Klasszikus csülök pékné módra recept
Klasszikus csülök pékné módra
Párolt lila káposzta  recept
Párolt lila káposzta
Aranygaluska vaníliasodóval  recept
Aranygaluska vaníliasodóval
Őszi minestrone leves recept
Őszi minestrone leves
Tartármártás házi majonézből recept
Tartármártás házi majonézből
Mátrai borzaska recept
Mátrai borzaska
Paradicsomos lencseleves recept
Paradicsomos lencseleves
Klasszikus linzer recept recept
Klasszikus linzer recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal recept
Francia hagymaleves sajtos pirítóssal
Csokis muffin  recept
Csokis muffin
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes recept
Apfelstrudel, az osztrák, húzott almás rétes
15 perces banános palacsinta recept
15 perces banános palacsinta
Sárgaborsóleves füstölt hússal recept
Sárgaborsóleves füstölt hússal
Káposztás tészta egyszerűen recept
Káposztás tészta egyszerűen
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin recept
Sütőtökös-csokis halloweeni muffin
Lencsegolyók sütőtökpürével recept
Lencsegolyók sütőtökpürével
Almás pite - a hagyományos recept recept
Almás pite - a hagyományos recept
Szilvalekváros tepertős papucs recept
Szilvalekváros tepertős papucs
Mézes krémes  recept
Mézes krémes
Klasszikus stíriai metélt  recept
Klasszikus stíriai metélt
Alapételek

Egy falat Amerika – smashed, a brutál burger

A smashed burger, ami az amerikai burgerezők régi kedvence, nálunk csak az elmúlt időszakban lett népszerű. Egyre több helyen kapható ez a látványra nem igazán szép, ellenben nagyon finom kézműves remekmű, amiben a hús – az elkészítési technikájának köszönhetően –sokkal szaftosabb.

A smashed burger nem más, mint Amerika legrégebb óta készített burgerfajtája. Ellentétben a formázott, vastagabb húspogácsával készült burgerekkel, ebben az esetben a kiadagolt húst vékonyra préselik sütés közben egy úgynevezett hamburger press eszközzel. Ha nincs ilyen eszközünk, spatulát is használhatunk. Az így készült húspogácsát magas hőmérsékleten rövid ideig sütjük, és a nyomástól a hús felülete ropogós, más ízű és textúrájú lesz, ebben rejlik a különlegessége. Készítsük is el együtt a smashed burgert!

Lehet, hogy nem szép, de nagyon finom! / Fotó: Mindmegette
Lehet, hogy nem szép, de nagyon finom! / Fotó: Mindmegette

Hozzávalók:

A szószhoz:

  • 3 ek. ketchup
  • 2 ek. majonéz
  • 1 tk. mustár
  • 1 ek. csemegeuborka-lé
  • 2 tk. Worcestershire-szósz
  • bors

A burgerhez:

  • 80 dkg darált marhahús
  • 4 db hamburgerzsemle
  • 8 szelet cheddar sajt
  • vöröshagyma
  • paradicsom
  • 1 kis fej saláta
  • vaj a zsemlék megkenéséhez
  • 1 tk. zsír a sütéshez
  • bors

Elkészítése:

  1. Először a szószt készítjük el. Egy kisebb keverőtálba adagoljuk a hozzávalókat, a ketchupot, a majonézt, a mustárt, az uborkalevet és a Worcestershire-szószt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, majd az egészet alaposan összekeverjük, és felhasználásig félretesszük.
  2. Előkészítjük a többi hozzávalót is, a hagymát megpucoljuk, vékonyan felkarikázzuk, a paradicsomot megmossuk, ezt is felkarikázzuk, végül a salátát leveleire bontjuk, a leveleket megmossuk, lecsepegtetjük.
  3. Következik a hús elkészítése, a szoba-hőmérsékletű darált húst 8 egyenlő részre osztjuk, és a tenyerünk segítségével gombócokat formázunk belőle.
  4. Ha nincs hamburger pressünk, kiválthatjuk a következő módszerrel. Sütőpapírt 4 négyzet alakú részre vágunk, az egyik papírdarab közepére rakunk egy gombócot, rárakunk egy másik sütőpapírdarabot, és összenyomjuk a kezünkkel, nagyjából ½ centiméter vékonyra préseljük.
  5. Előkészítjük a zsemléket is. Félbevágjuk és megvajazzuk, egy serpenyőben közepes lángon mindkét oldalát megpirítjuk.
  6. Kezdhetjük a hús sütését! Magas hőmérsékleten füstölésig hevítjük a serpenyőt, vagy a rostlapot, és ha felhevült, kevés zsiradékot teszünk rá, majd a húspogácsa egyik oldaláról eltávolítjuk a papírt, és a forró serpenyőbe helyezzük. Spatulával lenyomva nagyjából 1-1½ percig sütjük, mielőtt megfordítjuk. Sózzuk, borsozzuk mindkét oldalát.
  7. Ráhelyezünk egy szelet cheddar sajtot, és a sajtos húspogácsát egy hőálló kis tállal lefedjük. A keletkező gőz alatt a sajt tökéletesen megolvad, így sütjük szintén 1-1½ percig. A tálat kesztyűvel vagy vastag konyharuhával leemeljük, a húst spatulával tányérra helyezzük.
  8. Nincs más hátra, mint a burger összeállítása. A pirított zsemlék alsó és felső felét megkenjük a szósszal, alulra salátát és hagymát teszünk, majd jöhet egymásra két szép sajtos húspogácsa, pár karika paradicsom, végül a zsemle teteje. Kicsit összenyomjuk, és egy percet se várjunk, azonnal vessük rá magunkat!

(Borítókép: Mindmegette)

Ajánlott tartalmak

A kommentek nem szerkesztett tartalmak, tartalmuk a szerzőjük álláspontját tükrözi. Mielőtt hozzászólna, kérjük, olvassa el a kommentszabályzatot.

Hozzászólások (0)

LegfrissebbTörlés
Jelenleg csak a hozzászólások egy kis részét látja. Hozzászóláshoz és a további kommentek megtekintéséhez lépjen be, vagy regisztráljon!

Friss sztorik

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Mindmegette Google News oldalán is!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.