Karácsony táján nagy keletje van a dióbélnek, ilyenkor fogy belőle a legtöbb. Főleg az ünnepi bejglihez és más diós süteményekhez használjuk, pedig egész évben érdemes beiktatni az étrendünkbe.
1. Tápláló elixir!
Táplálóbb, mint a marhahús, bővelkedik ásványi anyagokban, vitaminokban, antioxidánsokban és telítetlen zsírsavakban.
2. Extra fehérjét tartalmaz!
Magas fehérjetartalma miatt ellátja a vegetáriánusokat sok olyan tápanyaggal, amelyeket az ember hagyományosan csak állati táplálékokból vehet fel.
3. Óvja az egészséget!
Rendszeres fogyasztása többek között megelőzi a veszélyes vérrögök kialakulását, csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet, segíti az emésztést.
4. Igazi stresszoldó!
Hatásos fegyver a 2-es típusú cukorbetegség ellen és oldja a stresszt is. Kifejezetten serkenteni az agyműködést és jótékony hatása van az agy fejlődésére is - ezért gyerekkorban minél több gyers diót kellene fogyasztani. Korlátlan mennyiségben azonban ne tömd magadba, mert kalóriabomba!
Vásárlási tanácsok
Nagy szemű, könnyen törhető, úgynevezett papírhéjú diót vegyél. A hazai fajták közül a milotai, az alsószentiváni és a tiszacsécsi a legkedveltebb. Ritkán, de piros bélű fajták is előfordulnak. Az egészséges dióbél a hártya színétől függetlenül belül fehér, esetleg enyhén sárgás.
Eltarthatóság, tárolás
Otthon a diót a felhasználásig száraz, hűvös helyen tartsd. A hűtőszekrényben megpenészedik! A dióbél hamarabb avasodik, mint a héjas termés, de zárt dobozban hosszú ideig friss marad a mélyhűtőben.
Így őröld!
Dióbelet kizárólag diódarálón őrölj, mert a mákdaráló tömör masszává préseli. A darált dió csak rövid ideig tárolható. Az avasat dobd ki, mert nemcsak rossz ízű, hanem nyálkahártya-gyulladást is okozhat az arra érzékenyeknél.
Felhasználási lehetőségek
Joghurtba, kefirbe, müzlibe vagy krémekbe keverheted, salátákra szórhatod, mártásokhoz, valamint kelt tészták töltésére, sütemény- és kenyértészták gazdagítására, torták és desszertek díszítésére használhatod. A dióbelet önmagában is elropogtathatod vagy negyedelve aszalt szilvába töltheted csemegének. Sajttal együtt a borkóstolás klasszikus kísérője.
Készíts belőle elixírt!
Darálj le húsdarálón 30 dkg dióbelet ugyanannyi bio aszalt sárgabarackkal és egy hámozatlanul feldarabolt kezeletlen citrommal együtt, majd keverd el 3 dl mézzel, és tárold a hűtőben. Naponta 1-2 kk ebből az elixírből normalizálja a bélműködést, továbbá segít megerősödni a betegségek után.
Próbáld ki a dióolajat!
A dióbélhez hasonlóan számos kedvező élettani hatással rendelkezik, és ezeken felül Alzheimer-kórt késleltető hatást is tulajdonítanak neki.
Ezt a hidegen sajtolt értékes olajat az egészségtudatos modern konyha is felfedezte magának: jellegzetes, markáns aromája miatt kiválóan alkalmas saláták, öntetek, levesek vagy mártások ízesítésére.
Egyszerre csak keveset vegyél belőle és ne tartogasd sokáig, mert hamar avasodik!
Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.