Madártejszelet recept
Madártejszelet
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Finomfőzelék recept
Finomfőzelék
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Mákos guba  recept
Mákos guba
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Minestrone recept
Minestrone
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
Alapételek

Így készül az autentikus görög pita

pita
A gyrost mindenki imádja, ám itthon szinte kizárólag a „zsebes pitás” változattal találkozunk. Aki azonban evett már görög nyaralásán a kedvencéből tudja, hogy ott egész másfajta lapos kenyérbe tekerik a hozzávalókat.

A görög pita ugyanis tejjel készül, ettől tömörebb, puhább és teljesen más az állaga mint annak, ami a sarki török büfésnél kapható. Érdemes otthon is nekifogni a kissé kalácsszerű, puha kenyérkorongok sütésének, és ettől a gyrosozás egy csapásra valódi nyári emlékeket idéző élménnyé válik. A pitákból készítsünk jó sokat, hiszen remekül fagyaszthatók, így amikor ismét kedvünk támad hozzá, elég csak kihúzni a mélyhűtőből, felolvasztani és már fogyaszthatjuk is!

Hozzávalók (6 darab pitához):

  • 350 g liszt (lehet finomliszt, kenyérliszt vagy a kettő keveréke)
  • 140 ml tej
  • 100 ml víz
  • 1 ek oliva olaj
  • 30 g élesztő
  • 1 csapott tk cukor
  • 8 g só

Elkészítése:

1. Futtasd fel az élesztőt langyos, de 40 fokosnál nem melegebb tejben, amihez hozzáadtad a cukrot, kb. 20 perc alatt.

2. Tedd egy tálba a lisztet, a vizet, a sót, az olajat és a felfuttatott élesztőt, majd gyúrd alaposan össze. Takard le a tálat és keleszd meleg helyen kb. 2 órán keresztül, míg a duplájára nem nő.

3. A joghurtszószhoz keverd a joghurtba az olajat, a sót és a fokhagymapréssel összenyomott fokhagymát. Tedd félre.

4. Gyúrd át a pita tésztát, és oszd 6 db kb. 100 g-os darabra. Formázz belőlük gombócokat, majd nyújtsd őket 3-4 mm vastag korongokká.

5. Melegíts egy vastag fenekű serpenyőt közepesen forróra. Tedd bele a pitát és süsd az egyik oldalát, amíg elkezd színt kapni, kb. 3 percig. Ekkor fordítsd meg, és tégy így a másik oldallal is. Ügyelj arra, hogy a pita belseje alaposan átsüljön.

6. Tálald azonnal, vagy tárold szobahőmérsékleten kenyérzsákban 2 napig, esetleg fagyasztóban 3 hónapig.

5 ELLENÁLLHATATLAN LEPÉNYKENYÉR, AMIT EL KELL KÉSZÍTENED HÁZILAG!>>>

ÍGY KÉSZÜL A TÖKÉLETES GÖRÖG SALÁTA>>>

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.