Nos, a humusz nem humusz két alapvető hozzávaló, a csicseriborsó és a tahini nélkül. A csicseriborsó az egyik legegészségesebb hüvelyes, vegánoknak már-már kötelező táplálék. Magas fehérje és rosttartalma mellett szabályozza az étvágyat, helyén tartja a vércukor szintet, segíti az emésztést, hozzájárul a rák és szívproblémák megelőzéséhez. A tahini pedig nem más, mint a szezámmag darált pasztája. Nem mondom, hogy a sarki közértben kapsz, de közel-keleti delikáteszek mellett a nagyobb hiperek nemzetközi részlegén is meg tudod vásárolni. A tahininek igen magas a zsír és kalóriatartalma, így nem érdemes a TV előtt nyalogatni, mint a nutellát, de számos, élettani szempontból hasznos tulajdonsággal bír. Antibakteriális hatású, diabétesz, rák és szívproblémák megelőzéséhez kimondottan ajánlják a fogyasztását, gyulladáscsökkentő, emellett számos vitamint és ásványi anyagot tartalmaz. Rendkívül sokoldalú paszta, hiszen neutrális íze miatt sós ételek mellett remekül felhasználható különböző süteményekhez és édességekhez.
Van, aki kicsit rusztikusabban szereti a humuszt (Cipruson például úgy készítik), én inkább a sima, úgynevezett „izraeli-stílusú” homogén püré verzióra esküszöm. Az ételt el tudod készíteni száraz csicseriborsóból, ez a legfinomabb változat, de ennek elkészítése tart a legtovább. Hétköznapokon azonban, vagy ha váratlanul beállít hozzád pár vendég, konzervből is nagyon finom, és úgy tényleg 10 perc alatt megvan!
Amit jó tudnod az, hogy a humusz akkor lesz igazán jó, ha ROMMÁ FŐZÖD a csicseriborsót! Ez bizony időigényes, így ha van kuktád, nem árt bevetned, nekem nincs, és így simán főzőcskézem a kis hüvelyeseimet 2.5-3 órát, mire annyira puhák lesznek, hogy ha két ujjal megfogok egyet, az a kezem között szétesik. Apró titokként azt is elárulom neked, hogy ha konzervből készíted, és van 30 extra perced, érdemes a konzervet fél órát főzni vízben. Ez a munkafázis két dologra is jó. Egyrészt kifőzni a csicseriborsóból a „konzerv ízt”, másrészt tovább puhítja, hiszen konzervbe nem pépesen kerülnek a babfélék.
Ha már „penge” vagy humuszban, jó, ha tudod, hogy rengeteg módon ízesítheted! Készül változat sült paprikával, sütőtökkel, édes burgonyával, curryvel, avokádóval sőt, kipróbálhatód bab és lencsefélékből is!
Sok recept írja- tévesen-, hogy a humuszba kell olíva olaj. Pedig nem kell, azt csak a tálaláskor öntjük rá, akkor azonban igen gazdagon!
Persze már várom a kérdést, hogy minek házilag készíteni a humuszt, amikor már szó szerint minden közértben kapsz. Hát, több okból is. Egyrészt a bolti humusz telis-tele van oda nem illő hozzávalókkal. Citrom helyett kellemetlen ízű citromsavval, gyakran olcsó szójával „gazdagítva”, ilyen-olyan adalékokkal és tartósítószerrel. Az íze emellett köszönőviszonyban sincs azzal, amit otthon készítesz, így, miután a konzerv csicseriből készült változat tényleg 10 perc alatt megvan, indokod nem marad, amiért érdemes lenne a gyári vackot enned!
Egyetlen dologra érdemes ügyelni csupán: miután a saját verziódban nincs tartósítószer, vedd figyelembe, hogy nem áll el 2-3 napnál tovább, így ha egy mód van rá, ennyi idő alatt mindenképp egyétek meg!
És akkor a recept.
1 konzerv csicseriborsó vagy 100g száraz csicseriborsó
1-2 gerezd fokhagyma
3 púpozott ek tahini (tehetsz bele bátran többet!)
1 ek citromlé
csipet római kömény
só
olívaolaj a tálaláshoz
köretnek: házi pita - itt a tuti recept hozzá!
1. Áztasd a nyers csicseriborsót hideg vízbe éjszakára.
2. Végy egy lábast, töltsd meg vízzel és adj hozzá egy csapott teáskanál szódabikarbónát. A szódabikarbóna által biztosított lúgos közegben a csicseriborsó héja ugyanis jobban puhul. Főzd a csicserit 2-2.5 óra alatt pépesen puhára, de ha sok időd van, főzheted akár 4 órán keresztül. Közben ügyelj arra, hogy a víz ne fusson ki (A szódabikarbóna miatt habzani fog!), és az elpárolgott vizet rendszeresen pótold.
3. Ha konzervvel dolgozol, amit át akarsz főzni, főzd 30 percig, és kész.
4. A már puha csicserit vagy az előzőleg leöblített konzervet tedd robotgépbe a tahinivel, citromlével, sóval és római köménnyel majd turmixold masszává. Ha túl sűrű, adj hozzá kevés vizet, de nagyon óvatosan, hiszen nem jó, ha a humusz túl sűrű, de ha túlhigítod vízzel, ízetlen lesz!
5. Fontos, hogy folyamatosan kóstolgass, mert ennél az ételnél a nüanszokon áll vagy bukik minden!
6. A fokhagymát nyomd össze és csak a mixelés végén keverd a krémbe.
7. A már kész masszát terítsd szét egy lapos tányéron, locsold gazdagon olíva olajjal és szórd meg pirospaprikával.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.