A görög pita ugyanis tejjel készül, ettől tömörebb, puhább és teljesen más az állaga mint annak, ami a sarki török büfésnél kapható. Érdemes otthon is nekifogni a kissé kalácsszerű, puha kenyérkorongok sütésének, és ettől a gyrosozás egy csapásra valódi nyári emlékeket idéző élménnyé válik. A pitákból készítsünk jó sokat, hiszen remekül fagyaszthatók, így amikor ismét kedvünk támad hozzá, elég csak kihúzni a mélyhűtőből, felolvasztani és már fogyaszthatjuk is!
1. Futtasd fel az élesztőt langyos, de 40 fokosnál nem melegebb tejben, amihez hozzáadtad a cukrot, kb. 20 perc alatt.
2. Tedd egy tálba a lisztet, a vizet, a sót, az olajat és a felfuttatott élesztőt, majd gyúrd alaposan össze. Takard le a tálat és keleszd meleg helyen kb. 2 órán keresztül, míg a duplájára nem nő.
3. A joghurtszószhoz keverd a joghurtba az olajat, a sót és a fokhagymapréssel összenyomott fokhagymát. Tedd félre.
4. Gyúrd át a pita tésztát, és oszd 6 db kb. 100 g-os darabra. Formázz belőlük gombócokat, majd nyújtsd őket 3-4 mm vastag korongokká.
5. Melegíts egy vastag fenekű serpenyőt közepesen forróra. Tedd bele a pitát és süsd az egyik oldalát, amíg elkezd színt kapni, kb. 3 percig. Ekkor fordítsd meg, és tégy így a másik oldallal is. Ügyelj arra, hogy a pita belseje alaposan átsüljön.
6. Tálald azonnal, vagy tárold szobahőmérsékleten kenyérzsákban 2 napig, esetleg fagyasztóban 3 hónapig.
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.