Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Intelligens krémes recept
Intelligens krémes
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Avokádókrém recept
Avokádókrém
Fahéjas tekercs (cinnabon) recept
Fahéjas tekercs (cinnabon)
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Édes bundás kenyér (french toast) recept
Édes bundás kenyér (french toast)
Hagymás rostélyos  recept
Hagymás rostélyos
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Túróval töltött zsemle recept
Túróval töltött zsemle
Mákos guba  recept
Mákos guba
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék recept
A legfinomabb sárgaborsó-főzelék
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen recept
Birsalmasajt tartósítószer-mentesen
Alapételek

Indul a kertiparti-szezon: melyik grillsütő a legjobb?

Végre eljött az idő, hogy megnyissuk a grillszezont! Ahhoz, hogy a szabadban sütögetett ételekkel elkápráztassuk a családot és a vendégeket, meg kell találnunk hozzá a tökéletes eszközt. Szakértő tanácsaival segítünk a megfelelő grillsütő kiválasztásában.

A jó idővel együtt beköszöntött a kerti partik és a szabadban sütögetés ideje. Ahhoz, hogy a kinti ételkészítés kellemes élmény legyen, elengedhetetlen a megfelelő sütőberendezés kiválasztása. Szakértőnk, Lovas József, a Grilltársaság Kft. ügyvezetője segítségével összegyűjtöttük a különböző típusú grillsütők előnyeit és hátrányait, amelyek ismeretében megtalálhatjuk a számunkra ideális eszközt.

A tökéletes grillpartihoz tudatosan kell kiválasztani a megfelelő sütögetőt (Fotó: Shutterstock)
A tökéletes grillpartihoz tudatosan kell kiválasztani a megfelelő sütögetőt (Fotó: Shutterstock)

Mielőtt véletlenszerűen kiválasztanánk a boltban vagy a webáruház oldalán egy grillsütőt, érdemes magunkban feltenni és megválaszolni az alábbi kérdéseket:

  • Mennyi hely áll a rendelkezésünkre?
  • Mennyi pénzt szánunk a grillsütőre?
  • Milyen gyakran fogjuk használni?
  • Milyen ételeket szeretnénk készíteni?
  • Milyen méretű a család, a baráti társaság?

Ha megvannak a válaszok, érdemes közelebbről is megismerkedni a szabadtéri grillsütők különféle változataival. „A grillezés és a barbecue-zás magas szintű műveléséhez elengedhetetlenek a megfelelő eszközök. Az nem elég, hogy egy nyitott rács alá faszenet szórunk, majd meggyújtjuk, és már indulhat is a sütögetés. A grillsütő mindig legyen fedett, hogy a sütési hőmérsékletet szabályozni tudjuk” – tanácsolja kezdésként Lovas József. – „A grillsütők három nagy családját különböztetjük meg az alapján, hogy milyen tüzelőanyagot használunk. Itthon a legelterjedtebbek a faszénnel működő grillek, a másik csoportot a gázzal, a harmadikat az elektromos árammal működő grillsütők alkotják. Valamennyi típus alkalmas grillezésre és az ételek barbecue-technikával történő elkészítésére is, de mindenkinek a lehetőségeihez, az adottságaihoz kell igazítania a választást.”

Szabadtéri grillsütőtípusok:

Gázgrill – a gombnyomásra sütögetőknek

Legfőbb erénye a kényelmes, egyszerű használat, rövid idő alatt elkészíthetjük vele az ételeket. A begyújtása gyerekjáték, „tiszta munka”, a sütési hőmérséklet gyorsan elérhető, így azonnal, gombnyomásra megkezdhetjük vele a sütögetést. A gázüzemű grill kiválóan tartja a hőt, és pontosan szabályozhatjuk rajta a hőfokot, így kisebb eséllyel égetünk el rajta egy nagyobb darab húst. Miután parázs és hamu a gázgrill esetében nem keletkezik, a készülék tisztítása is jóval könnyebb, mint a faszenes változaté.
Ugyanakkor a vásárlásánál érdemes belekalkulálni, hogy az ételeknél elmarad a megszokott, tipikus faszénaroma, igaz, a füstös íz a megfelelő kiegészítők használatával – például különböző aromákkal átitatott faforgáccsal – elérhető. Hátrányként kell számolnunk azzal is, hogy a sütő használata helyhez kötött, a mozgatása körülményes; leginkább teraszon, erkélyen használható. A gázpalackok beszerzése sem egyszerű, cseréjük csak speciális kereskedésekben, üzemanyagkutaknál megoldható.

Hordozható faszenes grillsütő – a füstös ízhez ragaszkodóknak

Tökéletes választás azoknak, akik minden kirándulásra magukkal viszik kedvenc berendezésüket, hogy már ébredés után azon készítsék el a virsliből, tojásból és friss, roppanós zöldségekből álló reggelijüket. A hordozható grillek kifejezetten apró ételek elkészítésére alkalmasak, egyszerűek és praktikusak. Legnagyobb előnyük, hogy azok számára is lehetővé teszik a szabadban történő sütést, akik nem rendelkeznek udvarral, kerttel. Segítségükkel kempingben, erdőben a kijelölt helyeken, táborban és vízparton is átélhetjük a grillezés különleges hangulatát, és élvezhetjük a jellegzetesen füstös ízű ételeket. A típus kis méretének köszönhetően helytakarékos, és egyszerűen mozdítható. Emellett általában olcsóbbak, mint a gázzal működő vagy elektromos társaik.
Viszont a hordozható grill beszerzésénél ajánlott figyelembe venni, hogy a gyújtási idő és a megfelelő hőmérséklet elérése hosszabb ideig tart, továbbá azt is, hogy ennél a változatnál a hőszabályozás nehezebb (nincs lehetőség precíz hőmérséklet-beállításra), ezenkívül a tisztítására is több időt kell szánni. A füst- és szén-dioxid-kibocsátással pedig a környezetre gyakorolt hatása sem éppen pozitív.

