A jó bodzaszörpnek intenzív, üde íze van, és magában hordozza a korai nyár minden napsütését és boldogságát.
Imádom a bodzaszörpöt, szerintem nincs annál finomabb a világon, de bevallom, ittam már házilag rémes változatokat! A jó szörpnek ugyanis intenzív, üde íze van, és magában hordozza a korai nyár minden napsütését és boldogságát. Az igazság azonban sajnos az, hogy igazán friss bodza ízt csak igazán friss szörppel tudunk elérni, úgyhogy bármilyen ügyesek is vagyunk, a télire eltett változat sosem lesz annyira jó, mint a friss. Ezt a problémát azok tudják a legjobban orvosolni, akiknek esetleg van egy nagy fagyasztóládája, és tartósítószeres bodzaszirup helyett adagonként lefagyasztják a szörpöt, így egész télen élvezhetik. Félre értés ne essék, nem rossz a télire eltett bodzaszörp sem, de a friss változat íze utolérhetetlen.
Én szeretem, ha a szörpöm nem csak citromízű, így mindig mindenféle más citrusfélét is beleteszek, a komplexebb és izgalmasabb íz élményért. Ha tovább kísérleteznél, a menta vagy a gyömbér is remekül illik bele!
Mielőtt nekiállnál, íme pár jótanács:
A bodzát sose forgalmas utak mellől szedd, és ne is a növény legaljáról, hiszen ki tudja milyen állat használta mellékhelyiségnek azt a szegény bokrot.
Ne eső után szüretelj, mert a víz kimossa az illóolajakat a virágokból.
A virágokat minél hamarabb használd fel, és ha megbízható helyről szüretelted őket, ne mosd meg, viszont nézd át, van-e rajtuk bogár, vagy valami egyéb oda nem illő dolog.
Ha már nagyon szezon vége van, és elnyíltak a virágok, nem lesz igazán finom a szörpöd.
A bodzaszörp akkor tökéletes, ha intenzív az íze, az íze pedig akkor intenzív, ha nem hígítod agyon vízzel, ezért annyi cukrot tegyél hozzá, hogy legfeljebb 2-3szoros vízmennyiség kelljen bele, nem több.
A friss bodzaszörp legfeljebb 2-3 hétig áll el hűtőben, utána elkezd erjedni.
Hozzávalók:
5 l víz
1 kg cukor (ez nagyon ízlés függő, próbálgasd, hogy neked hogy a legjobb!)
20 bodzavirág fej, lehet több is, tiszta levegőjű, nem forgalmas környék mellől szedve
1/2 tk citromsav
2 narancs, megmosva, karikákra vágva
2 citrom, megmosva, karikákra vágva
1 lime, megmosva, karikákra vágva
Elkészítése:
Mosd ki a befőttes üveget, rettentő alaposan.
Tedd bele a bodzavirágot, majd szórd rá a cukrot és a citromsavat.
Jöhetnek a citrusfélék, majd az egészet öntsd fel felforralt, majd lehűtött, vagy szűrt vízzel.
Hagyd békén és naponta egyszer óvatosan keverj rajta egyet.
Két nap múlva kóstold meg, és ha nem elég savanyú, karikázz bele még citrusokat.
3 nap elteltével szűrd le a szörpöt, töltsd üvegekbe és felhasználásig tárold a hűtőben.
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.