Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Puncstorta  recept
Puncstorta
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Karácsony

6 gyógyító karácsonyi fűszer testnek és léleknek

A legtöbb otthonban már december elejétől érezhető a karácsonyi fűszerek melegséget árasztó illata. Legyen az sütemény, leves, vagy valamilyen főfogás, ilyenkor elengedhetetlenek a klasszikus ünnepi fűszerek, melyek nem csak a végeredményt teszik finomabbá, de az egészségünkre is jó hatással vannak. Következő válogatásunkban most a kedvenceinket szedtük össze, néhány hasznos tudnivalóval kiegészítve.

A karácsonyi sütés-főzés során használt fűszerek jótékony hatással is bírnak. Bátran fűszerezz, és élvezd a gyógyító erejüket!

Szegfűszeg

Eredeti őshazája Indonézia, a mirtuszfélék családjába tartozik. Ízét tekintve igen intenzív, édes-fűszeres és enyhén égető, kesernyés, amit magas illóolaj-tartalmának köszönhet. Az üzletekben egészben, vagy porrá őrölve is beszerezhetjük. A jó minőségű őrlemény sötétbarna színű. A homokszínű árnyalat arra utal, hogy a virágzat szárát is beledarálták. A forralt bor egyik kihagyhatatlan hozzávalója, de a sült húsokkal is nagyon jól működik. Fogfájásra történő alkalmazása igen régi házi jógymód, a fűszer ugyanis enyhén érzéstelenít és gyulladáscsökkentő hatása is van.

A forralt bor egyik kihagyhatatlan hozzávalója a szegfűszeg / Fotó: Shutterstock
A forralt bor egyik kihagyhatatlan hozzávalója a szegfűszeg / Fotó: Shutterstock

GYÖMBÉRES, FAHÉJAS, SZEGFŰSZEGES: MÉZESKALÁCS VARIÁCIÓK KARÁCSONYRA! - VÁLOGATÁS >>>

Kardamon

Nem kizárt, hogy valaki számára még új ez a gyömbérfélék családjába tartozó fűszer. Az íze kellemesen édeskés, ugyanakkor igen karakteres. A legismertebb fajta a zöld kardamom, amelynek aromája lágyabb és kifinomultabb, míg a fekete kardamomé füstös és friss. A sáfrányhoz és a vaníliához hasonlóan a drága fűszerek közé tartozik, mivel termesztése nagyon idő- és munkaigényes. Megvásárolhatjuk egész szemekben vagy őrölve. Ha frissen daráljuk felhasználás előtt, akkor sokkal intenzívebb lesz az aromája. Természetes gyógyszert használják torokfájás, emésztési zavarok, vagy görcsök esetében, mivel fertőtlenítő, köptető és antioxidáns-hatású. A szív fűszereként is emlegetik.

MÉZES-FŰSZERES POGÁCSA >>>

Szerecsendió

Azt tudtad, hogy valójában nem dióról van szó, hanem a kisméretű örökzöld fa húsos termésének magja miatt kapta a nevét? Domináns és nagyon jellegzetes az íze, kissé borsos és csípős. Azon túl, hogy a besamelmártás alapfűszere, burgonyás, sajtos, karfiolos, sütőtökös ételekhez is kiváló, sőt néhány szárnyas étel, vagy kolbászok ízesítésénél is elengedhetetlen. Jótékonyan hat étvágytalanság esetén, de a reumás fájdalmakat is enyhíti. Csillapítja a köhögést, kedvezően hat a fejfájásra, szédülésre, vagy a magas vérnyomásra is.

A szerecsendió íze domináns, enyhén borsos, csípős / Fotó: Shutterstock
A szerecsendió íze domináns, enyhén borsos, csípős / Fotó: Shutterstock


Fahéj

Számos édes ételnek ad összetéveszthetetlen ízt ez a Dél-Ázsiából származó fűszer. Válasszuk a kicsit sápadtabb színű fahéjrudakat, mert ezek a jobb minőségűek. Az egészségre gyakorolt hatása sem mellékes, hiszen baktériumülő, vírusölő, ezért előszeretettel alkalmazzák megfázás kezelésére, továbbá görcsoldóként is nagyon hasznos. Krémek, masszázsolajok összetevőjeként is sokszor alkalmazzák, hiszen a narancsbőr ellen is kifejezetten hasznosnak bizonyult.

FAHÉJAS CSIGA, AHOGY SZABI A PÉK KÉSZÍTI >>>

Ánizs

Egy a Földközi-tenger mediterrán partjain őshonos fűszernövényről van szó, ám ha adott a meleg időjárás és a megfelelő mennyiségű tápanyag, hazánkban is termeszthető. Édeskés ízvilágú, a konyhában közszeretettel használják mártásokhoz, süteményekhez, és kekszekhez. Illóolajként használva a benne lévő anthenolnak köszönhetően görcsoldó, köptető és emésztést segítő tulajdonságokkal bír.

ADVENTI MÜZLISZELET >>>

Gyömbér

Főként Kínában, valamint Indiában termesztik. Enyhén csípős, friss, kicsit citromos és fás ízvilággal rendelkezik. A konyhában nemcsak frissen reszelve, hanem szárítva, porrá őrölve is közszeretettel alkalmazzák. Arra figyeljünk, hogy a gumó felülete sima és feszes legyen, mert akkor még biztosan friss. Az egészségre gyakorolt hatását nézve segít csökkenteni a hányingert, és javítja az emésztést, de még az átfagyott lábakra is remek gyógyír.

FAHÉJAS GYÖMBÉRTEA >>>

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.