Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Spenótfőzelék fokhagymásan recept
Spenótfőzelék fokhagymásan
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Alapételek

7+3 tuti karácsonyi fűszer, amitől finomabb lesz az ünnepi menü

Adventtől karácsony végéig a konyhákat illatos fűszerek aromája lengi be. Amellett, hogy finomabbá varázsolják ételeinket és italainkat, még az egészségünkre is jótékonyan hathatnak. Íme a legnépszerűbb karácsonyi fűszerek és néhány fontos, érdekes tudnivaló róluk!

Gyömbér

Eredete: A gyömbérfélék családjába tartozik, és főként Kínában, valamint Indiában termesztik.

Íze: Enyhén csípős, zamatát a benne lévő gingerolnak köszönheti, amely hosszabb tárolás után veszít erejéből, és kissé átalakul. A gyömbér ezen túl friss, enyhén citromos és fás ízvilággal is rendelkezik.

Felhasználása: A konyhában a gumót, és nem a gyökeret használjuk fel. Nemcsak frissen reszelve, hanem szárítva, porrá őrölve is beszerezhetjük. Ha friss gumót vásárolunk, figyeljünk rá, hogy a felülete sima és feszes legyen, így a gyömbér még biztosan friss.

Egészségre gyakorolt hatása: A gyömbértea remek gyógyír télen az átfagyott lábakra, de segít csökkenteni a hányingert, és javítja az emésztést is.

Vanília

Eredete: A kosborfélék családjába tartozó, ehető orchideatermés, amely Mexikóból származik. Napjainkban elsősorban Madagaszkár szigetén, Indonéziában és a Comore-szigeteken termesztik.

Íze: Zamata az édesgyökérére emlékeztet, lágysága miatt a fűszerek királynőjének is nevezik. A legintenzívebb aromával a Bourbon vanília rendelkezik, ára ennek megfelelően drágább, mint a többi fajtáé.

Felhasználása: Maga a toktermés a vaníliarúd, amely az aromás magokat rejti. A vaníliarudak szüretelésükkor még sárgák, csak később válnak barnává, amikor a napon szárítják őket, majd légmentesen záródó zsákokba csomagolják. A vanília aromája, amely a felszabaduló enzimek következtében alakul ki, a vanillin. Az üzletekben vásárolhatunk vaníliarudat, vagy annak őrölt formáját is, és persze kivonatát is. Itthon leginkább vaníliáscukor formájában adjuk a desszertekhez.

Egészségre gyakorolt hatása: afrodiziákumnak tartják, ezen felül szabályozza a gyomorsav termelődését, fokozza az étvágyat, és erősíti a beleket.

Fahéj

Eredete: A fahéjfa a babérfélék családjába tartozik, származási helye Dél-Ázsia. A ceyloni fahéj Sri Lankáról, a kasszia fahéj Kínából, a padang fahéj pedig Indonéziából (főleg Szumátra szigetéről) ered.

Íze: A földes-fáj és édes aroma számos édes ételnek összetéveszthetetlen ízt ad. A három fajta között vannak ízbeli különbségek: enyhén édes, kiváló minőségű a ceyloni fahéj, ami egy drágább fajta; a kasszia fahéj (amit kínai fahéjnak is neveznek) kevésbé finom, kicsit szúrósabb és intenzívebb ízű, a padang fahéj a ceylonihoz hasonló, de íze markánsabb.

Felhasználása: A konyhákban jól ismert fahéj a fahéjfa belső kérge. Vásárláskor válassza a kicsit sápadtabb színű fahéjrudakat, mert ezek a jobb minőségűek. A különféle fajtákat könny felismerni. A kasszia fahéjrudak egyöntetűen vastagok, a ceylniak inkább több rétegből állnak.

Egészségre gyakorolt hatása: Baktériumülő, vírusölő, ezért előszeretettel alkalmazzák a megfázás kezelésére, továbbá kiváló görcsoldó.

