendezzük az alapanyagokat, és meglocsoljuk olívaolajjal, valamint megsózzuk, megborsozzuk.
  2. Hagyjuk kicsit állni a zöldségeket, amíg elkészítjük az öntetet. A bazsalikomot leöblítjük, leveleit lecsipkedjük. A citromok héját lereszeljük, a levüket kifacsarjuk. A kétféle hagymát felaprítjuk. Mindent egy turmixgépbe teszünk, meglocsoljuk a fehérborecettel és az olívaolajjal, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és addig keverjük, míg sima, öntetállagú lesz az egész.
  3. A zöldségeket a felmelegedett grillre pakoljuk, és néhány perc alatt minden oldalukat átsütjük. Kissé hagyjuk hűlni őket, majd falatnyi darabokra vágjuk, és egy nagy tálban összekeverjük. Tányérokba adagoljuk a zöldsalátát, erre jöhet egy adag grillezett saláta, ízlés szerint morzsolhatunk rá kecske- vagy feta sajtot, végül meglocsoljuk az öntettel.

(Forrás: Grillezett zöldséges saláta)

2. Grillezett kukoricasaláta citrusöntettel

Hozzávalók a salátához:

  • 6 cső friss kukorica
  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 db lila hagyma
  • 10 dkg koktélparadicsom
  • 10 dkg feta sajt
  • friss bazsalikom

Hozzávalók az öntethez:

  • 2 ek. olívaolaj
  • 1 citrom leve
  • bors

Így készül:

  1. A kukoricacsöveket 10 percig előfőzzük enyhén sós vízben. Leszűrjük, hagyjuk egy kicsit hűlni. Azután mindet megkenjük olívaolajjal, és az előmelegített grillre tesszük 10-12 percre. Megint hagyjuk hűlni, végül lefejtjük a grillezett kukoricaszemeket.
  2. A salátához felaprítjuk a megtisztított hagymát és a megmosott paradicsomokat. Összekeverjük egy tálban, hozzáadjuk a kukoricát, rámorzsoljuk a feta sajtot és a felaprított bazsalikomleveleket, majd újra megkeverjük az egészet.
  3. Az öntethez elkeverjük az olívaolajat és a citrom levét, sózzuk, borsozzuk. Meglocsoljuk vele a salátát, és köretként vagy magában fogyasztjuk.

(Forrás: Grillezett kukoricás saláta)

A grillezett kukorica kerülhet a salátába, de önmagában is finom (Fotó: Shutterstock)
A grillezett kukorica kerülhet a salátába, de önmagában is finom (Fotó: Shutterstock)

3. Grillzöldségek pikáns zöldszósszal

Hozzávalók a salátához:

  • 1 db édesburgonya
  • 6-7 db újburgonya
  • 2 db sárgarépa
  • ¼ db brokkoli
  • ¼ fej vörös káposzta
  • 1 db piros kaliforniai paprika
  • 2 ek. olívaolaj
  • 2 tk. currypor

Hozzávalók az öntethez:

  • 5 gerezd fokhagyma
  • 1 csokor koriander
  • 1 csokor petrezselyem
  • 1 db érett avokádó
  • ½ db lime
  • 1 ek. juharszirup (mézzel helyettesíthető)
  • bors

Így készül:

  1. Ezt a salátát a kerti grillen és a konyhai sütőben is elkészíthetjük, mindkét esetben előmelegítjük a készüléket.
  2. Alaposan megtisztítjuk a zöldségeket (ha jól lesúroljuk, a héjukat nem is kell levágni). A burgonyákat kockákra, a répát kisebb hasábokra vágjuk. A brokkolit rózsákra szedjük, a káposztát és a paprikát feldaraboljuk.
  3. Egy grilltálcán összekeverjük a krumplikockákat és a répahasábokat, meglocsoljuk 1 ek. olívaolajjal, szórunk rá 1 tk. curryport és ízlés szerint sót. Egy másik tálcán ugyanígy járunk el a többi zöldséggel. A krumplikat kb. 25 percig, a brokkolis mixet 15-20 percig grillezzük.
  4. Közben elkészítjük az öntetet. Robotgépbe tesszük a fokhagymagerezdeket, a leöblített zöldfűszerek lecsipkedett leveleit, a meghámozott, felkockázott avokádót, a megmosott lime kifacsart levét, valamint a szirupot (mézet), végül ízlés szerint megsózzuk, megborsozzuk. Összeturmixoljuk a hozzávalókat, ha szükséges, vízzel hígíthatjuk, hogy öntetállagú legyen.
  5. Tálaláskor mindkét grillzöldségkeverékből szedünk a tányérokba, és az egészet meglocsoljuk az öntettel. Friss zöldsalátával tovább fokozhatjuk az ízélményt.

