15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Mákos guba  recept
Mákos guba
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen recept
Birsalmakompót tartósítószer-mentesen
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Retró kókuszkocka recept
Retró kókuszkocka
Máglyarakás kalácsból recept
Máglyarakás kalácsból
Pincepörkölt csülökből és lapockából recept
Pincepörkölt csülökből és lapockából
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti recept
Almás álom, ahogy Gáspár Bea készíti
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Hagyományos tejes kifli  recept
Hagyományos tejes kifli
Csikós tokány recept
Csikós tokány
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Dubarry-szelet recept
Dubarry-szelet
Kijevi csirkemell rizibizivel  recept
Kijevi csirkemell rizibizivel
Holstein szelet recept
Holstein szelet
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Alapételek

Pisztráng és tejfölös gombaleves - Szilvásvárad finomságai

Körbe kóstoljuk Magyarországot! Sorozatunk egy-egy tájegység finomságait és gasztronómiai érdekességeit mutatjuk be. Most a csodálatos Szilvásváradot barangoltuk be.

A leginkább pisztrángjairól és vízeséséről ismert Szilvásvárad a Bükki Nemzeti Parkban található. A Szalajka-völgy az ország legvonzóbb túracélpontjai közé tartozik. A völgyben működik az 1908-ban megépült kisvasúthálózat egyik szakasza. Aki nem akar vonatra szállni, az gyalog is bejárhatja a Szalajka-patak mentén haladó túrát. Ott végigsétálva megnézheti a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumot, a pisztrángnevelőt, a sziklaforrást és a szabadtéri erdészeti múzeumot. Itt található Szilvásvárad leghíresebb látványossága, a Fátyol-vízesés. A tucatnyinál is több lépcsőn lezuhogó víz minden évszakban más és más képet mutat.

Szintén sok embert vonz Szilvásváradra a lipicai ménes, amely lovainak tenyésztését a 18. században kezdték el. Ekkor érkeztek meg az első törzsalapító mének, utódaikat ma is szigorúan számozva tartják számon.

Az itt élő emberek a pisztrángok mellett a különféle vadak húsát is előszeretettel fogyasztották, nemcsak sültként, hanem leves formájában is.

Az erdő közelsége miatt közkedveltek voltak a gombás ételek, például a különféle tejfölös gombalevesek. A finom ételekhez kellemes - elsősorban bükki borvidékről származó - borokat is kóstolhatnak a régióba látogatók.

BECSINÁLT LEVES ÉS BOCSPOR - SOMOGY MEGYE FINOMSÁGAI>>>

A KÜRTŐS KALÁCSTÓL A PULISZKÁIG: AZ ERDÉLYI ÍZEK NYOMÁBAN>>>

MIT EGYÜNK A DUNKANYARBAN? GASZTROTÚRA SZENTENDRÉTŐL VÁCIG>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.