Több módja van annak, hogy a pizzán egyensúlyba hozzuk a sós és édes ízeket. Vannak olyan szezonális gyümölcsök, fűszerek, amelyek jól illenek a paprikás, gombás, szalámis vagy sonkás pizzákhoz. A legtöbb esetben tehát nem válik egy kevés édes hozzávalótól süteménnyé a pizza – de azért ilyet is mutatunk. Íme a legjobb édes feltétek, amelyeket kipróbálhatsz!
Érdemes forró mézet csepegtetni a fagyasztott pizzára vagy az előző napi maradék pizzaszeletekre miután kivetted a sütőből. Mehet mindenféle feltétre és a pizza végére is. Ne félj tőle: a méz édessége, enyhe csípőssége kiemeli a sós ízeket.
Ha imádod a nyár ízeit, különösen a grillezett barack semmihez sem hasonlítható zamatát, akkor pakold meg sült barackkal a pizzát. Leginkább a ricottás, rukkolás pizzához illik: a barack édessége visszafogja a rukkola csípősségét. Hogy ne ázzon szét a pizza, a legjobb, ha a sütés befejezése után teszed a pizzára a külön serpenyőben megsütött gyümölcsöt.
Az őszi–téli időszak legkedveltebb gyümölcse a pizzáról sem maradhat le. Ízlés kérdése, hogy az almát meghámozod-e, vagy nem, a lényeg, hogy vágd fel vékony szeletekre az almát, majd rétegezd a pizzára sütés előtt. Az alma jól illik többek között a kolbászhoz, a szalámikhoz, a rukkolához vagy a gorgonzolához is.
Az ananászos pizzát lehet imádni és lehet utálni, köztes érzés egyszerűen nincs. Valójában a hawaii pizza néven elhíresült étel egy görög bevándorló találmánya, aki az 1950-es években próbált szerencsét Kanadában. Éttermében próbálta ki a pizzák édes-sós kombinációját, köztük az ananász és sonka párost is. A név „hawaii” összetevője pusztán az ananászkonzerv nevéből származik. Még finomabb lesz a pizza, ha bacont is teszel rá: a szalonna zamatos, zsíros íze remekül kiegészíti az ananász savasságát. A gyümölcsöt akár szalonnazsírban karamellizálhatod is, mielőtt a pizzára tennéd.
Jó, ez már tényleg desszertpizza lesz, de nem az émelyítően édes fajta. A krémsajtot kevés mézzel édesítsd, ez lesz a pizza alapja, és ízlés szerint tehetsz rá bármilyen gyümölcsöt. Jól illik hozzá az eper, az áfonya és a csokoládé is.
Nem igazán édes feltét, bár a hozzáadott cukrot tartalmazó fajta garantáltan édessé teszi a pizzát is. Ha thai típusú pizzát készítesz, a csirkéhez jöhet egy mézből, szójaszószból, ecetből és mogyoróvajból álló alap, amit még gazdagabbá tehetsz hagymával, sárgarépával és mozzarellával. De nem az ázsiai ihletésű pizza az egyetlen, amelyben a mogyoróvaj jól teljesít: a csípős paprika, szalámi is elbírja a mogyoróvaj lágyságát.
Hogy is maradhatna ki a sorból a sütőtök? A még finomabb végeredményhez süsd meg előre a tököt: ezzel karamellizálod a húsát, és extra édességet adsz az ételnek. Adhatod apró kockákra vágva a pizzához, de pépesítheted is. A sütőtökhöz jól illenek olyan feltétek, mint a bacon, a hagyma és például a zsálya.
Jó, jó, ez talán már túlzás, de tényleg nem hagyhatjuk ki a sorból a nutellát. Hiába érzed úgy, hogy egy olasz ettől a szívéhez kapna, valójában egy igen gyakori csemege náluk a nutellás pizza (pizza bianca con nutella). A nutellát egyszerűen kend a pizzatésztára, szórd meg vágott mogyoróval, mandulával, banánszeletekkel és eperrel – máris kész egy laktató, finom desszert.
(Nyitókép: Shutterstock)
Ajánljuk még:
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.