Egy parányi erkélyen is átélhető a grillezés élménye (Fotó: Shutterstock)
Egy parányi erkélyen is átélhető a grillezés élménye (Fotó: Shutterstock)

Elektromos grill – a kényelmet és higiéniát kedvelőknek

A parázson sütögetés hangulata, a szabad tűzön sült ételek íze semmihez sem hasonlítható, de ha nem akarunk a tüzelőanyag beszerzésével, a begyújtással, a füstképződéssel és a parázsra várakozással bajlódni, válasszunk elektromos grillsütőt. Miután bel- és kültéren is használható, a grillparti az időjárás miatt biztosan nem marad el. Ez a változat nem füstöl, nem hagy maga után erősebb szagokat, így működtethető a lakásban vagy az erkélyen. Az elektromos grill kisebb a faszenes társainál, helytakarékos, a használata egyszerű, hiszen a hőfokot kapcsolók segítségével állíthatjuk be. A készülék csendes, higiénikus, könnyen tisztítható és karbantartható.
A beszerzése előtt érdemes átgondolni, hogy miután a működtetéséhez áram szükséges, nem tudjuk magunkkal vinni például piknikre. Jó tudni azt is, hogy a felületükön kisebb mennyiségű étel készíthető el egyszerre, és hátránya az is, hogy használatával kevesebb füstös élményt tudunk szerezni. A teljesítményére is érdemes odafigyelni: ha nagyon alacsony a sütőfelület hőmérséklete, elhúzódik a sütési idő, a nedvesség kifő a húsokból, és mire a ropogós külső réteg kialakul, a hús száraz, rágós lesz. Ezért a grillsütő teljesítménye érje el legalább a 2000 wattot.

Kerámia grillsütő – a páratlan grillélményt keresőknek

Ha utánozhatatlan füstös ízekre és a grillezés valódi élményére vágyunk, a kerámiagrill a tökéletes választás. Ezek a működési elv szempontjából a faszenes grillek csoportjába tartozó, vastag falú eszközök tradicionális faszén/brikett/fa használata mellett jól tartják a hőt és a magas hőfokot, ami pizzák, kenyerek, sütemények készítéséhez szükséges. A Kamado grillsütő vonzereje, hogy intenzív füstös ízt ad az ételeknek. Alkalmazásakor láthatjuk a lángokat, érezhetjük a jellegzetes füstöt és hallhatjuk a tűz ropogó hangját, ezáltal páratlan grillélményt kínál. Különlegessége, hogy speciális kerámiaanyagának köszönhetően rendkívül hosszú élettartamú, tartós és az időjárási hatásoknak ellenálló eszköz, amely sokoldalúan használható grillezésre, sütésre, főzésre és füstölésre. A tüzelőanyag-fogyasztása is alacsony, miután a hatékonyabb hőtartásának köszönhetően kevesebb szenet vagy faszenet kell használnunk hozzá.
A kerámiagrillek viszont általában drágábbak a hagyományos grillezőknél, és hátrányt jelent a nagy súlyuk is, ami miatt nehezen mozgathatók. A működtetésükhöz hosszabb előmelegítési idő szükséges, és ennek a változatnak kisebb a grillezési felülete, mint a hagyományos típusoké.

A kerámia grillsütőben készülő ételeknek intenzív füstös íze lesz (Fotó: Shutterstock)
A kerámia grillsütőben készülő ételeknek intenzív füstös íze lesz (Fotó: Shutterstock)

Pelletgrillező – az újgenerációs technológia rajongóinak

A hagyományos gáz- és faszenes grillek különleges alternatívája a különféle ízletes aromát adó pelletgrill. Tökéletesen egyesíti a füstölők, a faszenes és gázgrillek, a kemencék és a hagyományos konyhai sütők legértékesebb tulajdonságait. Kiválóan dolgozhatunk vele, hiszen a pellet égése biztosítja a folyamatos hővel és füsttel történő ételkészítést. A pelletgrillek hőmérséklete állítható szabályozóval és ventilátorok segítségével is, így a lassú főzést igénylő BBQ és az aszalás is kivitelezhető vele. Kevesebb tisztítást és karbantartást igényel, mint a hagyományos grillezők, és kényelmesebb használni. Környezetbarát, hiszen a tüzelőanyaga főként újrahasznosított fahulladékból készül, a fapellet ráadásul plusz, ínycsiklandó ízt ad az ételnek.
Hátránya, hogy a működéséhez elektromos áram szükséges (igaz, ezáltal igen pontos hőkontrollt nyerünk), továbbá drágábbak, mint a hagyományos grillezők, és a pellet tüzelőanyag költsége is magasabb lehet. Miután elektronikus alkatrészeket is tartalmaz, a technológiája bonyolultabb. A grillezési felülete a hagyományos eszközökéhez képest kisebb, és azt sem szabad figyelmen kívül hagyni, hogy a berendezés időjárás-érzékeny.

Borítókép: Shutterstock

Ajánljuk még:

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.