Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Körömpörkölt csülökkel
Krémes spenótfőzelék
Kapros tökfőzelék virslivel
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Rakott zöldbab darált hússal
Klasszikus stíriai metélt
Zsemlegombóc
Klasszikus császármorzsa baracklekvárral
Klasszikus túrógombóc fahéjas tejföllel
Mézes-mustáros csirkemell
Kijevi csirkemell rizibizivel
A legfinomabb sajtos-tejfölös lángos
Mákos guba
Farsangi szalagos fánk
Vadas marha
Klasszikus grízgaluska leves
Rigójancsi, ahogy mi szeretjük
Dubarry-csirkemell
Hagymás rostélyos
Alapételek

Pisztráng és tejfölös gombaleves - Szilvásvárad finomságai

Körbe kóstoljuk Magyarországot! Sorozatunk egy-egy tájegység finomságait és gasztronómiai érdekességeit mutatjuk be. Most a csodálatos Szilvásváradot barangoltuk be.

A leginkább pisztrángjairól és vízeséséről ismert Szilvásvárad a Bükki Nemzeti Parkban található. A Szalajka-völgy az ország legvonzóbb túracélpontjai közé tartozik. A völgyben működik az 1908-ban megépült kisvasúthálózat egyik szakasza. Aki nem akar vonatra szállni, az gyalog is bejárhatja a Szalajka-patak mentén haladó túrát. Ott végigsétálva megnézheti a Zilahy Aladár Erdészeti Múzeumot, a pisztrángnevelőt, a sziklaforrást és a szabadtéri erdészeti múzeumot. Itt található Szilvásvárad leghíresebb látványossága, a Fátyol-vízesés. A tucatnyinál is több lépcsőn lezuhogó víz minden évszakban más és más képet mutat.

Szintén sok embert vonz Szilvásváradra a lipicai ménes, amely lovainak tenyésztését a 18. században kezdték el. Ekkor érkeztek meg az első törzsalapító mének, utódaikat ma is szigorúan számozva tartják számon.

Az itt élő emberek a pisztrángok mellett a különféle vadak húsát is előszeretettel fogyasztották, nemcsak sültként, hanem leves formájában is.

Az erdő közelsége miatt közkedveltek voltak a gombás ételek, például a különféle tejfölös gombalevesek. A finom ételekhez kellemes - elsősorban bükki borvidékről származó - borokat is kóstolhatnak a régióba látogatók.

BECSINÁLT LEVES ÉS BOCSPOR - SOMOGY MEGYE FINOMSÁGAI>>>

A KÜRTŐS KALÁCSTÓL A PULISZKÁIG: AZ ERDÉLYI ÍZEK NYOMÁBAN>>>

MIT EGYÜNK A DUNKANYARBAN? GASZTROTÚRA SZENTENDRÉTŐL VÁCIG>>>

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.