Klasszikus kuglóf
Klasszikus grízgaluska leves
Babgulyás
Mézes-mustáros csirkemell
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Mákos guba
Vadas marha
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Zsemlegombóc
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Tárkonyos csirkeraguleves
Kínai szezámmagos csirke
Finomfőzelék
Körömpörkölt csülökkel
Káposztás tészta egyszerűen
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Dubarry-csirkemell
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Alapételek

Így lesz tökéletes a hollandi mártás - alaprecepttel!

Egy jó mártással feldobhatjuk a legegyszerűbb sültet és a párolt zöldséget is, és igazi konyhaművészeti remekeket alkothatunk, így nem árt, ha ismerünk néhányat. A négy alapmártás közül az egyik legkedveltebb és legegyszerűbb a hollandi szósz, ami tényleg számos ételhez passzol. Következzen az alaprecept, és néhány olyan fogás, amit tökélyre fejleszt a hollandi!

A francia konyha által használt több száz féle mártást a 19. században Antonine Careme (a királyok séfje, a séfek királya) rendszerezte, és alkotta meg a négy alapmártás kategóriáját. A négy alap-, más néven anyamártás négy alap összetevőt tartalmaz: tejet, világos alaplevet, vajat és sötét alaplevet.

Ezek közül az egyik legkedveltebb egyértelműen a hollandi mártás, amely felvert mártás, meleg majonéz, vajszósz neveken is ismert, és tojássárgájából, vajból, egyes receptek szerint tejszínből készül, vízgőz fölött.

A spárga hollandi mártással igazi klasszikus
A spárga hollandi mártással igazi klasszikus
Mártásvariációk hollandi alapmártásból:

Beárni mártás: tákonnyal, tárkonyecettel, vagy ha bárányhoz adjuk: mentával
Firenzei mártás: parajpürével
Máltai mártás: narancslével és blansírozott narancshéjjal

Alaprecept:

Hozzávalók:
12 dkg olvasztott vaj
2 tojássárgája
csipet só
fehérbors

Elkészítés: A tojássárgáját vízfürdő felett sózzuk. Vannak, akik egy kanál hideg vizet vagy tejszínt adnak hozzá. Lassan, folyamatos habverős keverés mellett, nehogy rántottát kapjunk, hozzáadjuk az olvasztott vajat. Addig keverjük, amíg besűrűsödik. Borsozzuk, tehetünk hozzá kevés frissen facsart citromlét és jó minőségű fehérbort is. Meleg fürdőn tartjuk tálalásig.

TOVÁBBI RECEPTEK HOLLANDI MÁRTÁSSAL >>>
A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.