15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Rántott karfiol recept
Rántott karfiol
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Puncstorta  recept
Puncstorta
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Alapételek

Erre biztosan nem gondoltál még: édes pizzát is készíthetsz, a végeredményt imádni fogod!

Édes pizza? Igen! Egyrészt némi édes íz megbolondíthatja a klasszikus sós feltéteket is, izgalmasabbá téve a pizzánkat, másrészt pedig miért ne készülhetne desszertpizza? Mutatjuk, hogy mit érdemes kipróbálni, ha valami szokatlanra vágysz!

Több módja van annak, hogy a pizzán egyensúlyba hozzuk a sós és édes ízeket. Vannak olyan szezonális gyümölcsök, fűszerek, amelyek jól illenek a paprikás, gombás, szalámis vagy sonkás pizzákhoz. A legtöbb esetben tehát nem válik egy kevés édes hozzávalótól süteménnyé a pizza – de azért ilyet is mutatunk. Íme a legjobb édes feltétek, amelyeket kipróbálhatsz!

A mézet minden pizza elbírja / Fotó: Shutterstock
A mézet minden pizza elbírja / Fotó: Shutterstock

Forró méz

Érdemes forró mézet csepegtetni a fagyasztott pizzára vagy az előző napi maradék pizzaszeletekre miután kivetted a sütőből. Mehet mindenféle feltétre és a pizza végére is. Ne félj tőle: a méz édessége, enyhe csípőssége kiemeli a sós ízeket.

Őszibarack, nektarin

Ha imádod a nyár ízeit, különösen a grillezett barack semmihez sem hasonlítható zamatát, akkor pakold meg sült barackkal a pizzát. Leginkább a ricottás, rukkolás pizzához illik: a barack édessége visszafogja a rukkola csípősségét. Hogy ne ázzon szét a pizza, a legjobb, ha a sütés befejezése után teszed a pizzára a külön serpenyőben megsütött gyümölcsöt.

Alma

Az őszi–téli időszak legkedveltebb gyümölcse a pizzáról sem maradhat le. Ízlés kérdése, hogy az almát meghámozod-e, vagy nem, a lényeg, hogy vágd fel vékony szeletekre az almát, majd rétegezd a pizzára sütés előtt. Az alma jól illik többek között a kolbászhoz, a szalámikhoz, a rukkolához vagy a gorgonzolához is.

Az alma jól illik a sonkához és a rukkolához is / fotó: Shutterstock
Az alma jól illik a sonkához és a rukkolához is / fotó: Shutterstock



Ananász

Az ananászos pizzát lehet imádni és lehet utálni, köztes érzés egyszerűen nincs. Valójában a hawaii pizza néven elhíresült étel egy görög bevándorló találmánya, aki az 1950-es években próbált szerencsét Kanadában. Éttermében próbálta ki a pizzák édes-sós kombinációját, köztük az ananász és sonka párost is. A név „hawaii” összetevője pusztán az ananászkonzerv nevéből származik. Még finomabb lesz a pizza, ha bacont is teszel rá: a szalonna zamatos, zsíros íze remekül kiegészíti az ananász savasságát. A gyümölcsöt akár szalonnazsírban karamellizálhatod is, mielőtt a pizzára tennéd.

Krémsajt

Jó, ez már tényleg desszertpizza lesz, de nem az émelyítően édes fajta. A krémsajtot kevés mézzel édesítsd, ez lesz a pizza alapja, és ízlés szerint tehetsz rá bármilyen gyümölcsöt. Jól illik hozzá az eper, az áfonya és a csokoládé is.

A krémsajtos pizza gyümölcsökkel az igazi / Fotó: Shutterstock
A krémsajtos pizza gyümölcsökkel az igazi / Fotó: Shutterstock

Mogyoróvaj

Nem igazán édes feltét, bár a hozzáadott cukrot tartalmazó fajta garantáltan édessé teszi a pizzát is. Ha thai típusú pizzát készítesz, a csirkéhez jöhet egy mézből, szójaszószból, ecetből és mogyoróvajból álló alap, amit még gazdagabbá tehetsz hagymával, sárgarépával és mozzarellával. De nem az ázsiai ihletésű pizza az egyetlen, amelyben a mogyoróvaj jól teljesít: a csípős paprika, szalámi is elbírja a mogyoróvaj lágyságát.

Sütőtök

Hogy is maradhatna ki a sorból a sütőtök? A még finomabb végeredményhez süsd meg előre a tököt: ezzel karamellizálod a húsát, és extra édességet adsz az ételnek. Adhatod apró kockákra vágva a pizzához, de pépesítheted is. A sütőtökhöz jól illenek olyan feltétek, mint a bacon, a hagyma és például a zsálya.

Nutella

Jó, jó, ez talán már túlzás, de tényleg nem hagyhatjuk ki a sorból a nutellát. Hiába érzed úgy, hogy egy olasz ettől a szívéhez kapna, valójában egy igen gyakori csemege náluk a nutellás pizza (pizza bianca con nutella). A nutellát egyszerűen kend a pizzatésztára, szórd meg vágott mogyoróval, mandulával, banánszeletekkel és eperrel – máris kész egy laktató, finom desszert.

(Nyitókép: Shutterstock)

Ajánljuk még:

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.