Szegfűszeg

Eredete: A szegfűszeg a mirtuszfélék családjába tartozik. Eredeti őshazája Indonézia. Manapság világszerte számos helyen termesztik, Molukkától (ami egy indonéziai szigetcsoport) Madagaszkáron át egészen Zanzibárig.

Íze: Intenzív, édes-fűszeres és enyhén égető, kesernyés. Karakteres ízét magas illóolaj-tartalmának köszönheti.

Felhasználása: A szegfűszeg a szegfűszegfa pirosló virágbimbói, amelyeket addig szárítanak, amíg azok meg nem sötétednek. A legillatosabbak a fiatal bimbók. Az üzletekben egészben, vagy porrá őrölve is beszerezhetjük. A jó minőségű őrlemény sötétbarna színű. A homokszínű árnyalat arra utal, hogy a virágzat szárát is beledarálták. A friss szegfűszeg elsüllyed a vízben, és ha megnyomkodjuk, kissé olajos.

Egészségre gyakorolt hatása: Régi házi praktika a szegfűszeg fogfájásra történő alkalmazása, a fűszer ugyanis enyhén érzéstelenít és gyulladáscsökkentő hatással is rendelkezik.

Szerecsendió

Eredete: A szerecsendiók családjának névadója, a mely szerte a trópusokon megtalálható. Őshazája az indonéziai Banda-szigetek, ezen kívül például Malajziában, Nyugat-Indiában és Brazíliában is termesztik. Valójában nem dióról van szó, hanem a kisméretű örökzöld fa húsos termésének magjáról.

Íze: A szerecsendió íze domináns és nagyon jellegzetes, kissé borsos, csípős, friss. A szerecsendió-virág a magköpeny, amelyet szintén fűszerként árulnak. Ennek íze sokkal erősebb, mint a magé.

Felhasználása: Remekül illik a burgonyás, sajtos, karfiolos, sütőtökös ételekhez. A besamelmártás alapfűszere. De egyes szárnyasból készült fogások, sőt, még kolbászok fűszerezésére is előszeretettel használják.

Egészségre gyakorolt hatása: Kis mennyiségben alkalmazva jótékonyan hat étvágytalanság esetén, de a reumás fájdalmakat is enyhíti. Csillapítja a fájdalmat, a köhögést, kedvezően hat a vérnyomásra, fejfájásra, szédülésre.

Csillagánizs

Eredete: A zárvatermők törzsébe tartozó csillagánizs Dél-Kínából származik.

Íze: Az ánizséra emlékeztető ízét a benne lévő anetolnak köszönheti, amely illóolajának összetevője.

Felhasználása: A csillag formájú termés 6-10 kis kapszulából áll össze, amelyben a magok találhatóak. Illóolaja a nem a magokban található, hanem a termésben.

Egészségre gyakorolt hatása: Köhögéscsillapító, oldja a letapadt váladékot. Támogatja az emésztést, valamint vízhajtó tulajdonsággal is rendelkezik.

Ánizs

Eredete: A zellerfélék családjába tartozó ánizs a Földközi-tenger mediterrán partjain őshonos növény. Hazánkban is termeszthető, csak sok melegre és tápanyagra van szüksége.

Íze: Az édesgyökérhez hasonló, virágosan édeskés ízvilágú.

Felhasználása: A konyhákban előszeretettel alkalmazott ánizsmag tulajdonképpen nem mag, hanem a termés. Adhatjuk mártásokhoz, süteményekhez, kekszekhez.

Egészségre gyakorolt hatása: Az ánizsból készült illóolaj – a benne lévő anthenolnak köszönhetően – görcsoldó, köptető és emésztést segítő tulajdonságokkal bír.

+3 különlegesség
Kardamom

Eredete: A kardamom a gyömbérfélék családjába tartozik, elsősorban a trópusi égövben nő, őshazája Dél-India, valamint Sri Lanka.