(Forrás: Grillezett vegyes zöldségek zöld szósszal)

Minden salátát feldob egy jól megválasztott öntet (Fotó: Shutterstock)
Minden salátát feldob egy jól megválasztott öntet (Fotó: Shutterstock)

4. Nyári–őszi grillsaláta fokhagymás-mustáros öntettel

Hozzávalók a salátához:

  • 2 db cékla
  • ½ db sütőtök (nyári tökkel vagy cukkinivel helyettesíthető)
  • 2 db édesburgonya
  • 2 db sárgarépa
  • 1 db lila hagyma
  • 2 csokor spárga
  • 25 dkg koktélparadicsom
  • 0,6 dl extraszűz olívaolaj
  • 0,70 dkg bébispenót
  • 18 dkg feta sajt
  • ¼ csokor petrezselyem

Hozzávalók az öntethez:

  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 tk. tormakrém
  • 1 tk. dijoni mustár
  • 1 ek. vörösborecet
  • 0,6 dl extraszűz olívaolaj

Így készül:

  1. Ez a saláta nyáron a grillen, ősszel a sütőben készülhet. Első lépésként előmelegítjük a készüléket.
  2. A céklát meghámozzuk, és egyenként fóliába csomagoljuk. Rátesszük a grillre, és addig sütjük, míg megpuhul, ez kb. 45 perc, a cékla méretétől függően. Azután hagyjuk kicsit hűlni, kicsomagoljuk, és feldaraboljuk.
  3. A többi zöldséget is megtisztítjuk, és a paradicsom kivételével feldaraboljuk. Meglocsoljuk az olajjal, és egy grilltálcán elosztva kb. 30 perc alatt mindet megsütjük. A paradicsomot és a spárgát csak az utolsó 10 percben rakjuk hozzá.
  4. Az elkészült zöldségeket összekeverjük, hozzáadjuk a bébispenótot, rámorzsoljuk a feta sajtot, valamint megszórjuk a petrezselyemmel. Az öntethez átnyomjuk vagy lereszeljük a fokhagymát, és összekeverjük a többi hozzávalóval. Ezzel meglocsolva kínáljuk a grillezett zöldséges salátát.

(Forrás: Grillezett zöldséges saláta)

A grillezett gyümölcsök nem csak desszertként állják meg a helyüket (Fotó: Shutterstock)
A grillezett gyümölcsök nem csak desszertként állják meg a helyüket (Fotó: Shutterstock)

5. Grillezett barackos, pekándiós saláta mézes öntettel

Hozzávalók a salátához:

  • 0,30 dkg pekándió
  • 1 ek. méz
  • ½ tk. currypor
  • 1 tk. vaj
  • 4 db őszibarack
  • ½ teáskanál olívaolaj
  • 15 dkg konyhakész rukkola
  • 15 dkg kecskesajt
  • 10 dkg áfonya

Hozzávalók az öntethez:

  • 2 ek. méz
  • 2 ek. natúr görög joghurt
  • 1 ek. extraszűz olívaolaj
  • 1 ek. almaecet
  • 1 ek. balzsamecet
  • 1 csipet só

Így készül:

  1. Előmelegítjük a grillsütőt. Az öntethez az összes hozzávalót egy jól záródó üvegbe kanalazzuk, és alaposan összerázzuk, majd hűtőben hagyjuk összeérni az ízeket.
  2. A pekándiót a mézzel, a curryporral és a sóval együtt egy serpenyőben pár percig pirítjuk, majd hozzáadjuk a kevés vajat, hogy a diószemek ne ragadjanak össze. Tálalásig félretesszük.
  3. Az őszibarackokat félbevágjuk, a magokat eltávolítjuk. Mindegyik felet három részre vágjuk, egy tálba tesszük, és meglocsoljuk az olajjal. Ezután oldalanként 2-3 perc alatt meggrillezzük a gyümölcsdarabokat.
  4. A saláta összeállításához a rukkolát tányérokba szedjük. Mindegyikre morzsolunk kecskesajtot, megszórjuk pár szem áfonyával és a pikáns pekándióval, teszünk rá néhány darab grillezett barackot, végül meglocsoljuk az öntettel.

(Forrás: Grillezett barackos saláta)

(Borítókép: Shutterstock)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.