Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük recept
Brokkolikrémleves, ahogyan mi szeretjük
Rakott karfiol (a klasszikus recept) recept
Rakott karfiol (a klasszikus recept)
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Egyszerű pizzatészta recept
Egyszerű pizzatészta
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel  recept
Tápiókapuding erdei gyümölcsökkel
Rakott zöldbab darált hússal recept
Rakott zöldbab darált hússal
Madártejszelet recept
Madártejszelet
Szilvás gombóc hagyományosan recept
Szilvás gombóc hagyományosan
Krémes spenótfőzelék recept
Krémes spenótfőzelék
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal recept
Gőzgombóc vaníliasodóval és mákkal
Klasszikus kelkáposzta-főzelék recept
Klasszikus kelkáposzta-főzelék
Joghurtos kanalas fánk recept
Joghurtos kanalas fánk
Paprikás csirke recept
Paprikás csirke
A legfinomabb sütőtökkrémleves recept
A legfinomabb sütőtökkrémleves
Egyszerű rakott kel recept
Egyszerű rakott kel
Mézes-mustáros csirkemell recept
Mézes-mustáros csirkemell
Legényfogó leves recept
Legényfogó leves
Csörögefánk recept
Csörögefánk
Egyszerű csilis bab recept
Egyszerű csilis bab
Mákos guba  recept
Mákos guba
A smashed burger, ami az amerikai burgerezők régi kedvence, nálunk csak az elmúlt időszakban lett népszerű. Egyre több helyen kapható ez a látványra nem igazán szép, ellenben nagyon finom kézműves remekmű, amiben a hús – az elkészítési technikájának köszönhetően –sokkal szaftosabb.

A smashed burger nem más, mint Amerika legrégebb óta készített burgerfajtája. Ellentétben a formázott, vastagabb húspogácsával készült burgerekkel, ebben az esetben a kiadagolt húst vékonyra préselik sütés közben egy úgynevezett hamburger press eszközzel. Ha nincs ilyen eszközünk, spatulát is használhatunk. Az így készült húspogácsát magas hőmérsékleten rövid ideig sütjük, és a nyomástól a hús felülete ropogós, más ízű és textúrájú lesz, ebben rejlik a különlegessége. Készítsük is el együtt a smashed burgert!
 

Lehet, hogy nem szép, de nagyon finom! / Fotó: Mindmegette
Lehet, hogy nem szép, de nagyon finom! / Fotó: Mindmegette

Hozzávalók:

A szószhoz:

  • 3 ek. ketchup
  • 2 ek. majonéz
  • 1 tk. mustár
  • 1 ek. csemegeuborka-lé
  • 2 tk. Worcestershire-szósz
  • bors

A burgerhez:

  • 80 dkg darált marhahús
  • 4 db hamburgerzsemle
  • 8 szelet cheddar sajt
  • vöröshagyma
  • paradicsom
  • 1 kis fej saláta
  • vaj a zsemlék megkenéséhez
  • 1 tk. zsír a sütéshez
  • bors

Elkészítése:

  1. Először a szószt készítjük el. Egy kisebb keverőtálba adagoljuk a hozzávalókat, a ketchupot, a majonézt, a mustárt, az uborkalevet és a Worcestershire-szószt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd az egészet alaposan összekeverjük, és felhasználásig félretesszük.
  2. Előkészítjük a többi hozzávalót is, a hagymát megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk, a paradicsomot megmossuk, ezt is felkarikázzuk, végül a salátát leveleire bontjuk, a leveleket megmossuk, lecsepegtetjük.
  3. Következik a hús elkészítése, a szoba-hőmérsékletű darált húst 8 egyenlő részre osztjuk, és a tenyerünk segítségével gombócokat formázunk belőle.
  4. Ha nincs hamburger pressünk, kiválthatjuk a következő módszerrel. Sütőpapírt 4 négyzet alakú részre vágunk, az egyik papírdarab közepére rakunk egy gombócot, rárakunk egy másik sütőpapírdarabot, és összenyomjuk a kezünkkel, nagyjából ½ centiméter vékonyra préseljük.
  5. Előkészítjük a zsemléket is. Félbevágjuk és megvajazzuk, egy serpenyőben közepes lángon mindkét oldalát megpirítjuk.
  6. Kezdhetjük a hús sütését! Magas hőmérsékleten füstölésig hevítjük a serpenyőt, vagy a rostlapot, és ha felhevült, kevés zsiradékot teszünk rá, majd a húspogácsa egyik oldaláról eltávolítjuk a papírt, és a forró serpenyőbe helyezzük. Spatulával lenyomva nagyjából 1-1½ percig sütjük, mielőtt megfordítjuk. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát.
  7. Ráhelyezünk egy szelet cheddar sajtot, és a sajtos húspogácsát egy hőálló kis tállal lefedjük. A keletkező gőz alatt a sajt tökéletesen megolvad, így sütjük szintén 1-1½ percig. A tálat kesztyűvel vagy vastag konyharuhával leemeljük, a húst spatulával tányérra helyezzük.
  8. Nincs más hátra, mint a burger összeállítása. A pirított zsemlék alsó és felső felét megkenjük a szósszal, alulra salátát és hagymát teszünk, majd jöhet egymásra két szép sajtos húspogácsa, pár karika paradicsom, végül a zsemle teteje. Kicsit összenyomjuk, és egy percet se várjunk, azonnal vessük rá magunkat!

(Borítókép: Mindmegette)

 

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.