Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Az eredeti Baklava  recept
Az eredeti Baklava
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Alapételek

Így lesz isteni ropogós-foszlós a békebeli sós vajas kifli - íme a trükk!

sós vajaskifli
Aranybarna, foszlik és ropog - mi az? Nem lenne túl nehéz találós kérdés, természetesen a békebeli vajaskifliről van szó. Ami már önmagában is nagyon finom, főleg frissen, langyosan, pici vajjal. De remek tízóraialap is, az ebből készített uzsonnát biztos meg fogja enni a legválogatósabb apróság is.

Ha reggelit el sem tudod képzelni ropogós péksütemény nélkül, de valahogy egyik környékbeli pékségben sem találtál még rá az igazira, akkor nincs más hátra: neked kell elkészítened. Mivel a sós vajaskiflinél nincs csodálatosabb, érdemes ezzel kezdeni. Egyszerű, kelt tésztás receptről van szó, mégis van itt valami, amitől tökéletes lesz az állaga - mégpedig az, ha vízgőzben sül. Ezt pedig - gőzölős sütő híján - a következőképpen érhetjük el: amíg kel a tészta, a sütőt előmelegítjük 200 fokra, az aljába bekészítünk egy fémedényt, és mielőtt betolnánk a kiflikkel megpakolt tepsit, a felforrósodott edénybe egy deci forró vizet öntünk, és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját. Az így keletkezett gőzben sült kiflik kívül ropogósak, belül foszlósak lesznek - vagyis pont olyanok, amiről álmodtunk!

Sós vajaskifli (Fotó: Vidék íze)
Sós vajaskifli (Fotó: Vidék íze)

Így készül a foszlós sós vajaskifli

Hozzávalók (8 darabhoz):

  • 50 dkg finomliszt
  • 2 teáskanál só
  • 3 evőkanál tejföl
  • 5 dkg olvasztott vaj
  • 2,5 dkg friss élesztő
  • 2 dl víz
  • nagy szemű só a tetejére

 

Elkészítése:

  1. Egy nagy tálba szitáljuk a lisztet, összevegyítjük a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet, a tejfölt és az olvasztott vajat, végül rámorzsoljuk az élesztőt. Kézzel vagy géppel dagasztani kezdjük.
  2. A kenyértésztánál kissé lágyabb, de nem ragacsos tésztát dagasztunk. Amikor már nem ragad a tálhoz vagy a kezünkhöz, kelesztőtálba tesszük, lefedjük, és 45 perc alatt hagyjuk a duplájára nőni.
  3. A megkelt tésztát óvatosan ráfordítjuk a vékonyan belisztezett gyúródeszkára vagy munkapultra. Kiütögetjük belőle a levegőt, és 8 egyforma darabba vágjuk. Egyesével gömbölyítjük, majd konyharuhával letakarva 10-15 percig pihentetjük.
  4. Ismét vékonyan belisztezzük a munkafelületet, és megformázzuk a kifliket. Ehhez a gömböket vékony háromszögekké nyújtjuk, majd a szélesebb oldalánál kezdve feltekerjük, kissé meghajlítjuk, így alakul ki a klasszikus kifliforma.
  5. Sütőpapírral beborított sütőlemezre fektetjük, egymástól legalább 5-6 cm távolságra.
  6. Letakarjuk, és 25-30 percig kelni hagyjuk. Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, és az aljába bekészítünk egy fémedényt.
  7. A megkelt kifliket lepermetezzük kevés hideg vízzel, megszórjuk nagy szemű sóval, és a tepsit a forró sütőbe rakjuk.
  8. A fémedénybe egy deci forró vizet öntünk, és gyorsan becsukjuk a sütő ajtaját. A kifliket 20-25 perc alatt aranybarnára sütjük.
  9. Kivesszük a fémedényt, elzárjuk a sütőt, az ajtaját fakanállal kitámasztjuk, és a kifliket még 5 percig a sütőben hagyjuk. Végül rácsra tesszük, és ismét lepermetezzük kevés hideg vízzel.

(Recept és fotó: Vidék íze magazin)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.