Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros) recept
Töltött szalagos fánk (csokis, vaníliás, lekváros)
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Alapételek

Dzsindzsa erdőn, mezőn: füstöltél már borókán padlizsánt? Ha nem, akkor itt az ideje!

Megyeri Sárát már biztosan ismeritek, hiszen a Mindmegette több videót is forgatott vele. Dzsindzsa akkor a Vértesben barangolva mutatta meg több ízben is, hogy mire használhatjuk a mezőről saját kezűleg begyűjtött növényeket, vagy azok termését. Következő közös videókban a borókáé lesz a főszerep, hiszen padlizsánt fogunk rajta füstölni, az alapanyagok egy részét pedig a szabadban gyűjtjük össze.

Ha ennél valami jó füstölt ételt, amit a konyhában is el tudsz készíteni, de nem szeretnéd, hogy a húsé legyen a főszerep, akkor szerezz be egy kevés padlizsánt, boróka ágat, borókabogyót, rizst és persze egy kis sót, na meg egy kevés fokhagymát és olajat. A többi pedig már a sütő feladata.
Kíváncsi vagy, hogyan lesz mindebből borókán füstölt padlizsán? Akkor nézd meg az alábbi videót, ha pedig még részletesebben elmerülnél a témában, akkor több mint 40 izgalmas vadon termő növény felhasználását megtalálhatod receptekkel együtt Dzsindzsa Ehető erdő című könyvében.

Ne hagyd ki a következő Dzsindzsa epizódot sem, hiszen akkor gin tonic-ot fogunk készíteni a maradék borókabogyó felhasználásával.

Tudtad?

Oszlopos termetű változatait kertekben dísznövénynek ültetik. Régóta használják fűszernek, főznek belőle lekvárt és borókapárlatot, és felhasználják a gin, jenever ízesítésére is. Olaját és a zöld részek lepárlása után fennmaradó kátrányt már az ókori Egyiptomban is használták a balzsamozó szerekben – az olajat gyógyításra is. Ma rovarriasztó szerek és illatszerek alapanyaga.

  • gazdag antioxidánsokban
  • erős antibakteriális tulajdonságokkal rendelkezik
  • vizelethajtó
  • fájdalomcsillapító
  • gyulladásgátló
  • segíti az emésztést

Ha veseproblémával küzdesz, ne fogyassz belőle túl sokat! Mielőtt borókát ennél, mindenképpen konzultálj a háziorvossal. Érvényes ez az összes borókabogyós étrend-kiegészítőre is.

Füstöltél már borókán padlizsánt? Ha nem, akkor itt az ideje! /Fotó: Mindmegette
Füstöltél már borókán padlizsánt? Ha nem, akkor itt az ideje! /Fotó: Mindmegette

KÖNYV AZ EHETŐ ERDŐRŐL – SZEZONÁLIS KINCSEK A TERMÉSZETBŐL

Melyik az a gyümölcs, ami minden parkban terem, mégis Iránból importálják? Hogyan lesz izgalmas fogás a salátaboglárkából? Milyen íze van a hagymaszagú kányazsombornak? Ez csak néhány azokból a kérdésekből, amelyekre választ kaphatunk Bózsó Gyula erdész és Megyeri Sára „dzsindzsász”, azaz vadnövény-gasztronómiával foglalkozó újságíró Ehető erdő című kötetéből.

Megyeri Sárával a Mindmegette több videót forgatott. Sorozatunkban Sára a Vértesben barangolva mutatta meg, hogy mire használhatjuk a mezőről saját kezűleg begyűjtött növényeket. Kiderült például, hogyan kell kiszárítani a kedvenc zöldfűszereinket, az oregánót, a kígyóhagymát, a csalánt és a mentát, készített nekünk csipkebogyólekvárt, és elárulta azt is, mit kezdhetünk a mezei szamócával.

IZGALMAS RECEPTEK OTTHONRA

A videók mellett most már az Ehető erdő is segít abban, hogy a saját kosarunkkal elindulva, a saját konyhánkban próbáljuk ki a különleges, rendkívül értékes alapanyagot, amelyekért csak kíváncsisággal és jóleső fáradtsággal kell fizetni. A könyv karácsonyra is tökéletes ajándék, és hogy még inkább kedved kapj, mutatunk egy izgalmas receptet is.

Ajánljuk még:

 

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.