Gesztenyés bejgli recept
Gesztenyés bejgli
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral recept
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Mákos guba  recept
Mákos guba
Elronthatatlan kocsonya  recept
Elronthatatlan kocsonya
Hagyományos kókuszkocka recept
Hagyományos kókuszkocka
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal recept
Klasszikus paprikás krumpli lecsókolbásszal
Ünnepi francia pirítós recept
Ünnepi francia pirítós
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Alapételek

Így készíts tökéletes pizzaszószt házilag

Számodra mitől tökéletes egy pizza? A saját kezűleg dagasztott, kívül ropogós, belül puha tésztától? Vagy a kedvenc feltétedtől és a rajta olvadozó sajttól? A szósz talán eszedbe sem jut, pedig korántsem mellékes.

Hozzávalók

A receptek a pizzaszósz elkészítésének leírásakor általában beérik a hozzávalók felsorolásával, nem foglalkoznak velük behatóan. A lényeg azonban a részletekben rejlik.

Paradicsom: Nyáron magától értetődik, hogy a pizzaszósz zamatos, nap érlelte piros bogyókból készül. Legalkalmasabb a húsos San Marzano és Lucullus fajta. A gömbölyű végükön kereszt alakban bevágott paradicsomokat a szárvégek kimetszése után dobd előbb forró vízbe 30-60 másodpercre, majd egy tál jeges vízbe, és húzd le a héjukat. Végül negyedeld őket, távolítsd el a magos részüket, a húsukat pedig darabold fel.
Idényen kívül hámozott vagy passzírozott konzerv paradicsomból főzz házi szószt, ezek sokkal jobb ízűek, mint az üvegházi termés és megkímélnek a pepecselős hámozástól.
A paradicsompürét természetes ízfokozóként használhatod, de mértékkel adagold, mert nagyon erőteljes aromája van.

Zöldfűszerek: Vedd figyelembe, hogy az olaszos jelleget kölcsönző oregánó szárítva markánsabb, mint a friss, a frissen aprított bazsalikom viszont jobban kibontakoztatja az aromáját, mint a szárított.
Olívaolaj és vaj: Tévedsz, ha azt hiszed, hogy mindenbe kizárólag olívaolaj kell, ami olasz. A klasszikus szószokat nem véletlenül készítik vajjal, amiből egy kevés is képes tökéletesíteni az ízeket.
Hagyma és fokhagyma: Kockázd egészen apróra, és vajon párold meg! Már az illata is ínycsiklandó.
Parmezán: Ez a glutamátban gazdag kemény aromás sajt az umamit képviseli, vagyis az ötödik ízt az édes, a sós, a keserű és a savanyú után. A japánok szerint az umami életre kelti az ételek természetes ízét.
Csilipehely: Egy csipetnyivel tüzesebbé teheted a szószt. Nyugodtan elhagyhatod, ha nem szereted a csípőset.
Cukor vagy méz: Ellensúlyozzák a paradicsom savasságát. Édesítőket csak a főzés legvégén adj a szószhoz!

Vegán vagy?

Vaj helyett használj kicsit több olívaolajat, méz helyett pedig cukrot vagy agávészirupot, ha az étrendedben mellőzöd az állati eredetű termékeket. A reszelt parmezánt is helyettesítheted és nem kell lemondanod az umami élményről sem, ha finomra őrölsz 1 csésze nyers kesudiót, 2 ek sörélesztőpelyhet és 1/2 tk tengeri sót, majd 1/4 tk fokhagymaport és 1/2 tk hagymaport keversz hozzá. Befőttesüvegben tárold a hűtőben.

Turmixolni vagy hosszan főzni?

5 percbe sem telik, és kész a pizzaszósz – hála a turmixgépnek vagy a botmixernek. A hagyományos főzős módszer időigényes, viszont maximálisan kihozza az ízeket. Próbáld ki mindkettőt!

Tárolás, tartósítás

A frissen készített pizzaszósz maradéka befőttesüvegben kb. 1 hétig tartható el a hűtőben. Pizzán kívül más tésztákhoz vagy mártogatósnak is kitűnő. Ha nem fogy el ennyi idő alatt, akkor kis adagokban fagyaszd le jégkockatartóban vagy szilikon muffintepsiben, és 3 hónapon belül használd fel.

Paradicsomszezon idején érdemes nagyobb mennyiséget főzni a kedvenc pizzaszószodból. Légmentesen lezárt, bontatlan csatos vagy csavaros üvegekben 6-12 hónapig eláll.

Alternatívák

A változatosság kedvéért a paradicsomos szószt lecserélheted bársonyos hollandi mártásra vagy valamilyen házi készítésű pestóra . Tekints túl a pizza peremén, és kísérletezz bátran más pizzaszószokkal is!

A MEGUNHATATLAN PARADICSOM - 300 SZUPER VÁLTOZATOS RECEPT >>>

A LEGJOBB RIZOTTÓ RECEPTEK EGY HELYEN >>>

ISTENI OLASZOS FOGÁSOK >>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.