Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Minestrone recept
Minestrone
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Karácsony

6 karácsonyi fűszer, ami nem csak ünnepi hangulatot teremt, de gyógyít is!

A legtöbb otthonban már december elejétől érezhető a karácsonyi fűszerek melegséget árasztó illata. Legyen az sütemény, leves, vagy valamilyen főfogás, ilyenkor elengedhetetlenek a klasszikus ünnepi fűszerek, melyek nem csak a végeredményt teszik finomabbá, de az egészségünkre is jó hatással vannak. Következő válogatásunkban most a kedvenceinket szedtük össze, néhány hasznos tudnivalóval kiegészítve.

A karácsonyi sütés-főzés során használt fűszerek jótékony hatással is bírnak. Bátran fűszerezz, és élvezd a gyógyító erejüket!

Szegfűszeg

Eredeti őshazája Indonézia, a mirtuszfélék családjába tartozik. Ízét tekintve igen intenzív, édes-fűszeres és enyhén égető, kesernyés, amit magas illóolaj-tartalmának köszönhet. Az üzletekben egészben, vagy porrá őrölve is beszerezhetjük. A jó minőségű őrlemény sötétbarna színű. A homokszínű árnyalat arra utal, hogy a virágzat szárát is beledarálták. A forralt bor egyik kihagyhatatlan hozzávalója, de a sült húsokkal is nagyon jól működik. Fogfájásra történő alkalmazása igen régi házi jógymód, a fűszer ugyanis enyhén érzéstelenít és gyulladáscsökkentő hatása is van.

A forralt bor egyik kihagyhatatlan hozzávalója a szegfűszeg / Fotó: Shutterstock
A forralt bor egyik kihagyhatatlan hozzávalója a szegfűszeg / Fotó: Shutterstock

 

Kardamom

Nem kizárt, hogy valaki számára még új ez a gyömbérfélék családjába tartozó fűszer. Az íze kellemesen édeskés, ugyanakkor igen karakteres. A legismertebb fajta a zöld kardamom, amelynek aromája lágyabb és kifinomultabb, míg a fekete kardamomé füstös és friss. A sáfrányhoz és a vaníliához hasonlóan a drága fűszerek közé tartozik, mivel termesztése nagyon idő- és munkaigényes. Megvásárolhatjuk egész szemekben vagy őrölve. Ha frissen daráljuk felhasználás előtt, akkor sokkal intenzívebb lesz az aromája. Természetes gyógyszert használják torokfájás, emésztési zavarok, vagy görcsök esetében, mivel fertőtlenítő, köptető és antioxidáns-hatású. A szív fűszereként is emlegetik.

 

Szerecsendió

Azt tudtad, hogy valójában nem dióról van szó, hanem a kisméretű örökzöld fa húsos termésének magja miatt kapta a nevét? Domináns és nagyon jellegzetes az íze, kissé borsos és csípős. Azon túl, hogy a besamelmártás alapfűszere, burgonyás, sajtos, karfiolos, sütőtökös ételekhez is kiváló, sőt néhány szárnyas étel, vagy kolbászok ízesítésénél is elengedhetetlen. Jótékonyan hat étvágytalanság esetén, de a reumás fájdalmakat is enyhíti. Csillapítja a köhögést, kedvezően hat a fejfájásra, szédülésre, vagy a magas vérnyomásra is.

A szerecsendió íze domináns, enyhén borsos, csípős / Fotó: Shutterstock
A szerecsendió íze domináns, enyhén borsos, csípős / Fotó: Shutterstock

 

Fahéj

Számos édes ételnek ad összetéveszthetetlen ízt ez a Dél-Ázsiából származó fűszer. Válasszuk a kicsit sápadtabb színű fahéjrudakat, mert ezek a jobb minőségűek. Az egészségre gyakorolt hatása sem mellékes, hiszen baktériumülő, vírusölő, ezért előszeretettel alkalmazzák megfázás kezelésére, továbbá görcsoldóként is nagyon hasznos. Krémek, masszázsolajok összetevőjeként is sokszor alkalmazzák, hiszen a narancsbőr ellen is kifejezetten hasznosnak bizonyult.
 

Ánizs

Egy a Földközi-tenger mediterrán partjain őshonos fűszernövényről van szó, ám ha adott a meleg időjárás és a megfelelő mennyiségű tápanyag, hazánkban is termeszthető. Édeskés ízvilágú, a konyhában közszeretettel használják mártásokhoz, süteményekhez, és kekszekhez. Illóolajként használva a benne lévő anthenolnak köszönhetően görcsoldó, köptető és emésztést segítő tulajdonságokkal bír.
 

Gyömbér

Főként Kínában, valamint Indiában termesztik. Enyhén csípős, friss, kicsit citromos és fás ízvilággal rendelkezik. A konyhában nemcsak frissen reszelve, hanem szárítva, porrá őrölve is közszeretettel alkalmazzák. Arra figyeljünk, hogy a gumó felülete sima és feszes legyen, mert akkor még biztosan friss. Az egészségre gyakorolt hatását nézve segít csökkenteni a hányingert, és javítja az emésztést, de még az átfagyott lábakra is remek gyógyír.

 

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.