Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Minestrone recept
Minestrone
Hagyományos resztelt csirkemáj recept
Hagyományos resztelt csirkemáj
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Kapros tökfőzelék virslivel recept
Kapros tökfőzelék virslivel
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Profiterol alaprecept recept
Profiterol alaprecept
A legjobb palacsintatészta recept
A legjobb palacsintatészta
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Mákos guba  recept
Mákos guba
Alapételek

Pisztráng és tejfölös gombaleves - Szilvásvárad finomságai

Körbe kóstoljuk Magyarországot! Sorozatunk egy-egy tájegység finomságait és gasztronómiai érdekességeit mutatjuk be. Most a csodálatos Szilvásváradot barangoltuk be.

A leginkább pisztrángjairól és vízeséséről ismert Szilvásvárad a Bükki Nemzeti Parkban található. A Szalajka-völgy az ország legvonzóbb túracélpontjai közé tartozik. A völgyben működik az 1908-ban megépült kisvasúthálózat egyik szakasza. Aki nem akar vonatra szállni, az gyalog is bejárhatja a Szalajka-patak mentén haladó túrát. Ott végigsétálva megnézheti a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumot, a pisztrángnevelőt, a sziklaforrást és a szabadtéri erdészeti múzeumot. Itt található Szilvásvárad leghíresebb látványossága, a Fátyol-vízesés. A tucatnyinál is több lépcsőn lezuhogó víz minden évszakban más és más képet mutat.

Szintén sok embert vonz Szilvásváradra a lipicai ménes, amely lovainak tenyésztését a 18. században kezdték el. Ekkor érkeztek meg az első törzsalapító mének, utódaikat ma is szigorúan számozva tartják számon.

Az itt élő emberek a pisztrángok mellett a különféle vadak húsát is előszeretettel fogyasztották, nemcsak sültként, hanem leves formájában is.

Az erdő közelsége miatt közkedveltek voltak a gombás ételek, például a különféle tejfölös gombalevesek. A finom ételekhez kellemes - elsősorban bükki borvidékről származó - borokat is kóstolhatnak a régióba látogatók.

BECSINÁLT LEVES ÉS BOCSPOR - SOMOGY MEGYE FINOMSÁGAI>>>

A KÜRTŐS KALÁCSTÓL A PULISZKÁIG: AZ ERDÉLYI ÍZEK NYOMÁBAN>>>

MIT EGYÜNK A DUNKANYARBAN? GASZTROTÚRA SZENTENDRÉTŐL VÁCIG>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.