A különböző grillező eszközök mellett hazánkban óriási népszerűségnek örvend a bográcsozás és a tárcsán sütés. De vajon mi a különbség a kettő között? Hogyan főzzünk bennük, hogy tökéletesek legyenek az ételek. Összegyűjtöttünk minden fontos tudnivalót. Íme!
Legutóbb a kezdő grillezőknek segítettünk néhány hasznos tippel, most pedig a kezdő bográcsozók kedvéért gyűjtöttük csokorba a legfontosabb tudnivalókat és az alapszabályokat, amelyeket persze a gyakorlattal rendelkezőknek sem árt felidézni és észben tartani!
A felfelé szélesedő, ún. alföldi bográcsban mindent megfőzhetünk, amit fazékban szoktunk. Többek között slambuchoz, birkapörkölthöz is ez a legjobb. A felfelé szűkülő bajai bogrács ideális halászlé készítéséhez, mert ebben a lé kisebb felületen tud párologni, így nagyon magas hőfokon, hosszabb ideig főhet benne a hal anélkül, hogy szétesne. Az öntöttvas bográcsnak nagyon jó a hőátadó képessége és nem kényes, de vásárlás után ki kell égetni, majd minden használat után azonnal megtisztítani és zsiradékkal vékonyan bekenni, hogy ne rozsdásodjon. A rozsdamentes acél és a zománcozott vas bogrács mindenhez megfelel, ráadásul könnyen tisztán tartható. A kínálatból az utóbbinak a legkedvezőbb az ára, viszont sérülékeny a bevonata.
Ha megvan a megfelelő edény, neki is kezdhetünk a tűzrakásnak. Kell hozzá egy kis rutin és bizony érdemes szem előtt tartani, hogy viszonylag időigényes feladat. Tűzrakásra szélcsendes helyet válasszunk, és ne felejtsük el, hogy tűzgyújtási tilalom idején a saját kertünkben sem szabad főzőcskézni vagy sütögetni!
A láng ne érjen hozzá a bogrács aljához és ne is legyen szélesebb, máskülönben minden odaég. A legjobb az egyenletesen izzó, forró parázs, amelyen csak kevés faág tüze pislákol. El kell találni azt is, hova lógatjuk a bográcsot: a magasra akasztott edényben lassabban fő az étel, míg a tűzhöz túl közel gyakori keverés mellett is odakozmálhat.
Újonc bográcsozóként egyszerű ételekkel gyakoroljunk, ne kísérletezzünk különböző főzési időket igénylő alapanyagokkal. Kezdjük a pörkölttel, gulyáslevessel, lecsóval, slambuccal vagy paprikás krumplival – ezeknél könnyen kitapasztalhatjuk, mennyi idő alatt és milyen tűz mellett fő meg a legjobban a hús, a paprika, a paradicsom, a hagyma. A hagyományos magyar ételek után ihletet meríthetünk más nemzetek paraszti konyhájából, megpróbálkozhatunk például az ír marharaguval (Irish stew) vagy mexikói babos ételekkel, például a chili con carnéval!
A bográcshoz hasonlóan könnyen süthetünk tárcsában is, amely eredetileg boronatárcsából készült. A boronatárcsát annak idején arra használták, hogy társaival együtt az aratás és a szalma betakarítása után a tarlóhántást és tarlóápolást elvégezzék. A nem egészen lapos tárcsát a mezőgazdasági kellékből gasztronómiai szakeszközzé való előrelépés során több módon is átalakítják. Először is behegesztik a tárcsa közepén lévő lyukat, majd felcsiszolják, s olyan formára hozzák, hogy a tűz fölé lehessen tenni. Ennek megoldásaképp kaphat a tárcsa lábakat, furatokat, amelyekkel – mint egy bogrács – a tűz fölé lógatható, illetve ha a grill keretei illeszkednek a tárcsához, akkor csupán fülek kerülnek rá. Olyan boronatárcsa is kapható, amelyet több módon is használhatunk, mivel a lábait könnyűszerrel kicsavarhatjuk a tárcsa alján lévő menetből.
A tárcsa formája leginkább egy enyhe ívű wokra emlékeztet, így felhasználása is magában hordoz egy keveset a wok adta lehetőségekből. Szélein nagyon jól süthetőek a különféle húsok és szeletelt zöldségek, az enyhén lejtő tárcsa közepében összegyűlő olajban más finomságokat süthetünk, például a húshoz köretnek kínált krumplit. A grillel ellentétben a tárcsán szaftosabbra sül a hús, nem szárad ki, és nagyon jól lehet benne kisebb-nagyobb adag egytálételeket is készíteni. Kedvelt a tárcsán készített slambuc, túrós csusza vagy épp a krumplis tészta is. A tárcsában bármilyen fogást megsüthetünk bő olajban: krumplit, bundázott húsokat, fasírtot, panírozott zöldségeket, lepcsánkát vagy akár lángost is süthetünk benne! A grillvacsora végén akár a desszertet is elkészíthetjük a tárcsában: süthetünk bundázott gyümölcsöket, különféle fánkokat is, amelyet a tűz melegétől olvadt csokoládéval meglocsolva is kínálhatunk.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.