Aranybarna, foszlik és ropog - mi az? Nem lenne túl nehéz találós kérdés, természetesen a békebeli vajaskifliről van szó. Ami már önmagában is nagyon finom, főleg frissen, langyosan, pici vajjal. De remek tízóraialap is, az ebből készített uzsonnát biztos meg fogja enni a legválogatósabb apróság is.
Ha reggelit el sem tudod képzelni ropogós péksütemény nélkül, de valahogy egyik környékbeli pékségben sem találtál még rá az igazira, akkor nincs más hátra: neked kell elkészítened. Mivel a sós vajaskiflinél nincs csodálatosabb, érdemes ezzel kezdeni. Egyszerű, kelt tésztás receptről van szó, mégis van itt valami, amitől tökéletes lesz az állaga - mégpedig az, ha vízgőzben sül. Ezt pedig - gőzölős sütő híján - a következőképpen érhetjük el: amíg kel a tészta, a sütőt előmelegítjük 200 fokra, az aljába bekészítünk egy fémedényt, és mielőtt betolnánk a kiflikkel megpakolt tepsit, a felforrósodott edénybe egy deci forró vizet öntünk, és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját. Az így keletkezett gőzben sült kiflik kívül ropogósak, belül foszlósak lesznek - vagyis pont olyanok, amiről álmodtunk!
Így készül a foszlós sós vajaskifli
Hozzávalók (8 darabhoz):
50 dkg finomliszt
2 teáskanál só
3 evőkanál tejföl
5 dkg olvasztott vaj
2,5 dkg friss élesztő
2 dl víz
nagy szemű só a tetejére
Elkészítése:
Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet, a tejfölt és az olvasztott vajat, végül rámorzsoljuk az élesztőt. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük.
A kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Amikor már nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, lefedjük, és 45 perc alatt hagyjuk a duplájára nőni.
A megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk a vékonyan belisztezett gyúródeszkára vagy munkapultra. Kiütögetjük belőle a levegőt, és 8 egyforma darabba vágjuk. Egyesével gömbölyítjük, majd konyharuhával letakarva 10-15 percig pihentetjük.
Ismét vékonyan belisztezzük a munkafelületet, és megformázzuk a kifliket. Ehhez a gömböket vékony háromszögekké nyújtjuk, majd a szélesebb oldalánál kezdve feltekerjük, kissé meghajlítjuk, így alakul ki a klasszikus kifliforma.
Sütőpapírral beborított sütőlemezre fektetjük, egymástól legalább 5-6 cm távolságra.
Letakarjuk, és 25-30 percig kelni hagyjuk. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, és az aljába bekészítünk egy fémedényt.
A megkelt kifliket lepermetezzük kevés hideg vízzel, megszórjuk nagy szemű sóval, és a tepsit a forró sütőbe rakjuk.
A fémedénybe egy deci forró vizet öntünk, és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját. A kifliket 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
Kivesszük a fémedényt, elzárjuk a sütőt, az ajtaját fakanállal kitámasztjuk, és a kifliket még 5 percig a sütőben hagyjuk. Végül rácsra tesszük, és ismét lepermetezzük kevés hideg vízzel.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.