Íze: Kellemesen édeskés, ugyanakkor karakteres. A legismertebb fajta a zöld kardamom, amelynek aromája lágyabb és kifinomultabb, míg a fekete kardamomé füstös és friss. A fehér kardamom a zöld halványított verziója, íze a zöldéhez hasonló.

Felhasználása: A kardamom a sáfrányhoz és a vaníliához hasonlóan a drága fűszerek közé tartozik, mivel termesztése nagyon idő- és munkaigényes. Megvásárolhatjuk egész szemekben vagy őrölve. Felhasználás előtt érdemes frissen darálni, így intenzívebb lesz az aromája. Az arab és az indiai konyha egyik alapfűszere, de a skandinávok is előszeretettel használják – teák, kávék, fűszeres húsos ételek, sütemények, szószok és csatnik kedvelt összetevője.

Egészségre gyakorolt hatása: Torokfájás, emésztési zavarok, görcsök esetében mint természetes gyógyszert használják. Fertőtlenítő, köptető, antioxidáns-hatású.

A legjobb, ha egész kardamomot veszünk, így mindig friss, aromás fűszert használhatunk
A legjobb, ha egész kardamomot veszünk, így mindig friss, aromás fűszert használhatunk

Tonkabab

Eredete: A pillangóvirágúak családjába tartozó fűszer Dél-Amerikából származik.

Íze: Édes, vaníliára, szegfűszegre és keserű mandulára emlékeztető aromája miatt egyszer kedveltebb fűszer. Íze nagyon intenzív, egészen pici mennyiség is bőven elegendő belőle.

Felhasználása: A sötét magokat a tonkafa gyümölcséből nyerik, tehát valójában nem valamiféle babról van szó. A magok mérete kb. 6 cm. Felhasználása a szerecsendióéhoz hasonló, így akár frissen reszelve is hozzáadható az ételekhez. Egyre kedveltebb a cukrászok és csokoládémesterek körében, de a házi készítésű sütikben is feltűnhet, hiszen remekül helyettesíti a vaníliát.

Egészségre gyakorolt hatása: A benne lévő kumarin egyes kutatások szerint véralvadásgátló és károsítja a májat az arra érzékenyeknél, emiatt az USA-ban tiltólistán van – a kumarin egyébként a fahéjban és a levendulában is megtalálható. Az EU-ban azonban 1kg termékben 5 mg tonkabab használat megengedett, tehát nyugodtan fogyasztható. A fűszergyártók, kivédve a kumarin káros hatását, fermentálják a fűszert, s csak ezután csomagolják. Dél-Amerikában más fűszerekkel keverve, tea formájában stresszoldó, vágyfokozó, sőt, immunerősítő hatása miatt fogyasztják.

Szegfűbors

Eredete: A szegfűborsot termő fa a mirtuszfélék családjába tartozik, és Jamaicából származik.

Íze: A szegfűszegre emlékeztető íze mellett a szerecsendió és a fahéj aromáit is felfedezhetjük benne. Ennek oka az illóolajában lévő eugenol. A nevében lévő „bors” megnevezés erősségére utal.

Felhasználása: A termést még zöld állapotában, majd addig szárítják, amíg a héja barna lesz, ráncossá válik, és a benne lévő magvak zörögni kezdenek. Egészben vagy őrölt formában is felhasználható például csatnik, curry-k, sütemények, forró alkoholos italok ízesítéséhez.

Egészségre gyakorolt hatása: Segíthet gyomorpanaszok és puffadás esetén. Gyulladáscsökkentő hatású.

KISOKOS A FŰSZEREKRŐL: MIKOR MELYIKET TEGYÜK AZ ÉTELBE?

FOGYASZT ÉS FINOM - ÍME A 4 LEGJOBB FŰSZER DIÉTÁHOZ

ÍGY TÖLTSD FEL A KAMRÁD ÉS A HŰTŐD, HA MÉG KEZDŐ VAGY A KONYHÁBAN

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.